Πολιτιστικη ατζεντα
Πηγή: Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Μποφίλιου, Δεληβοριάς και βόλτα στην Ελευσίνα

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας έχει μουσική, θέατρο, σινεμά, βιβλίο και πολλά βινύλια.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, όπως η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Φοίβος Δεληβοριάς, επιστρέφουν από αυτή την εβδομάδα στις μουσικές σκηνές της πόλης. Οι θεατρικές σκηνές φιλοξενούν παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς, όπως η αναβίωση του θρυλικού το «Έκτο Πάτωμα» που επιστρέφει στο θέατρο 32 χρόνια μετά.

Οι εραστές του βινυλίου, πρέπει να περάσουν μια βόλτα από το Vinyl Market, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι λάτρεις του σινεμά θα διασκεδάσουν με τη νέα περιπέτεια των Αστερίξ και Οβελίξ.

Όσοι προτιμήσουν τη ζεστασιά του σπιτιού τους, ο χειμώνας άλλωστε αναμένεται να μας δείξει τα... δόντια του τις επόμενες ημέρες, μπορούν να Ονειρευτούν τη Σανγκάη, χάρη στην πένα του Γιάννη Ξανθούλη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την τελετή έναρξης. Θα δούμε τέσσερις πομπές να φθάνουν στην πόλη από ξηρά και θάλασσα, κι ένα διήμερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, περφόρμανς, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις. Η δράση στο παράκτιο μέτωπο, στις 19:00 θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο αποκλειστικά από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ (ΕΡΤ2, ΕΡΤ World και ERTFLIX).

Τα δελτία εισόδου για τις δυο εκδηλώσεις του Σαββάτου, για το παράκτιο μέτωπο (19:00) και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα (21:30) έχουν εξαντληθεί. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του διημέρου, η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Καθώς το σύνολο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους διαμορφωμένους μόνο για ορθίους, συστήνεται στο κοινό να φορά άνετα και ζεστά ρούχα.

Θέατρο

Έκτο Πάτωμα, θέατρο Ακροπόλ

Η θρυλική παράσταση σε διασκευή Άννας Παναγιωτοπούλου με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου αναβιώνει 32 χρόνια μετά, σε μια θεαματική παραγωγή με ζωντανή μουσική από αυτή την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, στο ιστορικό θέατρο «Ακροπόλ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Πρωταγωνιστούν: Υρώ Μανέ, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη, Δανάη Λουκάκη, Μαριαλένα Ροζάκη, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Βασίλης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Ευαγγελία Μουμούρη και ο Δημήτρης Πιατάς. Αφηγήτρια η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Έκτο Πάτωμα
Έκτο Πάτωμα

Η υπόθεση του έργου διαχρονική και ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα. Την δεκαετία του ’30 οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι, ζουν χτυπημένοι από την κρίση της εποχής. Η καθημερινότητα των ενοίκων του έκτου Πατώματος, ξεδιπλώνεται μέσα από τους έρωτες, τις συγκρούσεις, τους ατελείωτους καυγάδες, τα συνεχή περιστατικά, αλλά και τα όνειρα που κάνει ο καθένας για την ζωή του.
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 17:45 και 21:15

Ο Επισκέπτης, θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στην θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με τον Επισκέπτη του Σμιτ και εκλεκτούς ερμηνευτές.

Ο Επισκέπτης
Ο Σωτήρης Τσφούλιας με τους ηθοποιούς της παράστασης

Ο Επισκέπτης μάς μεταφέρει στη Βιέννη, το 1938. Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως;

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης, Φώτης Θωμαΐδης, Μαρία Παπαλάμπρου και Δημήτρης Παπαδάτος.

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 18:30, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:30 & 21:00

Το Κουκλόσπιτο, θέατρο Πορεία

Μετά την Αγριόπαπια, ένα ακόμη έργο του Ίψεν, ένα ακόμη αριστούργημα δραματικής τέχνης αλλά και υπαρξιακής ανάγνωσης του κόσμου έρχεται ως κεντρική παραγωγή στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου.

