Εκείνος & Εκείνος
Οι Εκείνος κι Εκείνος, Κώστας Λογοθετίδης και Νίκος Καλλίνης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Εκείνος + Εκείνος ελπίζουν να φτάσουν όπου δεν μπορούν

Οι Εκείνος + Εκείνος μιλούν στο Newsbomb.gr για τα πάνω από 30 χρόνια μουσικής πορείας, τα νέα τους τραγούδια και τις επόμενες live εμφανίσεις τους με τον Δημήτρη Μπάση. 

Τη δεκαετία του '90 μαζί με τους Εκείνος κι Εκείνος τριγυρνούσες μες τα «Χειμωνιάτικα τα Μπαρ», για να ακούσεις αυτά που μόνο «Μια γυναίκα ξέρει να σου πει» και να πεις «Λόγια κομμάτια». «Δεν θυμάσαι»;

Για πάνω από τρεις δεκαετίες -με ένα διάλειμμα 11 ετών-, οι Εκείνος κι Εκείνος, Νίκος Καλλίνης και Κώστας Λογοθετίδης, μας έχουν χαρίσει ουκ ολίγες σημαντικές στιγμές δημιουργίας και ερμηνείας.

«Δεν βάλαμε ταμπέλες στη μουσική μας, ήμασταν ανοικτοί στις προκλήσεις των καιρών και πάντα πηγαίναμε εκεί που μας πήγαινε η καρδιά μας. Καταλαβαίνεις πως με αυτά τα μυαλά πορεύεσαι μοναχικά, οι λαϊκοι σε λένε ροκ, οι ροκ σε λένε λαϊκό, οι έντεχνοι άσωτο και οι άσωτοι έντεχνο», σημειώνει στο Newsbomb.gr το μουσικό δίδυμο.

Οι δύο φίλοι ζωής από το Πέραμα, αφηγούναι παιδικές αναμνήσεις από τη γειτονιά τους, μιλάνε για την έμπνευση πίσω από το όνομα «Εκείνος κι Εκείνος», περιγράφουν τη συνεργασία με τη μεγάλη Καίτη Γκρέυ που έβαλε τη σφραγίδα της στο τραγούδι τους «Μια γυναίκα μόνο ξέρει να σου πει», αποκαλύπτουν όσα θα έλεγαν στο νεότερο εαυτό τους και προσδοκούν να φτάσουν εκεί όπου δεν μπορούν!

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Μπάσης θα υποδεχτεί τους Εκείνος κι Εκείνος, στο ARCH Club - Live Stage (ΕΧ Αρχιτεκτονική) για ένα μοναδικό live.

«Μην σκέφτεσαι, ζήσε», με αυτή τη δυνατή προτροπή δίνουμε το λόγο σε... Εκείνον κι Εκείνον...

Θα ήθελα να πάμε αρκετά πίσω στον χρόνο, τότε που και οι δύο μεγαλώνατε στην ίδια γειτονιά στο Πέραμα και να μου μιλήσετε για τις πρώτες συναντήσεις σας, τα πρώτα όνειρα, τα πρώτα μουσικά βήματα.

«Αν γυρίζαμε πίσω, θα μας βρίσκαμε στις γειτονιές του Περάματος να περπατάμε στους χωμάτινους δρόμους και να παίζουμε στις αλάνες μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να μας ψάχνει κανείς, χωρίς να ανησυχεί κανείς, οι γονείς μας ήξεραν που είμαστε και ήταν αυτό αρκετό. Εντάξει, όταν βράδιαζε για τα καλά, κάποιες φωνές μάς γύριζαν στο σπίτι. Λίγο αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, επηρεασμένοι από τους ήχους της εποχής, ανακαλύπτουμε και τον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Έτσι αρχίζει ένα ταξίδι αναζήτησης και εμείς μαγεμένοι αρχίζουμε με τη φαντασία μας να χτίζουμε καινούργιους κόσμους και να ονειρευόμαστε την περιπέτεια της ζωής μας».

