ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μίκης Θεοδωράκης: Σπάνιες εικόνες από τα νεανικά του χρόνια - Ο Τσιτσάνης, ο Χατζιδάκις και η Μελίνα

Μίκης Θεοδωράκης

O Μίκης Θεοδωράκης σε σπάνια κλικ με σπουδαίες προσωπικότητες.

Από το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου ο Μίκης Θεοδωράκης δεν βρίσκεται πια μαζί μας, όμως μέσω του αιώνιου και πολύτιμου έργου θα ζει για πάντα μέσα μας, να μας εμπνέει και να μας δίνει δύναμη και ελπίδα.

Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης, ο μεγάλος αγωνιστής, ο Μίκης όλων μας, που μελοποίησε ολόκληρη την Ελλάδα και την σύγχρονη ιστορία της, γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925. Έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του, Γιώργη.

Το πρώτο μουσικό όργανο που έπιασε στα χέρια του ήταν το βιολί, δώρο των γονιών του όταν εκείνος ήταν 13 ετών. Πάνω σε αυτό έγραψε τις πρώτες του μελωδίες. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών παίρνοντας δίπλωμα στην αρμονία, το 1954 έφυγε με υποτροφία για το Παρίσι για να σπουδάσει μουσική ανάλυση και διεύθυνση ορχήστρας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1960 και η δεκαετία αυτή, γεμάτη από σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους και έργα όπως και μεγάλα γεγονότα, έμελλε να είναι και η πιο δημιουργική για τον σπουδαιότερο Έλληνα δημιουργό της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας.

Τα νεανικά χρόνια του Μίκη έως περίπου τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ξετυλίγονται και αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας μέσω μοναδικών στιγμών που αιχμαλώτισε εσαεί ο φωτογραφικός φακός. Άγνωστα και σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα που υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσικοσυνθέτη μάς επιτρέπουν κλεφτές ματιές πίσω στο παρελθόν του νεαρού αλλά και πιο ώριμου Μίκη με την οικογένειά του και σπουδαίες προσωπικότητες.


Πηγή φωτογραφιών: mikistheodorakis.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: «Μπλόκο» από το Πρωτοδικείο Αθηνών για την ταφή του στο Βραχάτι

Μίκης Θεοδωράκης: Έλληνες καλλιτέχνες αποχαιρετούν στο Newsbomb.gr τη φωνή της Ρωμιοσύνης

Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος που μελοποίησε όλη την Ελλάδα