Crime scene
Ψυχολογικά θρίλερ, noir, crime και whodunit ιστορίες
Πηγή: AP
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα αστυνομικά βιβλία που θα διαβάσεις στην παραλία

Αγωνία και σασπένς πάνω στην άμμο, δείτε τα αστυνομικά βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία φέτος το καλοκαίρι.

Ψάξαμε, βρήκαμε και επιλέξαμε τα αστυνομικά μυθιστορήματα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βαλίτσα διακοπών!

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις, μυστήρια και σκοτεινά μυστικά που παγώνουν το αίμα και κάνουν την αγωνία και το σασπένς να χτυπάει κόκκινο πάνω στην άμμο.

Ίνκουμπους, Βαγγέλης Γιαννίσης

Ίνκουμπους, Βαγγέλης Γιαννίσης
Ίνκουμπους, Βαγγέλης Γιαννίσης

Έτσι, πάνω στον εφιάλτη του, μέσα απ’ τη βραδινή ομίχλη πετάει ο κοντόχοντρος Δαίμονας πάνω από έλη, λίμνες και βάλτους.

Γυρεύει μια νέα τρελαμένη απ’ τον έρωτα και καταπλακωμένη απ’ τον ύπνο, κατεβαίνει και χαμoγελαστός κάθεται στο στήθος της.

Όταν μια νεαρή φοιτήτρια, η Λινέα Μολίνς, καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της μέσα στο ίδιο της το σπίτι από έναν άγνωστο μασκοφόρο, στον επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων της αστυνομικής διεύθυνσης του Έρεμπρο Άντερς Οικονομίδη δημιουργείται αμέσως κακό προαίσθημα: οι προσεκτικές κινήσεις του δράστη και ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο έφερε εις πέρας την επίθεση μαρτυρούν προσχεδιασμό και εμπειρία.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η υπόσχεση με την οποία ο δράστης άφησε την κοπέλα: ότι θα τα ξαναπούν σύντομα.

Δύο ημέρες αργότερα, η διεθνούς φήμης σεφ Κάισα Έκεμπλαντ διαβάζει έντρομη στις εφημερίδες την είδηση του βιασμού της Λινέα και διαπιστώνει ανησυχητικές ομοιότητες με επίθεση που είχαν δεχτεί η ίδια και ο σύζυγός της μέσα στο σπίτι τους μερικούς μήνες νωρίτερα.

Παρά τους δισταγμούς της, αποφασίζει να μιλήσει. Σύντομα κι άλλα στόματα ανοίγουν και αφηγούνται μια ιστορία που κρυβόταν για χρόνια στο σκοτάδι. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το νησί των αρουραίων, Jo Nesbo

Το νησί των αρουραίων, Jo Nesbo
Το νησί των αρουραίων, Jo Nesbo

Η δεύτερη συλλογή ιστοριών του Jo Nesbo μετά τον Άρχοντα της ζήλιας. Πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στο εγγύς μέλλον.

Αγώνας για Επιβίωση

Καλώς ήρθατε στο «Νησί των Αρουραίων», στην Αµερική, µετά από µια πανδηµία που έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό. Καλώς ήρθατε εκεί όπου η ελίτ περιµένει στην κορυφή ενός ουρανοξύστη να εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι µάζες παλεύουν στους δρόµους για την επιβίωσή τους.

Επιστήµη και όλεθρος

Ένας επιστήµονας που µελετά την πιθανότητα της αθανασίας έχει βρει επιτέλους έναν καταστροφέα µνήµης που θα τον βοηθήσει να ξεχάσει τα πάντα, πριν να είναι πολύ αργά. Ένας ψυχολόγος µε διπλή ταυτότητα χρησιµοποιεί τα ταλέντα του απέναντι σε ένα πανίσχυρο καρτέλ.

Δεσµοί αίµατος και ακατανίκητα πάθη

Δύο αδερφικοί φίλοι ταξιδεύουν στην Παµπλόνα για να δουν τις ταυροµαχίες και τελικά ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι. Ένας αποξενωµένος γιος µε κρυφή ατζέντα επισκέπτεται τον πατέρα του σε ένα εκτροφείο φιδιών στην Αφρική. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το φυλαχτό, Stephen King

Το φυλαχτό, Stephen King
Το φυλαχτό, Stephen King

«Στις 15 Σεπτέµβρη του 1981, ένα αγόρι ονόµατι Τζακ Σόγιερ στεκόταν εκεί που νερό και γη συναντιούνται, µε τα χέρια στις τσέπες του τζιν του, ατενίζοντας τον ρυθµικό κυµατισµό του Ατλαντικού.