Γνωρίζεστε μια ολόκληρη ζωή. Τι είναι Εκείνος για Εκείνον;

«Ο ένας για τον άλλον είναι η αφορμή για να ξεφεύγουμε από το ''εγώ'' και να βιώνουμε το ''μαζί'', τη χαρά να μοιράζεσαι και να συνομιλείς κόντρα στους μονολόγους της εποχής».

Το θεατρικό έργο Εκείνος κι Εκείνος του Κώστα Μουρσελά, έδωσε το όνομα του σχήματος. Γιατί το συγκεκριμένο, ποια η σημασία του για εσάς;

«Το θεατρικό αυτό έργο ήταν βασισμένο σε δυο ψαγμένους τύπους που έλεγαν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε χρειαζόταν μια δεύτερη ανάγνωση για να πιάσεις το νόημα».

Τι θυμάστε έντονα ή τι κρατάτε από την αρχή της πορείας σας;

«Θυμόμαστε τις ημέρες στο καμαράκι στην ταράτσα να γράφουμε και να σβήνουμε τραγούδια, να ψάχνουμε και να αλλάζουμε τους στίχους, να επεξεργαζόμαστε τον προσωπικό μας ήχο και να διαφωνούμε δημιουργικά για τον χαρακτήρα των τραγουδιών μας. Καταστάσεις που μας συντροφεύουν μέχρι και σήμερα. Το χούι δεν κόβεται...».

Κάνατε μια παύση 11 ετών. Υπήρχαν δεύτερες σκέψεις, φόβοι ή ανασφάλειες όταν επιστρέψατε μετά από μια δεκαετία;

«Προτεραιότητες, το μυστικό της ψυχικής ισορροπίας και της αντοχής κόντρα στις αντιξοότητες. Πάντα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις αλλά καμμία σχέση με φόβο ή ανασφάλεια. Πιο πολύ έχει να κάνει με την αντίληψη και την προσαρμοστικότητα, με το ''διάβασμα'' της εποχής».

Υπάρχει κάποιο τίμημα που έχει πληρώσει το μουσικό αυτό δίδυμο όλα αυτά τα χρόνια;

«Οι προσωπικές μας επιλογές πάντα έχουν να κάνουν με το τίμημα που πληρώνουμε ακόμα και σήμερα. Δεν βάλαμε ταμπέλες στη μουσική μας, ήμασταν ανοικτοί στις προκλήσεις των καιρών και πάντα πηγαίναμε εκεί που μας πήγαινε η καρδιά μας. Καταλαβαίνεις πως με αυτά τα μυαλά πορεύεσαι μοναχικά, οι λαϊκοι σε λένε ροκ, οι ροκ σε λένε λαϊκό, οι έντεχνοι άσωτο και οι άσωτοι έντεχνο. Δύσκολο και συναρπαστικό να μεγαλώνεις σε αυτό τον τόπο με το ένα πόδι στην Ανατολή και το αλλο στη Δύση».

Θέλω να σταθώ στο τραγούδι «Μια Γυναίκα Μόνο Ξέρει Να Σου Πει». Ένα τραγούδι στο οποίο -κατά τη γνώμη μου- η Καίτη Γκρέυ έχει αφήσει το σημάδι της, περισσότερο και από εσάς ίσως. Μπορείτε να μας μιλήσετε για την Καίτη Γκρέυ όπως την γνωρίσατε εσείς και για τη συνεργασία αυτή;

«Το τραγούδι αυτό ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε με την Καίτη και να μας ξεναγήσει στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού όπως εκείνη τον έζησε. Ατέλειωτες ώρες αφηγήσεων από τη ζωή της και τις συνεργασίες της με τους συνθέτες εκείνης της εποχής που είχαν σημαδέψει και τις δικές μας ζωές. Εκείνες οι στιγμές ήταν σαν να ταξιδεύαμε στον χρόνο και αισθανόμασταν ότι γινόμασταν κι εμείς ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού».

