ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σταύρος Ξαρχάκος Ρεμπέτικο: Αποκλειστικά πλάνα από την πρόβα - Βαθιά υπόκλιση σε έναν ζωντανό θρύλο

Σταύρος Ξαρχάκος Μέγαρο Μουσικής
Δέος για τον Σταύρο Ξαρχάκο
Χάρης Γκίκας/Newsbomb.gr

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στη γενική πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου για το Ρεμπέτικο στο Μέγαρο Μουσικής. 

Φωτογραφίες και βίντεο: Χάρης Γκίκας

Ο φακός του Newsbomb.gr είχε τη μοναδική ευκαιρία να μπει στη γενική πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Τρίτης.

Δέος και συγκίνηση, είναι δύο λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν με ακρίβεια αυτό που ζήσαμε για περίπου δύο ώρες στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, ένα 24ωρο πριν από τις δύο sold out παραστάσεις που θα παρουσιάσει ο σπουδαίος μαέστρος με τα τραγούδια του Ρεμπέτικου.

Όσοι παρακολούθησαν τις ιστορικές συναυλίες του καλοκαριού στο Ηρώδειο, καταλαβαίνουν ήδη περί τίνος πρόκειται.

Σταύρος Ξαρχάκος
Credits: Χάρης Γκίκας

Ήδη από την πρόβα, ο ζωντανός θρύλος Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- μας μετέφερε όλη αυτή τη τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, την ψυχική ανάτασαη των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος έκλεισε τα 40 χρόνια από την παρουσίαση του.

Οι τραγουδιστές, Ηρώ Σαϊα και Ζαχαρίας Καρούνης μαζί με τους μουσικούς, όλοι μαζί σαν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία παρουσιάζουν εμβληματικά τραγούδια της ομώνυμης ταινίας του Κώστα Φέρρη όπως: «Καίγομαι», «Μάνα Μου Ελλάς», «Το Δίχτυ», «Στου Θώμα», «Στης Πίκρας Τα Ξερόνησα», «Μπουρνοβολιά», «Στην Αμφιάλη» και φυσικά το «Το Πρακτορείο» που ερμηνεύει καθηλωτικά ο ίδιος ο σπουδαίος μαέστρος.

Όπως σε συμβαίνει σε κάθε πρόβα του, είδαμε τον μαέστρο με άσβεστο πάθος να αλωνίζει στη σκηνή, να καθοδηγεί τους μουσικούς και τους τραγουδιστές, κάνοντας τις τελευταίες διορθώσεις, να σολάρει και να προκαλεί το δυνατό χειροκρότημα των λιγοστών θεατών της πρόβας.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ο τελευταίος των μεγάλων που μας έχει απομείνει και εμείς οι τελευταίοι τυχεροί να τον βλέπουμε ακμαίο και δημιουργικό πάνω στη σκηνή να σκορπάει ανατριχίλες.

Βαθιά υπόκλιση σε έναν ζωντανό θρύλο...

Σημειώνεται ότι οι δύο παραστάσεις για το Ρεμπέτικο στο Μέγαρο Μουσικής είναι ήδη sold out.

Δείτε αποκλειστικά πλάνα του Newsbomb.gr από τη γενική πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου στο Μέγαρο Μουσικής

Λίγα λόγια για το Ρεμπέτικο

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται 40 χρόνια μετά.

Σαράντα χρόνια πριν, παρά τις επιθυμίες εταιρειών, ο Σταύρος Ξαρχάκος επέλεξε να βρει φωνές που να ταιριάζουν σε αυτό που ονειρεύτηκε, φωνές με βίωμα και ιδιαίτερο χρώμα.

Έτσι και τώρα επιλέγει την ομαδικότητα στην παρουσίαση αυτού του έργου χωρίς κραυγαλέα ονόματα και δίνει τον πρώτο λόγο στην ορχήστρα του.

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαντην ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται 40 χρόνια μετά.