Ήταν 12 ετών και ψηλός για την ηλικία του. Η απαλή θαλασσινή αύρα έσπρωχνε τα µακριά καστανά του µαλλιά πίσω από το καθαρό µέτωπό του. Στεκόταν εκεί, χαµένος µες στα γεµάτα σύγχυση και πόνο συναισθήµατα που τον πληµµύριζαν τους τελευταίους τρεις µήνες.

Η τάξη και η οµαλότητα εξαφανίστηκαν από τον κόσµο του Τζακ. Η ζωή έµοιαζε πια ρευστή και ανεξέλεγκτη, σαν το νερό που σάλευε µπρος του. Πήγαιναν από τόπο σε τόπο – αυτός γιατί τον ανάγκαζε η µητέρα του· εκείνη τι την ανάγκαζε όµως;

Η µητέρα του έτρεχε, έτρεχε.»

Από ποιον ή από τι τρέχει να ξεφύγει; Από τον θάνατο…

Ο νεαρός Τζακ αποφασίζει να τη σώσει. Αναζητά ένα φυλαχτό σε έναν παράλληλο κόσµο γεµάτο κινδύνους και ψέµατα, σε ένα βασίλειο αθώων και τεράτων, όπου η φλόγα της ζωής µπορεί εύκολα να σβήσει, στην αέναη µάχη µεταξύ καλού και κακού.

Το φυλαχτό είναι ένα µοναδικό έργο φαντασίας και τρόµου, που καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν ερεβώδη, µυθικό κόσµο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Φονική Παλίρροια, Σαμ Λόιντ

Φονική Παλίρροια, Σαμ Λόιντ
Φονική Παλίρροια, Σαμ Λόιντ

Η είδηση δεν πέφτει πάνω στο κεφάλι της μονομιάς, σαν τη λεπίδα της γκιλοτίνας. Δεν υπάρχει ακαριαία καρατόμηση. Τίποτα τόσο ευσπλαχνικό. Αυτή η είδηση ταξιδεύει με το πάσο της, σέρνοντας τα πόδια της και αποκαλύπτοντας σταδιακά τη φρίκη της. Ωστόσο, αναγγέλλει την άφιξή της με βιαιότητα με ένα επίμονο σφυροκόπημα στην εξώπορτα του σπιτιού της Λούσι Λοκ.

Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.

Η Λούσι είχε όλα όσα επιθυμούσε: ένα όμορφο σπίτι, έναν αφοσιωμένο σύζυγο, τον Ντάνιελ, και δύο λατρεμένα παιδιά. Όμως ένα πρωί ο χρόνος σταματά. Το ιστιοπλοϊκό τους εντοπίζεται ακυβέρνητο να παραδέρνει στα ανοιχτά. Ο Ντάνιελ έχει εξαφανιστεί και εκείνη αρχίζει να αναρωτιέται μήπως ήταν ο σύζυγός της που πήρε το σκάφος τους και βγήκε στη θάλασσα; Αν αυτό ισχύει, πού μπορεί να βρίσκεται τώρα;

Ενώ ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δυσκολεύει την επιχείρηση διάσωσης, η Λούσι σιγά σιγά λύνει τον γρίφο του τι συνέβη. Και ανακαλύπτει κάτι που θα τη βυθίσει σε έναν εφιάλτη χειρότερο απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Όπου κι αν βρίσκεται ο άντρας της, δεν είναι μόνος του. Μαζί με εκείνον αγνοούνται και τα παιδιά της. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το Χρέος, Lee Child

Το Χρέος, Lee Child
Το Χρέος, Lee Child

Ο Τζακ Ρίτσερ αντιμετωπίζει τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους του μέχρι σήμερα «Το σύμπαν είναι τυχαίο», λέει ο Ρίτσερ. «Μία στο τόσο τα πράγματα πάνε καλά». Αυτή δεν είναι μία από αυτές τις φορές.

