ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου

Ρέθυμνο: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου
youtube

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 156ης επετείου του Ολοκαυτώματος της ιστορικής μονής Αρκαδίου

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 156ης επετείου του Ολοκαυτώματος στην ιστορική Μονή Αρκαδίου και την πόλη του Ρεθύμνου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, εκκλησιαστικής, αυτοδιοικητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, την παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη και ακολούθως οι αρχές και ο κόσμος μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Μία τεράστια Ελληνική σημαία από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών «Σύνπολις», υποδέχτηκε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την 156η επέτειο του Ολοκαυτώματος του 1866, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη στον χώρο του μουσείου και στον χώρο της εθελοθυσίας. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε μήνυμά του αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της Ενότητας, της Αλληλεγγύης, της Αντίστασης για την Ελευθερία, αλλά και στην διαφύλαξη της παρακαταθήκης των προγόνων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως είπε: «Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, καθιέρωσε την Ιερά Μονή, ως έναν από τους ενδοξότερους τόπους της Ελληνικής Επανάστασης. Οι ήρωες που αψήφησαν την υπεροπλία των Οθωμανών, απέδειξαν την υπεροχή της ηθικής φύσης του ανθρώπου απέναντι στην υλική ισχύ. Μέσα στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής, τον Νοέμβριο του 1866, στις στάχτες και στα αποκαΐδια, γράφτηκε χρυσή σελίδα στην εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού έπους. Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός των πολιορκημένων αφύπνισε τις συνειδήσεις του πολιτισμένου κόσμου και αναζωπύρωσε το κίνημα του φιλελληνισμού. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε αυτή την ιστορική επέτειο, ως την υψηλότερη πατριωτική θυσία που φωτίζει το διαχρονικό νόημα του αγώνα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των μηνυμάτων των ηρώων της αρκαδικής εθελοθυσίας τονίζοντας: «Το Αρκάδι μας ενώνει όλους σε μια εποχή δύσκολη και τα μηνύματα του είναι διαχρονικά».

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, ενώ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, δήλωσε σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο: «Τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Αρκάδι και το δραματικό Ολοκαύτωμα των Κρητών αγωνιστών, λειτούργησαν σαν θρυαλλίδα και επέδρασαν καταλυτικά στις μετέπειτα εξελίξεις, ευαισθητοποίησαν την διεθνή κοινότητα και έτσι ήρθε γρηγορότερα η απελευθέρωση της Κρήτης. Στις μέρες μας, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, η Θυσία και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, εμπνέουν και καθοδηγούν τον ελληνικό λαό, δείχνοντάς του τον δρόμο των αγώνων, της ιστορίας αλλά και της ελπίδας που χάραξαν οι επαναστάτες του 1866».