Τι θα λέγατε στους νεότερους εαυτούς σας, τότε τη δεκαετία του ’90 που η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη;

«Θα λέγαμε ότι αυτό που είμαστε σήμερα το οφείλουμε σε αυτά τα παιδιά που δεν σταμάτησαν να ονειρεύονται, να προσπαθούν, να συνεχίζουν εκεί που πολλοί θα τα παρατούσαν. Σε αυτά τα παιδιά θα λέγαμε ότι το χαμόγελο τούς πάει και να χαμογελούν περισσότερο, η ζωή θα είναι γενναιόδωρη μαζί τους».

Σε ποιους απευθύνεστε σήμερα; Στο νεαρότερο ακροατήριο, στους φαν που μεγάλωσαν μαζί σας;

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στις συνήθειες μας, γράφουμε τραγούδια για να θεραπεύουμε πρώτα από όλα τις δικές μας πληγές και να μοιραζόμαστε τις χαρές μας. Είναι πρώτα από όλα μια εσωτερική ανάγκη που μας οδηγεί να γράφουμε. Ευχόμαστε απλά αυτά που μας απασχολούν και μας παρακινούν, να έχουν ενδιαφέρουν και για τους νεότερους και για τους παλιότερους φίλους».

Δανείζομαι τον τίτλο του νέου σας τραγουδιού για να σας ρωτήσω, πού ή σε τι πιστεύουν οι Εκείνος + Εκείνος ότι «την πάτησαν»;

«Η ζωή είναι μια περιπέτεια, αυτό λέμε με το νέο μας τραγούδι. Δεν πρέπει να βλέπεις τίποτα σαν δεδομένο, η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές κι εκεί βρίσκεται το νόημά της. Η σιγουριά που κατά βάθος όλοι αναζητούν δεν έχει καμία σχέση με το μυστήριο και το φεύγα που όλοι επίσης αποζητούν. Μπερδεμένα πράγματα! Μην σκέφτεσαι, ζήσε!

Τι υπάρχει παρακάτω, πού μπορείτε να φτάσετε ως μουσικοί και ως άνθρωποι;

«Το σήμερα! Το αιώνιο τώρα, αυτό μόνο υπάρχει και είμαστε τυχεροί που είμαστε υγιείς και μπορούμε ως άνθρωποι και ως μουσικοί να απολαμβάνουμε τα δώρα της κάθε μέρας που ξημερώνει. Ελπίζουμε να φτάσουμε όπου δεν μπορούμε.

Μιλήστε μου για τις πειραγμένες εκδοχές του «Δεν Θυμάσαι 2021 Version», η μία με τη συμμετοχή του Nivo.

«Κάναμε πάλι αυτό που αγαπάμε να κάνουμε, δηλαδή να βρισκόμαστε με φίλους δημιουργούς, να τα λέμε, να θυμόμαστε, να διασκεδάζουμε και τί πιο αναμενόμενο από το να πειράζουμε τα παλαιότερα τραγούδια μας και να τα ντύνουμε με νέους ήχους και εικόνες.

Γνωρίζω ότι θα κάνετε συναυλίες με τον Δημήτρη Μπάση. Θέλω να μου μιλήσετε για αυτή τη συνάντηση επί σκηνής, πού θα γίνουν αυτές οι εμφανίσεις, όπως και για τα σχέδια που έχετε στα σκαριά.

«Ο Δημήτρης είναι ένα κεφάλαιο για το ελληνικό τραγούδι και είναι μεγάλη η χαρά μας που θα συνεργαστούμε γυρίζοντας την Ελλάδα. Ελπίζουμε να ζήσουμε μοναδικές στιγμές και ποιος ξέρει, ίσως μέσα από αυτές τις συγκινήσεις να γεννηθούν και τα καινούρια μας τραγούδια!

Δεν κάνουμε σχέδια για το μέλλον απλά προσπαθούμε να εκπλήξουμε ο ένας τον άλλον φέρνοντας φρέσκιες ιδέες στο τραπέζι της δημιουργίας!».


Διαβάστε επίσης

Κωστής Μαραβέγιας: Η ρόδα με σπούδασε, με έντυσε, μου έδωσε να φάω

Τα γήινα χρόνια είναι λίγα για το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Αλευρά

Ο Παντελής Θαλασσινός πρώτα θα καπνίσει τη γόπα και μετά θα αποσυρθεί


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