Πρόκειται για το Κουκλόσπιτο, που ο μεγάλος Νορβηγός έγραψε το 1879 και εξερράγη σαν βόμβα στην εποχή του, καθώς με τολμηρό τρόπο πραγματεύεται –ανάμεσα σε άλλα– την τραγική υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει έναν γάμο, τα κίβδηλα ιδεώδη, τις συνέπειες της επιπολαιότητας (ακόμη και της αθώας), τα ζωτικά μας ψεύδη, την Αλήθεια που, όπως έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, «είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή»…

Το έργο που διαχρονικά θεωρείται ένα φεμινιστικό μανιφέστο είναι πολλά περισσότερα από αυτό, αφού οι ήρωες που ο Ίψεν έπλασε περίπου ενάμιση αιώνα πριν, μοιάζουν να μην έχουν χάσει ούτε σταγόνα από τη ζωντάνια και τον επαναστατικό τους οίστρο, ενώ τα πάθη τους συνεχίζουν να συνταράζουν τους σημερινούς θεατές, μιας και σε αυτά αναγνωρίζουμε κάτι από τον εαυτό μας.

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Χριστοδούλου, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Κατσίκα, Όλγα Δαλέκου, Κρυσταλία Θεοδώρου (μουσικός επί σκηνής)

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 18:30, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:30 & 21:00

Μουσική

Νατάσσα Μποφίλιου, VOX

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, πάντα ανήσυχοι και δημιουργικοί, επανασυστήνονται ακόμη μια φορά και με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας δημιουργούν μια νέα πρόταση στην παρουσίαση του αγαπημένου τους ρεπερτορίου.

Νατάσσα Μποφίλιου
Η Νατάσσα Μποφίλιου κάθε Σάββατο στο VOXΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΛΗΣ

Με το βλέμμα σταθερά στο κοινό τους, στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενιαίας δυναμικής που να ενώνει σκηνή και θεατές. Με τα τραγούδια της προσωπικής τους δισκογραφίας-που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην τελευταία εικοσαετία-ιδωμένα μέσα από ένα νέο πρίσμα, αλλά και έναν ανοιχτό διάλογο σε απρόβλεπτες επιλογές από το εγχώριο και το διεθνές ρεπερτόριο, επιχειρούν να συμπαρασύρουν τους πολυάριθμους φίλους τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι νέων συγκινήσεων.

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στο VOX.

Φοίβος Δεληβοριάς, Κύτταρο

Λίγους μήνες μετά τη μοναδική παρουσίαση του «ΑΝΙΜΕ», της τελευταίας σειράς τραγουδιών του, στην Αθήνα και στη μεγάλη συναυλία της Τεχνόπολης, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επιστρέφουν «ζωντανοί στο Κύτταρο».

Φοίβος Δεληβοριάς
Φοίβος ΔεληβοριάςΔημήτρης Μακρής

Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε όλη την τραγουδοποιία του Φοίβου από τα 16 του έως σήμερα, με ηλεκτρισμό και συγκίνηση, με τον αρχαίο θησαυρό στο σεντούκι και τον καθρέφτη σπασμένο διά παντός.

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου οι δρόμοι της Αθήνας οδηγούν στο «Κύτταρο».

O Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο, Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Παυλίδης επανασυστήνει 16 από τις σημαντικότερες συνθέσεις του, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μια απρόσμενη μουσική συνάντηση σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος ΠαυλίδηςΑνδρέας Σιμόπουλος

Ένας σύγχρονος τραγουδοποιός «συναντά» έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και δημιουργεί μια μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει «Πέρα από τη θάλασσα», στο μέλλον.

Ύστερα από πρόσκληση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Παυλίδης δίνει νέα πνοή σε 16 από τα σημαντικότερα έργα του συνθέτη και τα τοποθετεί σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, εμπλουτισμένα με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους. Μια απρόσμενη μουσική συνάντηση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για 5 παραστάσεις από 3 έως 5 Φεβρουαρίου, γεμάτη αναμνήσεις, έντονα συναισθήματα αλλά και ανεξερεύνητα ηχητικά τοπία.

Σινεμά

Αστερίξ & Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα (Astérix & Obélix: L’ Empire du Milieu)

Βρισκόμαστε στο έτος 50 π.Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκινήθηκε από έναν προδότη πρίγκιπα. Με τη βοήθεια ενός εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σας-Γι, καταφέρνει να διαφύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από -ποιους άλλους;- τους ξακουστούς πολεμιστές, Αστερίξ και Οβελίξ.

