Αμφίπολη: Νέα στοιχεία για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά

Αμφίπολη: Νέα στοιχεία για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά

Newsroom Newsroom

Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε η μέχρι πρότινος επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη κατά την διάρκεια ομιλίας της σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Η Κατερίνα Περιστέρη η οποία διεκδικεί την επιστροφή της (μετά την έκδοση απόφασης για συνταξιοδότηση τον περασμένο Δεκέμβρη) ως προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, αποκάλυψε σε Κύπριους φοιτητές πως η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει ακόμη να δώσει πολλά.

«Η μοναδικότητα της κατασκευής του περιβόλου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από θασίτικο μάρμαρο καθώς και η σημαντική χρονική περίοδος οδηγούν τη σκέψη μας στην ύπαρξη σημαντικών ταφών στο εσωτερικό του περιβόλου που μια ανασκαφική συνέχεια θα αποκαλύψει», υποστήριξε η Κατερίνα Περιστέρη η οποία ανέφερε πως υπάρχει η γνώση πια για του που οι ερευνητές πρέπει να σκάψουν στη συνέχεια.

Όπως μεταδίδει το thousandnews.gr, η Κατερίνα Περιστέρη θεωρεί πολύ σημαντική την ιστορία του ήρωα που εξελίσσεται ζωγραφισμένη στη ζωοφόρο το μνημείου.

«Υπάρχουν μορφές που ορισμένες είναι πάνω σε άρματα. Βλέπουμε όπλα πολεμιστή με θώρακα. Ένα άρμα με μια μορφή. Εδώ βλέπουμε ένα ταύρο στο κέντρο, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται δυο κένταυροι. Υπάρχει η φτερωτή νίκη πάνω στην πλώρη ενός πλοίου που φαίνεται ξεκάθαρα και δίπλα οι τρίποδες... Υπάρχουν και σφίγγες. Εδώ υπάρχουν και μορφές που ξεχωρίζουν. Υπάρχει ένα αφηρωισμένων μορφών. Οι φτερωτές μορφές κρατούν ένα κόκκινο πανί και πάνω του μεταφέρουν κάτι. Παραδίπλα υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων Θεών. Εκεί μεταφέρεται ο νεκρός ,σε κάποια συγκέντρωση Θεών», ανέφερε στην ομιλία της.

Αποκάλυψε δε για πως στον νεκρικό θάλαμο, δίπλα στη θήκη του τάφου, η διαμόρφωση του χώρου είναι σε μορφή «Π».
Το εξήγησε λέγοντας ότι: «Είναι πολύ σημαντικό γιατί δίπλα υπάρχει ένα "Π" που θα μπορούσαν να μπαίνουν και να βλέπουνε το χώρο αυτό. Μέσα στο θάλαμο αυτό βρέθηκαν υπολείμματα νεκρικής κλίνης. Στολίδια από γυαλί και κόκκαλο και χρυσά κυκλικά διακοσμητικά με μορφές όπως νύφες. Μιλάμε για γυναικείες μορφές που τρέχουν ή στέκονται. Παρόμοια οστέινα βρέθηκαν στην Πέλλα, στη Βεργίνα και στον Μακεδονικό τάφο Γ στον Άγιο Αθανάσιο. Με τους σκελετούς δεν έχουμε κανέναν στοιχείο ακόμη είναι προς μελέτη. Δεν ξέρουμε αν είναι σκελετοί ανδρών ή γυναικών δεν έχουμε στοιχεία. Είναι προς μελέτη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει».

Για τα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο της ανασκαφής υποστήριξε πως: «Έχουμε νομίσματα χάλκινα του Αλέξανδρου του Γ (336 - 323 πχ) από την Αμφίπολη και φέρουν το μονόγραμμα του Αλέξανδρου. Βρέθηκαν επίσης νομίσματα Κασσάνδρου (319 - 317 πχ) και είναι σε πολύ καλή κατάσταση καθώς και χάλκινα νομίσματα των Αμφιπολιτών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved