ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως Φανφάρας: Ο διασημότερος ποιητής του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως Φανφάρας
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως Φανφάρας : Σκοτάδι πίνω για πιοτό /Πω πω πω πω πω πω πω πω / Και το μυαλό μου είναι θολό /Πω πω πω πω
YouTube

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με τη μοναδική ερμηνεία του έκλεψε την παράσταση ως ποιητής Φανφάρας στην ταινία Ξύπνα Βασίλη

Στην ταινία Ξύπνα Βασίλη που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1969 από τη Finos Film, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος -σε μια από τις λιγοστές κινηματογραφικές του ταινίες- κλέβει την παράσταση ως ποιητής Φανφάρας, ίσως ο διασημότερος ποιητής του ελληνικού κινηματογράφου.

Όλοι άλλωστε θυμόμαστε τον Σκοταδόψυχο και τα Μαύρα κοράκια-Κόκκινα κοράκια, όπως και τον μοναδικό με μια δόση τρέλας τρόπο με τον οποίο του άρεσε να απαγγέλλει τα ποιήματά του: «σκοτάδι πίνω για πιοτό, πω πω πω, πω πω πω».

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο είχε πρωτοπαίξει στο θέατρο ο Ντίνος Ηλιόπουλος και κάνει μια εύστοχη κοινωνικοπολιτική σάτιρα. Στην κινηματογραφική της διασκευή, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο σπουδαίος Γιώργος Κωνσταντίνου, ενώ παίζουν ακόμα οι Έλενα Ναθαναήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τασσώ Καββαδία, κ.ά.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στην ταινία υποδύεται συγκεκριμένα τον ατάλαντο και υπερτιμημένο -καρικατούρα θα λέγαμε- ποιητή Τιμολέοντα Φανφάρα. Σύμφωνα με πηγές, ο συγγραφέας του έργου, Δημήτρης Ψαθάς στο πρόσωπο του Φανφάρα, σατίριζε όλους τους μοντέρνους ποιητές, καθώς το συγκεκριμένο είδος δεν του άρεσε καθόλου αφού δεν μπορούσε να το καταλάβει, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Σμυρνή συγκεκριμένα σατίριζε τον Οδυσσέα Ελύτη.

Για την ταινία και το ρόλο του, ο Μιχαλακόπουλος είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Μια ωραία τριάδα. Εγώ, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. "Κουμπώσαμε" χωρίς καμία δυσκολία. Στην ταινία πήγα τυχαία, μιας και δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο», παραδέχεται και συνεχίζει: «Με πήραν από τη Φίνος και συγκεκριμένα ο Δαλιανίδης για να μου πει για την ταινία και το ρόλο».

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Από τον ποιητή «Φανφάρα» ως τη θρυλική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος»

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος