πολιτιστική ατζέντα weekend
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Tα ραντεβού μας με την τέχνη

Τα ραντεβού μας με την τέχνη για αυτή την εβδομάδα, γίνονται με σεβασμό στη μνήμη όλων αυτών των νέων ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη και στον πόνο των οικογενειών τους.

Μουδιασμένη, σοκαρισμένη, οργισμένη, η κοινωνία μας πενθεί για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα, τόσο νωρίς, τόσο τραγικά, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Για τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων, ο χρόνος έχει παγώσει... Όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούμε να βρούμε ξανά τα βήματά μας και όλοι μαζί αναζητούμε απαντήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες, πολλοί καλλιτέχνες και χώροι πολιτισμού ανέβαλαν τις παραστάσεις τους, συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς για τους δεκάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας.

Τα ραντεβού μας με την τέχνη για αυτή την εβδομάδα, γίνονται με σεβασμό στη μνήμη όλων αυτών των νέων ανθρώπων που χάθηκαν και στον πόνο των οικογενειών τους.

Θέατρο

Το τραγούδι της Φλέρυς, θέατρο Σταθμός

Το τραγούδι της Φλέρυς με την Ελένη Κοκκίδου
Το τραγούδι της Φλέρυς με την Ελένη ΚοκκίδουSpyros Perdiou

1985. Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα.

Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται.

Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην Τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυία και το τίμημα.

Η Ελένη Κοκκίδου στον ρόλο της Φλέρυς. Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης. Το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 19:30.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 19:30, Σάββατο στις 18:15, Κυριακή στις 21:00

Το όνειρο ενός γελοίου, θέατρο Κιβωτός

Άραγε, τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, τι είναι ορατό και τι αόρατο;

To όνειρο ενός γελοίου
Ο Άρης Σερβετάλης στο Όνειρο ενός γελοίου Despina Spyrou

Η υπνωτιστική, γεμάτη πνευματική ενέργεια και συμβολισμούς παράσταση της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μαγνήτισε χιλιάδες θεατές. Ο Άρης Σερβετάλης υπό την καθοδήγηση της Έφης Μπίρμπα μας ξεναγεί στον κόσμο του Γελοίου του Ντοστογέφσκι, -του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας-, οδηγώντας μας στα μύχια των σκέψεών του, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, αλήθειας και ψευδαίσθησης, ορατού και αόρατου, κωμικού και τραγικού, γελοιότητας και σαλότητας.

Όπως λένε και οι ίδιοι:

«Το όνειρο ενός γελοίου… Το τελευταίο έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ήταν η αφορμή για να εμπλακούμε με την πραγματικότητα ενός ονείρου και την κρισιμότητα του γελοίου.

Το ορατό είναι το τσόφλι του αόρατου. Όνειρο και πραγματικότητα συμφύονται με ευχή το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό. Το σκοτάδι να φωτιστεί. Το τραύμα να θεραπευτεί. Η αγάπη να γίνει δρόμος».

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Μουσική

Τάνια Τσανακλίδου και Φώτης Σιώτας, VOX

τσανακλίδου και σιώτας στο VOX
Πουλάκια είναι και λαλούν στο VOX

Aπό την Δευτέρα 6 Μαρτίου η Τάνια Τσανακλίδου και ο Φώτης Σιώτας έρχονται στο VOX με μια παράσταση διαφορετική και συναρπαστική. Με τίτλο «Πουλάκια είναι και λαλούν» οι δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες συναντιούνται ξανά επί σκηνής – μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία στο αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό - σε ένα πρόγραμμα που έφτιαξαν με κέφι και αγάπη, με εμβληματικά τραγούδια που αγαπάμε αλλά δεν λέγονται συχνά και δεν τα περιμένουμε.

Τραγούδια του Μούτση, του Σιδηρόπουλου και του Πουλικάκου, του Κηλαηδόνη, του Πανούση και του Λογό, του Μαχαιρίτσα και του Μπουλά, αλλά και του Σαββόπουλου, του Σπανού, του Κραουνάκη, του Μιχάλη Δέλτα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Νικόλα Άσιμου ανάμεσα σε άλλα. Δίπλα στα δικά τους τραγούδια που μπλέκονται ωραία και κάνουν την αφήγηση συναρπαστική.

«Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού», Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Για όγδοη χρονιά, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση «ενώνεται» με το Πάντειο Πανεπιστήμιο με μια «Γέφυρα Μουσικής» στις 8 και 9 Μαρτίου. Για πρώτη φορά επίσης, η «Γέφυρα Μουσικής» φτάνει μέχρι και τη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου.

Μία γέφυρα που υποστηρίζει με ουσιαστικό και γόνιμο τρόπο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη Στέγη, να συναντήσουν τα τμήματα παραγωγής και επικοινωνίας, να αντλήσουν πολύτιμη εμπειρία και να επικοινωνήσουν με τους μουσικούς δημιουργούς της εποχής μας.

Αφιερωμένη στον συνθέτη Μορίς Οανά (Maurice Ohana, 1913-1992), η φετινή «Γέφυρα» ιχνηλατεί με τέσσερις συναυλίες τις προσωπικές και καλλιτεχνικές διαδρομές ενός –άγνωστου, για πολλούς στην Ελλάδα– μουσικού δημιουργού. Κάθε συναυλία και όλες μαζί, με τον γενικό τίτλο «Γεωγραφίες, φιλίες, αναφορές», συνθέτουν μια ιδιαίτερη μουσικογεωγραφία.

Σινεμά

Κριντ ΙΙΙ (Creed III)

Ο Μάικλ Μπι Τζόρνταν στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, επιστρέφει και ως πρωταγωνιστής στην τρίτη συνέχεια του Creed. Στο καστ συμμετέχουν ακόμα οι: Τζόναθαν Μέιτζορς,Τέσα Τόμσον, Μίλα Ντέιβις-Κεντ.

Ο Άντονις Κριντ (Μάικλ Μπ. Τζόρνταν) έχει κατακτήσει την κορυφή της πυγμαχίας παγκοσμίως και η οικογενειακή του ζωή πηγαίνει περίφημα. Είναι η στιγμή που εμφανίζεται ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς), ένας παιδικός φίλος και κάποτε πολλά υποσχόμενος πυγμάχος, που ανυπομονεί να αποδείξει σε όλους ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στο ρινγκ. Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρώην φίλους είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς. Για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ο Άντονις πρέπει να ρισκάρει το μέλλον του και να παλέψει με τον Ντέμιαν, έναν αδίστακτο πυγμάχο που δεν έχει τίποτα να χάσει.

Βιβλίο

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Κάρολος Ντίκενς

Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, το πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το αγαπημένο του παιδί, όπως το αποκαλούσε, εκδίδεται για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή στα ελληνικά (1.128 σελίδες), από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Κάρολος Ντίκενς
Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Κάρολος Ντίκενςεκδόσεις Κέδρος

Με χιούμορ αλλά και βαθιά αίσθηση του τραγικού, ο Ντίκενς αφηγείται την ιστορία του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, από τα στερημένα παιδικά του χρόνια έως τους πρώτους έρωτες, και από τον καθημερινό αγώνα για τα προς το ζην έως τις δυσκολίες ενός γάμου. Ο ήρωας αντιμετωπίζει με σθένος κάθε εμπόδιο, και από βοηθός σε δικηγορικό γραφείο και ανταποκριτής εφημερίδων εξελίσσεται σε διάσημο συγγραφέα.

Με κεντρικό θέμα τη μνήμη και την ταυτότητα, το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συγγραφικής ωριμότητας είναι μία εντυπωσιακή τοιχογραφία της ζωής στην Αγγλία τη βικτοριανή εποχή.


Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Μια μεγάλη αγκαλιά συμπαράστασης από την Ισπανίδα συγγραφέα Μόνικα Γκουτιέρες

Το πέπλο ομίχλης και ο ζοφερός κόσμος του Κάρολου Ντίκενς

Γιώργος Λάνθιμος: Ο Νταφόε ανάγκασε την Έμμα Στόουν να τον χαστουκίσει 20 φορές

Ο Μπρένταν Φρέιζερ κόντεψε να πεθάνει στα γυρίσματα της ταινίας «Η Μούμια»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