Ο Τζακ Ρίτσερ βρίσκεται σε ένα υπεραστικό λεωφορείο, κοιτάζει απλώς τη δουλειά του, δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο προορισμό και έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να φτάσει εκεί. Κατεβαίνει από το λεωφορείο για να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος κινδυνεύει να γίνει θύμα ενός εγκλήματος. Αλλά ξέρετε τι λένε για τις καλές πράξεις. Και τώρα ο Ρίτσερ θέλει να διορθώσει την κατάσταση.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχουν κάνει κάποια ατυχή λάθη και τώρα χρωστούν πολλά λεφτά σε εγκληματίες. Η μία παράτολμη κίνηση οδηγεί στην επόμενη και ξαφνικά ο Ρίτσερ καταλήγει καταζητούμενος σε έναν βίαιο πόλεμο ανάμεσα σε δύο συμμορίες Ουκρανών και Αλβανών.

Ο Ρίτσερ πρέπει να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τους τοκογλύφους, τα καθάρματα και τους δολοφόνους. Συνεργάζεται με μια σερβιτόρα που έχει μπουχτίσει με την κατάσταση και ξέρει περισσότερα από όσα ισχυρίζεται, και βάζει σκοπό του να ρίξει τους ισχυρούς από το θρόνο τους και να κάνει τους άπληστους να πληρώσουν. Δύσκολη αποστολή. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Αλλά ο Ρίτσερ πιστεύει σε ένα συγκεκριμένο είδος δικαιοσύνης… αυτή που εμφανίζεται μία στο εκατομμύριο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell

Η πλοκή, Τζιν Χανφ Κόρελιτζ

Η πλοκή, Τζιν Χανφ Κόρελιτζ
Η πλοκή, Τζιν Χανφ Κόρελιτζ

Ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Τζέικομπ Φιντς Μπόνερ διδάσκει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, παλεύοντας να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τον αυτοσεβασμό του, καθώς δεν έχει εκδώσει –ούτε καν γράψει– κάτι αξιόλογο εδώ και χρόνια. Όταν ο Έβαν Πάρκερ, ο πιο αλαζόνας από τους φοιτητές του, δηλώνει ότι το μυθιστόρημα που γράφει θα του εξασφαλίσει τεράστια επιτυχία, ο Τζέικ νομίζει ότι πρόκειται απλώς για μια τυπική περίπτωση ναρκισσισμού ενός ερασιτέχνη… ώσπου ακούει την πλοκή.

Μέσα σε λίγα χρόνια όλες οι προβλέψεις του Έβαν Πάρκερ για την επιτυχία της ιστορίας του βγαίνουν αληθινές, αλλά ο συγγραφέας που απολαμβάνει το πρωτοφανές κύμα δημοσιότητας είναι ο Τζέικ. Όμως στο αποκορύφωμα της δόξας του λαμβάνει ξαφνικά ένα λακωνικό μήνυμα: Είσαι κλέφτης!

Ποιος είναι ο αποστολέας που τον απειλεί; Ποιος ήταν τελικά ο Έβαν Πάρκερ και από πού άντλησε την ιδέα για αυτή την πλοκή, που αποτέλεσε σίγουρο εισιτήριο για την επιτυχία; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το μυθιστόρημά του και ποιος το έκλεψε από ποιον; Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Η Ομίχλη, Ράγκναρ Γιόνασον

Η Ομίχλη, Ράγκναρ Γιόνασον
Η Ομίχλη, Ράγκναρ Γιόνασον

Στην Ομίχλη ο Ράγκναρ Γιόνασον, αυτός ο θαυμάσιος αφηγητής, ο νέος μεγάλος αστέρας του σκανδιναβικού νουάρ, απογειώνει την τέχνη του.

1987. Λίγες μέρες πριν απ’ τα Χριστούγεννα μια σφοδρή χιονοθύελλα ξεσπά σε ολόκληρη την Ισλανδία.

Στα ανατολικά της χώρας, σε ένα μέρος ερημικό, ζει ένα ζευγάρι μεσήλικων ανθρώπων. Στο απομονωμένο τους αγροτόσπιτο, η Έρλα και ο Έιναρ προετοιμάζονται για τη δύσκολη νύχτα που έχουν μπροστά τους. Ώσπου κάποιος χτυπά την πόρτα τους. Είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ένας άγνωστος άντρας που ισχυρίζεται ότι έχασε το δρόμο του και ζητά καταφύγιο μες στην κακοκαιρία.

Παρά τις επιφυλάξεις της γυναίκας, του επιτρέπουν τελικά να περάσει μέσα. Όμως, θα το μετανιώσουν πικρά, επειδή ο συγκεκριμένος άντρας λέει ψέματα και κρύβει καλά την αληθινή του ταυτότητα. Όταν πλέον κόβεται το ρεύμα και τα πάντα βυθίζονται στο σκοτάδι, αρχίζει μια πραγματική ιστορία τρόμου.

Αργότερα η Χούλντα Χερμανσντότιρ, η επιθεωρήτρια της Αστυνομίας του Ρέικιαβικ, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει μια προσωπική της οικογενειακή τραγωδία, αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης και μεταβαίνει εκεί, όπου μαζί με τα πτώματα την περιμένει ένα φριχτό, άλυτο μυστήριο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ο επόμενος στόχος, Mark Creany

Ο επόμενος στόχος, Mark Creany
Ο επόμενος στόχος, Mark Creany

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο επαγγελματίας δολοφόνος Κορτ Τζέντρι προδόθηκε από τους χειριστές του στη CIA. Για να επιβιώσει, έπρεπε να σκοτώσει τους παλιούς του συμπολεμιστές. Τώρα, ως δολοφόνος με το κωδικό όνομα Γκρίζος Άνθρωπος, είναι ο καλύτερος επαγγελματίας δολοφόνος της αγοράς. Αλλά όταν ένας παλιός σύντροφός του -που ο Κορτ νόμιζε ότι ήταν νεκρός- επιστρέφει για να τον στοι χειώσει, η ίδια του η ζωή μπαίνει στο στόχαστρο.

Ο άντρας ζητάει από τον Κορτ να αναλάβει μια αποστολή διαφορετική από αυτές που έχει συνηθίσει: αντί για μια δύσκολη δολοφονία, η δουλειά αφορά μια σχεδόν αδύνατη απαγωγή. Και ο Κορτ πρέπει να επιστρέψει το στόχο του στην ίδια ομάδα της CIA που τον είχε προδώσει.

Με τους αδίστακτους εργοδότες του από τη μια πλευρά, τους πρώην φίλους του από την άλλη και μια καταδικασμένη αποστολή στη μέση, ο Κορτ Τζέντρι, κυριολεκτικά, θα σκότωνε για να βγει ζωντανός από αυτή την κατάσταση.

Το αίνιγμα του δωματίου 622, Ζοέλ Ντικέρ

Το αίνιγμα του δωματίου 622, Ζοέλ Ντικέρ
Το αίνιγμα του δωματίου 622, Ζοέλ Ντικέρ

Μια νύχτα του Δεκέµβρη, ένας φόνος διαπράττεται στο Παλάς ντε Βερµπιέ, ένα πολυτελές ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων.

Η αστυνοµική έρευνα που διεξάγεται δεν καταλήγει πουθενά. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, ένας διάσηµος συγγραφέας, που καταφτάνει στο ίδιο ξενοδοχείο για να περάσει τις διακοπές του, θα βρεθεί χωρίς να το καταλάβει στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης. Όµως, τι ακριβώς συνέβη στο δωµάτιο 622;

Με την ακρίβεια Ελβετού ωρολογοποιού, ο Ζοέλ Ντικέρ µάς ταξιδεύει στην καρδιά της Γενεύης, της γενέτειράς του, µέσα από ένα σκοτεινό µυθιστόρηµα που κόβει την ανάσα. Ένα ερωτικό τρίγωνο, παιχνίδια εξουσίας και χτυπήµατα κάτω από τη µέση, προδοσίες και ζηλοφθονίες που µας αποκαλύπτουν µια Ελβετία κάθε άλλο παρά ήσυχη και ειδυλλιακή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν, Γιάννης Μαρής

Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν, Γιάννης Μαρής
Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν, Γιάννης Μαρής

Κάποιος δεν έλεγε την αλήθεια απ’ όλους. Αλλά ποιός; Πρώτα ήταν η μητέρα Μενδρινού. Έλεγε ψέματα. Η κόρη της δεν είχε καμιά διάθεση να αυτοκτονήσει. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας τους, που προσπάθησε να τον διώξει από την Αθήνα, και τώρα αυτός, ο κ. X της Ηρώς, που δεν δεχόταν εκβιασμούς. Όλοι εκινούντο γύρω από το θάνατο της Ζιζής Μενδρινού. Αλλά ποιά σχέση μπορούσαν να έχουν μεταξύ τους;