Όλοι μαζί παίζουν, τραγουδούν, συνθέτουν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία, δημιουργείται η συνθήκη του ρεμπέτικου πάλκου του σήμερα, με τη σύγχρονη μουσική ματιά του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω στο ιστορικό πλέον αυτό έργο του και μας αποκαλύπτουν, πώς 40 χρόνια μετά, το έργο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, να πρωτοπορεί και να εκφράζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

Η ιστορία

Ήταν το 1983 όταν o Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, την ταινία «Ρεμπέτικο», μια ταινία ορόσημο, η οποία με αφορμή την πορεία μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου (υπονοείται η Μαρίκα Νίνου), κατέγραψε την Ελλάδα του μεσοπολέμου, τα ρεμπέτικα, τη ζωή των καλλιτεχνών, τη ζωή στα προσφυγικά.

Για τις ανάγκες της ταινίας ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε νέα τραγούδια φτιαγμένα με παλιά συνταγή που έδιναν την αίσθηση ότι πρόκειται για παλιά ρεμπέτικα.

Ο δίσκος ''Ρεμπέτικο'' από τότε γνώρισε πολλές επανακυκλοφορίες και τεράστια αποδοχή, πούλησε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα και έδωσε νέα ώθηση στο ρεμπέτικο.

Τα τραγούδια «Καίγομαι», «Μάνα Μου Ελλάς», «Το Δίχτυ», «Το Πρακτορείο», «Στου Θώμα», «Στης Πίκρας Τα Ξερόνησα», «Μπουρνοβολιά», «Στην Αμφιάλη», γνώρισαν ευρύτατη αποδοχή, κηρύχτηκαν διαχρονικά και έγραψαν τη δική τους αυτόνομη ιστορία. Από τότε μέχρι σήμερα άλλωστε τα έχουμε ακούσει σε άπειρες διασκευές και εκδοχές, από καλλιτέχνες όλων των ειδών, Έλληνες και όχι μόνο.

Όπως γράφει και ο Γιώργος Νοταράς στο βιβλίο του «Το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 30 χρόνων»: «Το ταλέντο του Ξαρχάκου πέτυχε κάτι μοναδικό: να γεννήσει ρεμπέτικα, με βάση όλα τα κλισέ και όλους τους δρόμους του είδους. Πήρε στα χέρια του τους ειδικούς κώδικες και τα κλειδιά και τα χρησιμοποίησε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσήλωση και αυστηρότητα. Η ποίηση του Γκάτσου έπαιξε καταλυτικό ρόλο…».

Ταυτότητα Συναυλίας

Σταύρος Ξαρχάκος - Το πρακτορείο | Ρεμπέτικο (1983)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Αίθουσα ΑλεξάνδραΤριάντη

Τετάρτη 17 &Πέμπτη 18 Ιανουαρίου | 20:00

Με αλφαβητική σειρά:

Ανδρεάδης Θανάσης: ψάλτης

Βασίλας Γρηγόρης: μπουζούκι, τραγούδι

Βεράνης Καλογιάννης: βιολί

Βεργόπουλος Φώτης: μπουζούκι, τραγούδι

Δρογκάρης Βασίλης: ακορντεόν

Ζάκκας Ηρακλής: μπουζούκι, τραγούδι

Καρούνης Ζαχαρίας: τραγούδι

Καψοκαβάδης Αλέξανδρος: τζουράς, τραγούδι

Κολοβός Κωνσταντίνος: ψάλτης

Κουμεντάκης Λάζαρος: ψάλτης

Λίβανος Δημήτρης: μπουζούκι, τραγούδι

Μέρμηγκας Θοδωρής: κιθάρα, τραγούδι

Νεοφυτίδης Νεοκλής: πιάνο

Νικόπουλος Γιώργος: κιθάρα, τραγούδι

Σαΐα Ηρώ: τραγούδι

Σταύρος Ξαρχάκος: ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας

Παππάς Γιώργος: μπουζούκι, τραγούδι

Πάππος Μανώλης: μπουζούκι, τραγούδι

Πασχαλίδης Βαγγέλης: σαντούρι

Τζίκας Αντώνης: κόντρα μπάσο

Τρασάνης Χάρης: ψάλτης

Διαβάστε επίσης

Ο Σταύρος Ξαρχάκος κάνει το Μέγαρο Μουσικής ρεμπέτικο πάλκο