ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Σύμπαν: Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα και σε άλλα που δεν μας περνούν καν από το μυαλό

σύμπαν
Εικόνα ενός κβάζαρ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό αστρονομικών ερευνών στο Νότιο Ημισφαίριο (ESO)
AP

Τι έγινε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη; Πόσο μεγάλο και πόσο «παλιό» είναι το Σύμπαν; Διαστέλλεται, και τι υπάρχει πέρα από αυτό;

Πώς γεννιέται ένα αστέρι και τι είναι οι μαύρες τρύπες, η σκοτεινή ενέργεια και τα πάλσαρ; Πότε θα γίνει ο Ήλιος κόκκινος γίγαντας; Απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν αυτές, τις οποίες συχνά έχουμε, όπως και σε άλλες, που δεν μας περνούν καν από το μυαλό, δίνει ένα νέο βιβλίο, γραμμένο με εύληπτο τρόπο που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.

«To Σύμπαν» του Διδάκτορα Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΠΑ και κύριου ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μάνου Σαριδάκη έρχεται στις Μικρές Εισαγωγές, μία σειρά η οποία περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, που δίνουν έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Με σύγχρονο περιεχόμενο και στην αιχμή της θεματολογίας που απασχολεί την παγκόσμια επιστήμη τον 21ο αιώνα, το βιβλίο φέρνει κοντά μας με συνοπτικό τρόπο όλες τις εντυπωσιακές γνώσεις για το Σύμπαν.

Για παράδειγμα, παρουσιάζεται η συζήτηση για το αν μπορούμε να κάνουμε αποικίες στο Διάστημα, εάν κινδυνεύουμε να μας εξαφανίσει ένας αστεροειδής, εάν βρήκαμε τη Γη version 2.0, εάν και πότε θα συγκρουστούμε με τον γαλαξία της Ανδρομέδας, μεταξύ άλλων. «Η συστηματική και οργανωμένη μελέτη του Κόσμου γύρω μας ξεκίνησε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, από τις ακτές της Ιωνίας. Σήμερα, έχουμε μια συνεκτική και λεπτομερή εικόνα για την Ιστορία του παρατηρήσιμου Σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι το σχηματισμό της Γης και της ανθρωπότητας», σημειώνει ο κ. Σαριδάκης.

Ο Μάνος Σαριδάκης είναι κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με ερευνητικά αντικείμενα την Αστροσωματιδιακή Κοσμολογία και τις Θεωρίες Βαρύτητας. Είναι Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΠΑ και έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΕΜΠ, στη Γαλλία (Saclay και IAP), στις ΗΠΑ (Baylor U.), στη Χιλή (PUCV), και στη Λ.Δ. Κίνας (Tsing Hua και USTC). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 280 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, και έχει συγγράψει 5 βιβλία. Το ερευνητικό του έργο έχει εξαιρετική διεθνή αναγνώριση, ενώ βρίσκεται στις ανώτατες θέσεις της διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου του Stanford με το 1% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως.