ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

10+1 προτάσεις ψυχαγωγίας για αυτό το Σαββατοκύριακο

Σταμάτης Κραουνάκης
Ο Σταμάτης Κραουνάκης έρχειται στο χειμερινό Άλσος από το Σάββατο 30 Οκτωβρίου

Μουσική, θέατρο, σινεμά και Halloween γεμίζουν την ατζέντα του Σαββατοκύριακου.

Πολυσυζητημένες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις έχουν γεμίσει την ατζέντα μας για αυτό το Σαββατοκύριακο που έχει ατμόσφαιρα Halloween. Οι σινεφίλ θα έχουν μια καλή ευκαιρία να απολαύσουν ορισμένες από τις πιο πολυναμενόμενες ταινίες της χρονιάς όπως ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών και το νέο φιλμ του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ. Όσοι

Δείτε όσα έχουμε σημειώσει στην ατζέντα μας και καλή σας διασκέδαση!

Σάββατο 30 Οκτωβρίου

Σταμάτης Κραουνάκης, Άλσος

Από το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ο Σταμάτης Κραουνάκης μάς δίνει ραντεβού στο χεινωνιάτικο Άλσος με τη στρογγυλή σάλα και τον στρογγυλό εξώστη. Με δύο πιάνα, κόντρα μπάσο, βιολοντσέλο, μπουζούκια, βιολί λαϊκό και αγαπημένα τραγούδια ο γνωστός δημιουργός και η παρέα του θα βρίσκονται εκεί κάθε Σάββατο-Δευτέρα και Τετάρτη.

Ο Κλέαρχος, Η Μαρίνα και Ο Κοντός, Θέατρο Αλάμπρα


Ο Χάρης Ρώμας διασκευάζει την κλασική κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και παράλληλα βρίσκεται σε ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή. Μαζί του οι: Γιώργος Γαλίτης, Ευτυχία Φαναριώτη και Τάνια Τρύπη. Δίπλα τους οι: Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Εύη Κολιούλη, Αντώνης Καλομοιράκης, Μαρία Κοκολάκη.

Titane, σινεμά

Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σοκαριστικό φιλμ της χρονιάς δια χειρός Ζουλιά Ντικουρνό. Κινηματογραφικά συγγενές με το «Crash» του Κρόνενμπεργκ, το «Titane» ακολουθεί τις συγκρουσιακές διαδρομές του σωματικού τρόμου, αλλάζει επιθετικά ταχύτητα στα επίκαιρα ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικής συμπεριφοράς, πατάει γκάζι με περίσσιο θράσος και τερματίζει ως κινηματογραφική ακρότητα.

Τελωνειακοί υπάλληλοι ενός αεροδρομίου βρίσκουν ένα νεαρό αγόρι, με μελανιασμένο πρόσωπο. Ισχυρίζεται πως είναι ένα παιδί που εξαφανίστηκε 10 χρόνια πριν. Ο εφιάλτης μοιάζει να τελειώνει για τον πατέρα, παράλληλα όμως μία σειρά από φρικτές δολοφονίες αναστατώνουν ξαφνικά την περιοχή.

Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Η νέα διαδραστική προβολή στη «ΘΟΛΟ» Εικονικής Πραγματικότητας σας ταξιδεύει στον χρόνο.

Μπείτε στη «ΘΟΛΟ» και ταξιδέψτε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., όπου θα δείτε να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια σας με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτήρια που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις.

Η νέα διαδραστική παραγωγή εικονικής πραγματικότητας προβάλλεται στη «ΘΟΛΟ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο θεατής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.

Παράλληλα, παρουσιάζονται ναοί και αγάλματα τα οποία δεν διασώζονται μέχρι σήμερα όπως το Αρρηφόριον, το Ιερό του Διός Πολιέως, το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, η Χαλκοθήκη, ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς κ.α.

Ομάδες ειδικών, ζωγράφοι, 3Dmodelers, προγραμματιστές και αρχαιολόγοι ανέπτυξαν τα τρισδιάστατα μοντέλα κάθε κτηρίου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσάρμοσαν την προβολή για τις ανάγκες της «ΘΟΛΟΥ» και με τη βοήθεια του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη προσφέρουν στους επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» μία ακόμα συγκλονιστική εμπειρία, όπου ο θεατής περιηγείται ανάμεσα στους υπέρλαμπρους ναούς, μαθαίνοντας για την ιστορία του Ιερού Βράχου, χάρη στη συναρπαστική ξενάγηση που γίνεται «ζωντανά» από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Παράλληλες Μητέρες, σινεμά

Δύο ετοιμόγεννες γυναίκες συμπίπτουν στο ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου. Και οι δύο δεν είχαν προγραμματίσει τις εγκυμοσύνες τους, και οι δύο είναι εκεί χωρίς τους πατεράδες των μωρών τους. Η μεγαλύτερη από τις δύο (Πενέλοπε Κρουζ), Τζάνις, δε μετανιώνει για την επιλογή της να γίνει μητέρα, αντίθετα είναι πανευτυχής. Η Άνα, από την άλλη, είναι έφηβη - και έντρομη και μετανιωμένη για αυτό που συμβαίνει.

Η Τζάνις προσπαθεί να την ενθαρρύνει, όσο και οι δυο τους διασχίζουν σαν υπνωτισμένες τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Τα λίγα λόγια που θα ανταλλάξουν στις ώρες αυτές θα δημιουργήσουν έναν πολύ στενό δεσμό ανάμεσα στις δυο τους, δεσμός ο οποίος αναπτύσσεται και περιπλέκεται, αλλάζοντας τις ζωές τους για πάντα.

Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ που βάζει τη «μούσα» του, Πενέλοπε Κρουζ στην τροχιά των Όσκαρ.

Ηθοποιοί: Πενέλοπε Κρουζ, Μιλένα Σμιτ, Ισραέλ Ελεχάλντε, Αϊτάνα Σάντσεθ Γκιχόν, Ρόσι ντε Πάλμα, Χουλιέτα Σεράνο.

Horror Things, Ελληνικός Κόσμος-Lunar Space, City Drive-in

Horror Drive-in event με θέμα το Halloween για όλους τους φαν του τρόμου. Σκηνικά βγαλμένα από θρίλερ, 50 ηθοποιοί, jump scares, ειδικά εφέ, θεματικό μενού και κοκτέιλ. Το Σάββατο θα προβληθεί η ταινία τρόμου It 2 και την Κυριακή το Train to Busan. Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα άνω των 16 ετών. Επίσης απαγορεύεται σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, επιληψία και εγκυμονούσες.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου

Άξιον Εστί, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Μίκης Θεοδωράκης


Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση του εμβληματικού του έργου Άξιον Εστί σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η νέα εκτέλεση του έργου, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, με σολίστ τους Γιώργο Νταλάρα και Δημήτρη Πλατανιά και με αφηγητή τον Γιώργο Γάλλο, αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης μετά τον θάνατο του συνθέτη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Άνθρωποι και Ποντίκια, CARTEL Τεχνοχώρος

Του Τζον Στάινμπεκ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη (που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση)

Ο Βασίλης Μπισμπίκης με μια παράσταση ακραίου ρεαλισμού αφηγείται τη ζωή δύο
εκτοπισμένων ψυχών, του Βασίλη και του Λένου στην περιοχή του Ρέντη, μέσα σε
βιομηχανικές αποθήκες και εργοστάσια που αναζητούν δουλειά.

Οι ήρωες του «Άνθρωποι και ποντίκια» είναι εργάτες ταλαιπωρημένοι από τη δουλειά και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό και κυρίως την ανάγκη για ένα μεροκάματο.

Ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, είναι τα στοιχεία της διαχρονικότητας του αριστουργήματος του Τζον Στάινμπεκ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Μαίρη Μηνά, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος
Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη,
Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη.

Άνθρωποι και Ποντίκια
Άνθρωποι και Ποντίκια

Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο Δεινοσαύρων

Οι γιγάντιοι Δεινόσαυροι, τα προϊστορικά Θηλαστικά, τα ζώα της εποχής των παγετώνων και το Σπήλαιο ταξιδεύουν τους επισκέπτες εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων με βοτανικό κήπο δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο η μεγαλύτερη έκθεση με Δεινόσαυρους (100 εκθέματα) και Θηλαστικά (100 εκθέματα) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο επισκέπτης μαθαίνει για την ιστορία της γης και τα ζώα που εμφανίστηκαν σε αυτήν σε διαφορετικές περιόδους από την απαρχή της… έως σήμερα.

(Η Ξενάγηση Πραγματοποιείτε στους Υπαίθριους Χώρους του Πάρκου) Πάρκο Δεινοσαύρων - Εποχη Παγετώνων - Πάρκο Θηλαστικών.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Θέατρο Ακροπόλ

Το έργο του Μπομαρσέ, με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Το ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης. Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης ΧαραλαμπόπουλοςΦάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλλης.

Η Νύχτα με τις Μάσκες 2, σινεμά

Ό,τι πρέπει για τη νύχτα του Halloween! Ο Μάικ Μάγιερς ξαναχτυπά! Το 2018, το «Halloween - Η Νύχτα με τις Μάσκες» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γριν με πρωταγωνίστρια την εμβληματική Τζέιμι Λι Κέρτις, «έσφαξε» στο box office, κερδίζοντας περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έτσι έγινε το πιο εμπορικό κεφάλαιο της διάσημης σειράς ταινιών στα 40 χρόνια της ιστορίας της. Δημιούργησε μάλιστα ένα νέο ρεκόρ ως το μεγαλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου για θρίλερ με γυναίκα πρωταγωνίστρια.

Και η νύχτα με τις μάσκες που θα σημάνει την επιστροφή του Μάικλ Μάγιερς δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Λίγα λεπτά αφότου η Λόρι (Τζείμι Λι Κέρτις), η κόρη της Κάρεν (Τζούντι Γκιρ) και η εγγονή της Άλισον (Άντι Μάτιτσακ) άφησαν το μασκοφόρο τέρας, τον Μάικλ Μάγιερς, παγιδευμένο να καίγεται στο υπόγειο, η Λόρι θα εισαχθεί στο νοσοκομείο με τραύματα πιστεύοντας ότι επιτέλους κατάφερε να σκοτώσει τον ισόβιο βασανιστή της.

Αλλά όταν ο Μάικλ καταφέρνει να απελευθερωθεί, το τελετουργικό λουτρό αίματος θα αναβιώσει. Όσο η Λόρι παλεύει με τους πόνους και ετοιμάζεται να υπερασπιστεί ξανά τον εαυτό της απέναντί του, ξεσηκώνει όλη την περιοχή σε ένα κυνήγι για τον ασταμάτητο φονιά.

Οι γυναίκες θα ενωθούν με μια άλλη ομάδα επιζώντων ενός παλιότερου μακελειού του Μάικλ και θα αποφασίσουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, σχηματίζοντας έναν άγρυπνο όχλο που σκοπεύει να εξοντώσει τον Μάικλ μια για πάντα.

Το κακό θα πεθάνει απόψε.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.