Κάθε καινούργιο ίχνος που ανεκάλυπτε, αντί να τον πλησιάσει στη λύση του προβλήματος, τον απεμάκρυνε ακόμη πιο πολύ. Κι όμως, υπήρχε κάτι. Ποιός ήταν ο «Μεγάλος», για τον οποίον είχε μιλήσει η Ηρώ;

[...] Ναι, ήταν όμορφη, προκλητική, σε ζάλιζε σαν ένα δυνατό πιοτό. Η σάρκα της ήταν ένας γκρεμνός που τον μαγνήτιζε. Αφέθηκε να πέσει με μια κτηνώδη ορμή, παλεύοντας ακόμη με τις τύψεις του. [...] Σιχαινόταν τον εαυτό του κι όμως είχε σ’όλο του το κορμί την ευχάριστη ανάμνηση της ηδονής που απήλαυσε. Ποθούσε αυτήν την Ηρώ με τα σχιστά μάτια και αγαπούσε την Καίτη Καρέζη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αλλά μια γυναίκα πως θα μπορούσε να τα καταλάβει όλα αυτά;

[...] Ήταν εκνευρισμένος. Στα μυθιστορήματα οι μυστικοί αστυνομικοί ψάχνουν με σύστημα και ψυχραιμία, σαν να λύνουν σταυρόλεξο. Αλλά αυτός δεν ήταν μυστικός αστυνομικός, και η ιστορία του δεν ήταν μυθιστόρημα. Και, επιπλέον, είχαν δοκιμάσει να τον σκοτώσουν. Αυτό τον τρόμαζε και τον ερέθιζε. Τώρα, στο πάθος του για την αλήθεια είχε προστεθεί κι ένα στοιχείο προσωπικό. Είχε έναν δικό του λογαριασμό για τακτοποίηση με τους δολοφόνους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα

Kαθαρότητα, Vincent Kliesch

Καθαρότητα, Vincent Kliesch
Καθαρότητα, Vincent Kliesch


Ένας κατά συρροήν δολοφόνος αναστατώνει το Βερολίνο. Το τρίτο θύµα του, µια ηλικιωµένη κυρία, βρίσκεται ξαπλωµένη στο τραπέζι του καθιστικού της, ντυµένη µε κατάλευκο πουκάµισο. Το διαµέρισµα έχει καθαριστεί εξονυχιστικά – εφιάλτης για κάθε ιατροδικαστή.

Η τελευταία ελπίδα του Τµήµατος Ανθρωποκτονιών να βρει τον «Φασίνα» είναι ο Γιούλιους Κερν. Παλιότερα είχε καταφέρει να ανακαλύψει τον σκληρό δράστη µιας µαζικής δολοφονίας. Όµως τότε σχεδόν κατέρρευσε.

Τώρα, ενώ ο Κερν ξαναβρίσκει σιγά σιγά την παλιά του φόρµα, ο αντίπαλός του έχει ήδη στο στόχαστρό του το επόµενο θύµα του… Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Σκυλιά της βροχής, Adrian McKinty

Σκυλιά της βροχής, Adrian McKinty
Σκυλιά της βροχής, Adrian McKinty

Μπέλφαστ, Φεβρουάριος 1987. Για τον Σον Ντάφι φαίνεται πως τα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ: επώδυνοι χωρισμοί, ροπή προς τις καταχρήσεις, καθήλωση στον βαθμό του αστυνόμου εν μέσω των ιρλανδικών Ταραχών. Κι ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, μια φέρελπις νεαρή δημοσιογράφος από την Αγγλία βρίσκεται νεκρή μέσα στο Κάστρο του Καρικφέργκους. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία… ή σχεδόν όλα.

Πώς κατάφερε η κοπέλα να μπει στο κάστρο ενώ οι πύλες του ήταν κατεβασμένες και κλειδωμένες; Μια απλώς λογική εξήγηση ποτέ δεν ήταν αρκετή για τον Ντάφι, όμως το μονοπάτι που επιλέγει να πάρει είναι στρωμένο με λάσπη, σιωπή και παραπλάνηση…

Τα Σκυλιά της βροχής, το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Σον Ντάφι, σκιαγραφούν ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σκάνδαλα των τελευταίων 40 χρόνων στη Βρετανία (πτυχές του εξακολουθούν μέχρι σήμερα να έρχονται στην επιφάνεια), χαρίζοντας στον συγγραφέα τους Έιντριαν ΜακΚίντι το βραβείο Edgar καλύτερου πρωτότυπου μυθιστορήματος. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