Οι δύο αχώριστοι ήρωές μας δέχονται ευχαρίστως να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να σώσει τη μητέρα της και να ελευθερώσει τη χώρα της. Έτσι αρχίζουν ένα μεγάλο ταξίδι προς την Κίνα, όπου τους περιμένει μια τεράστια περιπέτεια. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Καίσαρας και ο ισχυρός στρατός του, διψασμένοι για μια νέα κατάκτηση, αποφασίζουν να κατευθυνθούν κι αυτοί προς την Κίνα…

Βιβλίο

Διαβάζουμε: Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη, Γιάννης Ξανθούλης

Στο νέο εκκωφαντικό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη ένας αστέρας ερωτικών ταινιών αναστατώνει με τη διαθήκη του ένα χωριό ξεχασμένο απ' τον χρόνο.

Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη, βιβλίο


Ένα απρόσμενο γράμμα από τη Γερμανία θα αναστατώσει τον Πετρόκαμπο. Το ξεχασμένο, όλο πέτρες και σκορπιούς, χωριό στην ενδοχώρα. Κάποτε διέθετε προοπτικές ευημερίας σαν κεφαλοχώρι, όμως μετά ακολούθησε κι αυτό τη μοίρα άλλων ελληνικών χωριών. Παρ’ όλα αυτά, διατηρούσε μια αποκλειστικότητα άγνωστη στους πολλούς: την υπνοβασία. Με το γράμμα, απέκτησε και μια δεύτερη, χάρη στον αποστολέα, τον Απόστολο (Λάκη) Μπούγα, γιο της θρυλικής μαμής Σεβαστιανής, που είχε αναδειχθεί σε αστέρα ερωτικών ταινιών. Έφυγε σχεδόν παιδί από το χωριό για τη Γερμανία, όπου και διέπρεψε. Ετοιμοθάνατος, συντάσσει τη διαθήκη του, αφήνοντας τη σχεδόν αμύθητη περιουσία του στον Πετρόκαμπο. Με προϋποθέσεις. Πρώτη και καλύτερη, από μια άποψη, να ιδρυθεί μουσείο στο όνομά του με τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του – και όχι μόνο.

Αποδέκτης της επιστολής με τα καυτά νέα, ο μακρινός (και μόνος εν ζωή) συγγενής του στο χωριό, ο Πέτρος Μακκαβαίος. Ο Μακκαβαίος, που θα γίνει ο «συναισθηματικός κρίκος» μεταξύ του αείμνηστου σταρ και των φιλόδοξων έργων στον Πετρόκαμπο, μόλις διάβασε τις επιθυμίες του Απόστολου, ένιωσε κάτι παραπάνω από ρίγος να διατρέχει τη ραχοκοκαλιά του. Κι ας ήταν Ιούλιος, κατακαλόκαιρο. Διαισθάνθηκε αμέσως ότι η ζωή του θα άλλαζε, χωρίς όμως να φαντάζεται πόσο. Γιατί μιας τέτοιας ευεργεσίας… μύρια άλλα περίεργα έπονται. Όταν μάλιστα στην ιστορία ανακατευτεί και η Σανγκάη, ε, τότε τα πράγματα υπερβαίνουν προκλητικά τη φαντασία ενός συνηθισμένου μοναχικού άντρα που δροσιζόταν με λεμονάδες…

Μην χάσετε...

βινυλια
Πηγή: Pixabay


Το Vinyl Market το μεγάλο event της πόλης, επιστρέφει στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού, σε μια γιορτή για το βινύλιο στις 3, 4 και 5 Φλεβάρη στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Το Vinyl Market επιστρέφει και πάλι ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέες συλλογές δίσκων, συλλεκτικά κομμάτια, φρέσκες, νέες κυκλοφορίες, αλλά και με πολλά άλλα μουσικά εκθέματα. Δίσκοι από όλη τη γκάμα της μουσικής, θα βρίσκονται εκεί για να τους ανακαλύψετε. Rock, Soul, Funk, Jazz, Latin, Blues, Ethnic, Electronica, και πολλά άλλα. Στα decks του Vinyl Market θα βρίσκονται γνωστοί DJ’s.

Παρασκευή απόγευμα από τις 17.00 μέχρι τις 22.00 το βράδυ και Σαββατοκύριακο από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 22:00.


Διαβάστε επίσης

Η πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Προτάσεις για κάθε γούστο

Η πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Tα ραντεβού μας με την τέχνη

Ξέρουμε πού θα πας, τι θα δεις και τι θα διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