ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλέκος Αλεξανδράκης: «Επιτέλους ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο» - Η πρώτη του ταινία στο σινεμά

Αλέκος Αλεξανδράκης
O Αλέκος Αλεξανδράκης έπαιξε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες
Finos Film

Ο αξέχαστος ηθοποιός, Αλέκος Αλεξανδράκης «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου 2005, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν 8 Νοεμβρίου 2005, όταν τα γαλάζια μάτια του Αλέκου Αλεξανδράκη έκλεισαν για πάντα, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο σπουδαίος ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

«Επιτέλους ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο», έγραφε ο Αιμίλιος Χουρμούζιος στην Καθημερινή, όταν ο Αλεξανδράκης βγήκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, καθώς ο ηθοποιός είχε το ταλέντο να παίζει τα πάντα, επιβάλλοντας το δικό του ρυθμό με ευκολία και μαγεύοντας κοινό και κριτικούς.

Φινετσάτος, γοητευτικός, με χαρισματικό ταλέντο, πλούσια παιδεία και μόρφωση, ο ηθοποιός έπαιξε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες.

Το θεατρικό ντεμπούτο του έγινε το 1949 στην παράσταση της Κατερίνας Ανδρεάδη «Φθινοπωρινή Παλίρροια», αποσπώντας θετικά σχόλια και κριτικές. Την ίδια εξαιρετική εντύπωση έκανε και στον Φιλοποίμενα Φίνο, ο οποίος τον παρακίνησε να παίξει και στον κινηματογράφο.

Έτσι, την ίδια χρονιά, ο Αλεξανδράκης έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο σε βασικό ρόλο, με την ταινία «Δύο Κόσμοι», ένα δικαστικό δράμα σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Φιλίππου και Ιάσονα Νόβακ.

Προηγουμένως, είχε εμφανιστεί στη δραματική - μουσική ταινία του 1944, «Τα Χειροκροτήματα» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστή τον γνωστό συνθέτη Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου). Εκεί ο Αλεξανδράκης συμμετείχε ως κομπάρσος σε ρόλο θεατή, δίπλα στους πρωταγωνιστές: Αττίκ, Δημήτρη Χορν, Ζινέτ Λακάζ.

Η σύνοψη της πρώτης ταινίας του Αλεξανδράκη έχει ως εξής: Ο φόνος ενός ανθρώπου του υποκόσμου, του Τάκη Κατρίδη, οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου τη Μάρθα, μια νέα κοπέλα που ήταν ερωτευμένη μαζί του, καθώς και τον πατέρα της, τον μαστρο-Γιάννη. Καθένας ξεχωριστά υποστηρίζει την ενοχή του, με πλήρη αυταπάρνηση, ώστε να μην πάει ο άλλος φυλακή. Στη διάρκεια όμως της δίκης, ο συνήγορός τους, ο Γιώργος, ένας πρωτόβγαλτος δικηγόρος που μεγάλωσε μαζί τους και γνωρίζει πολύ καλά τη Μάρθα, παίρνει την πρωτοβουλία και χαράζει μια όλως δική του υπερασπιστική γραμμή, καταφέρνοντας έτσι να αποδείξει την αθωότητα της κοπέλας και να τη γλιτώσει από τα κάτεργα.

Αλέκος Αλεξανδράκης
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1949

Στην ταινία παίζουν ακόμα οι: Ίντα Χριστινάκη, Νίκος Τζόγιας, Σπύρος Πατρίκιος, Κώστας Παπαγεωργίου, Λέλα Πατρίκιου, Μαλαίνα Ανουσάκη, Γιάννης Διανέλλος, Γιώργος Νέζος, Ανδρέας Ζησιμάτος, Δήμος Σταρένιος, Νίκος Ακριβογιάννης, Άννα Χριστοφορίδου, Καίτη Ασπρέα, Πάρις Πάππης, Σωτήρης Δεληκατερίνης, Ρίκα Κουβαρά, Ρώη Χατζάκη, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Νικολαΐδης, Δημήτρης Βλαχόπουλος, Νίκος Πεφάνης, Γρηγόρης Ξένος, Βαγγέλης Κουφουλάκης, Βαλεντίνη Ροβιθέλλη.

Παράλληλα, η πρώτη του ταινία με τη Finos Film ήταν το «Εκείνες Που Δεν Πρέπει Να Αγαπούν» του 1951 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Ο Αλεξανδράκης πολύ γρήγορα κατάφερε να καθιερωθεί και να θεωρηθεί ένας από τους μεγάλους ηθοποιούς της εποχής και ο μεγαλύτερος γόης του ελληνικού κινηματογράφου.



Διαβάστε επίσης

Λέοναρντ Κοέν: Ο «Λεονάρδος» της Ύδρας

Μάρθα Καραγιάννη - Γεννήθηκε σαν σήμερα: Ο μοναδικός δραματικός ρόλος της στο σινεμά

Αλέκος Σακελλάριος: Ο μεγάλος καυγάς με τη Βουγιουκλάκη στην πρώτη τους ταινία μαζί