ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Gangs of London: Μια σειρά που θα σε καθηλώσει

Gangs of London: Μια σειρά που θα σε καθηλώσει

Η σειρά streamαρει αποκλειστικά στην COSMOTE TV!

Το Gangs of London αφορά ό,τι ακριβώς 'λέει' ο τίτλος και παρουσιάζεται στην πιο 'στεγνή' και 'ωμή' εκδοχή του. Είναι όμως, και πολλά περισσότερα, καθώς ένας άνθρωπος -όποιος και αν είναι- δεν είναι ποτέ μόνο ένα πράγμα. Έτσι και οι γκάνγκστερ του Λονδίνου δεν είναι μόνο γκάνγκστερ.

Το μυστήριο που τους περιβάλλει 'ξετυλίγεται' μπροστά στα μάτια μας, με την άκρη του νήματος να φαίνεται τόσο άπιαστη που δεν μας αφήνει να πάρουμε τα μάτια μας από αυτό που μας ετοίμασε ο Gareth Evans, μετά το The Raid. Όχι μόνος. Μαζί και με τον Matt Flannery, τον παραγωγό που εμπιστεύτηκε “στο βίαιο, έντονο και λαμπρό φεστιβάλ από την Ινδονησία που ντροπιάζει τις ταινίες δράσης γουέστερν”, όπως είχε γράψει ο Guardian για την ταινία του 2011.

Στο Gangs of London οι Evans και Flannery ένωσαν τα οράματα τους και στο σενάριο, που περιστρέφεται γύρω από την έκρηξη βίας που ξεσπά στο Λονδίνο, μετά τη δολοφονία του 'αφεντικού' του οργανωμένου εγκλήματος σε μια από τις πιο δυναμικές και πολυπολιτισμικές πόλεις του πλανήτη.

Από την αρχή βλέπεις ποιος ήταν ο εκτελεστής. Έως το τέλος της πρώτης σεζόν, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος έδωσε την εντολή.

“Δεν μπορείς να τα βάλεις με το αόρατο”

Επί δυο δεκαετίες ο Finn Wallace λειτουργούσε ως 'ομπρέλα' κακοποιών πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, πείθοντας τους (με λόγια και με πράξεις) πως τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Ότι “το Λονδίνο είναι κάλο για επιχειρήσεις, χάρη στην αμοιβαία πειθαρχία μεταξύ αντίπαλων συμφερόντων”. Όλοι γνώριζαν πως αν αυτό χαλάσει, το Λονδίνο θα καεί.

Και καίγεται (κυριολεκτικά και μεταφορικά), μετά τη δολοφονία του -ψυχοπαθούς και αδίστακτου- ηγέτη της Wallace Organization, της διεθνούς επιχείρησης συμμοριών του Λονδίνου που 'έφτιαξε' από το μηδέν, μαζί με τον πρώτο που συνάντησε -όταν μετανάστευσε στην πόλη από την Ιρλανδία: τον μετανάστη από τη Νιγηρία Ed Dumani, έναν πανούργο θιασώτη της στρατηγικής, με 'δόγμα' “η οικογένεια μας κάνει ισχυρούς. Κράτα την πάντα ενωμένη και όλα θα πάνε καλά”.

Οι πρωτότοκοι των Wallace και Dumani ακολουθούν τα χνάρια των πατεράδων τους: ο Sean Wallace 'λερώνει' τα χέρια του και ο Alex Dumani τα κρατά καθαρά, όπως βοηθά στην επιτυχία της 'επιχείρησης', ως ο υπεύθυνος για το “ξέπλυμα χρήματος” όσων ισχυρών του πλανήτη “έρχονται στο Λονδίνο για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους, με μη ανιχνεύσιμα χρήματα. Και δεν μπορείς να τα βάλεις με το αόρατο”.

Την ίδια ώρα, οι “αόρατοι” μπορούν να τα βάλουν με όποιον κρίνουν πως πλήττει την πηγή της δύναμης τους: το χρήμα.

Αυτό συμβαίνει όταν ο Sean Wallace (Joe Cole -ο John Shelby των Peaky Blinders) αποφασίζει να κλείσουν οι αποβάθρες (από όπου περνούν όσα διακινούν οι συμμορίες), έως ότου βρεθεί ο δολοφόνος του πατέρα του. Όποιος εξακολουθεί να βγάζει χρήματα, σημαίνει πως είναι ο δολοφόνος.

“Όλα σταματούν, έως ότου βρω ποιος τον σκότωσε. Αν θέλετε να ξανανοίξουν οι αποβάθρες, βοηθήστε να βρούμε το δολοφόνο. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μακριά από εδώ” λέει στους συνεργάτες του, ως το νέο 'κεφάλι' της οργάνωσης.

Με τον πιο σκληρό τρόπο, τον δίδαξε ο πατέρας του πως “μόλις μπεις σε αυτόν τον κόσμο, αποδέχεσαι ότι πρέπει να σκοτώσεις. Αλλιώς, μπορεί να σκοτωθείς εσύ. Όταν καταλάβεις αυτόν τον κανόνα, είναι όλα πιο εύκολα. Μπορείς να αφαιρέσεις μια ζωή, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορείς να χτίσεις αυτοκρατορία. Να γίνεις βασιλιάς”.

Χωρίς να εμπιστεύεται κανέναν, οδηγείται σε ακραίες αποφάσεις, προκαλώντας επιπλέον αναστάτωση -με βίαιες μάχες να εξελίσσονται στους δρόμους του σύγχρονου Λονδίνου.

Όταν εντοπίζει τον άνθρωπο που πάτησε την σκανδάλη του όπλου από το οποίο έφυγε η σφαίρα που καρφώθηκε στο κεφάλι του πατέρα του, αρνείται να καταλάβει πως “ο εντολέας είναι πιο επικίνδυνος από τον εκτελεστή”. Έτσι, ενώ αυτός που πήρε την απόφαση της δολοφονίας παραμένει κρυφός, ο κόσμος του Sean Wallace γκρεμίζεται.

Η σειρά streamαρει αποκλειστικά στην COSMOTE TV!