ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής, Σταύρος Λογαρίδης

Σταύρος Λογαρίδης
O Σταύρος Λογαρίδης υπήξε μέλος των θρυλικών Poll
YouTube

Ο Σταύρος Λογαρίδης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών.

Ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής, Σταύρος Λογαρίδης «έφυγε» από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών.

Ο Λογαρίδης υπήρξε μέλος της θρυλικής μπάντας Poll, μαζί με τους Κώστα Τουρνά και Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Ο Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Σεπτεμβρίου 1953, ξεκίνησε τη μουσική πριν πάει δημοτικό με την καθοδήγηση του παππού του που ήταν άρχων πρωτοψάλτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο χειροτονημένος από τον Αθηναγόρα.

Την πρώτη κιθάρα του την απέκτησε 10 ετών, όταν πρωτοάκουσε τη μουσική των 60s. Σε ηλικία 14 ετών έφτιαξε το συγκρότημα Juniors και τον ίδιο χρόνο το συγκρότημα Sphinx. Στα 15 του ήρθε στην Αθήνα και κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον αστείο τίτλο «Ήταν μια μικρούλα και μελαχρινούλα». Συνεργάστηκε στο στούντιο με τον οργανίστα των Charms και συμμετέχει σε φωνητικά του Χατζηδάκη στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Poll



Ο τότε διευθυντής της Polydor Ν. Αντύπας επιμένει να τον γνωρίσει σε κάτι μουσικούς με «πολύ ωραία τραγούδια», όπως έλεγε, για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα το 1970. Ο Σταύρος προσπαθούσε να εξηγήσει στον Αντύπα ότι τα συγκροτήματα δεν φτιάχνονται με συνοικέσια εταιρειών αλλά μέσα από φιλίες. Μετά όμως από επιμονή και πιέσεις τον έπεισε να πάει στο σπίτι των μουσικών να ακούσει τα τραγούδια και να τους γνωρίσει. Εκεί γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Τουρνά, τον Ουίλιαμς και τον Παπαϊωάννου. Με τους Poll έκανε δύο μεγάλους δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το Άνθρωπε και το Λευκό Album. Καθώς και μια σειρά 45άρια singles. Ο Λογαρίδης αποχώρησε από το συγκρότημα όταν τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν να εμφανιστούν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.

Ακρίτας

Με το συγκρότημα Ακρίτας, κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ το οποίο και θεωρείται ένα από τα πιο προοδευτικά άλμπουμ όλων των εποχών στον κόσμο. Το συμπεριλαμβάνουν και το μνημονεύουν ακόμα και σήμερα τα πιο προοδευτικά sites μουσικής σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Ιαπωνία μάλιστα κυκλοφόρησε με γιαπωνέζικο εξώφυλλο, που θεωρείται σπάνιο συλλεκτικό αντικείμενο στους κύκλους των μουσικόφιλων σήμερα. Οι Ακρίτας συνεργάστηκαν live με τα Μπουρμπούλια της εποχής εκείνης και ηχογράφησαν έξι τραγούδια στη Γερμανία.

Ο Σταύρος Λογαρίδης κυκλοφόρησε στη συνέχεια μια σειρά από προσωπικούς δίσκους, έγραψε μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς ερμηνευτές και δημιουργούς της λαϊκής, αλλά και της ροκ σκηνής.