ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Ανοίγει τις πύλες του ο τύμβος των… μυστηρίων

Αμφίπολη: Ανοίγει τις πύλες του ο τύμβος των… μυστηρίων

Το εκθαμβωτικό ταφικό μνημείο που κρύβει ο λόφος Καστά της Αμφίπολης και που άφησε έκπληκτη τη διεθνή κοινότητα, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη το έφερε στο φως το 2014 εισέρχεται σε νέα φάση μετά την έναρξη των έργων αποκατάστασης και στερέωσής του.

Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών θα ανοίξει ταυτόχρονα την πόρτα για το κοινό, το οποίο θα ταξιδέψει στα μυστικά της Αμφίπολης και στη μαγεία του μακεδονικού κόσμου των ελληνιστικών χρόνων.

psi

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί, το μνημείο θα γίνει θεάσιμο και επισκέψιμο τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ενώ για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής του, που θα ξεκινήσουν εντατικά τον προσεχή Σεπτέμβριο, υπάρχουν διαθέσιμα 1,5 εκατ. ευρώ από την ένταξη του ΕΣΠΑ. Μόλις ο χώρος καταστεί επισκέψιμος, όπως έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου το μνημείο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της UNESCO.

Οι εργασίες αφορούν χωματουργικές παρεμβάσεις στο τύμβο, τη διασφάλιση και τη συντήρηση του ταφικού μνημείου που αντιμετωπίζει τεράστια στατικά προβλήματα, καθώς και τη συνολική αποκατάσταση των μοναδικών έργων τέχνης που περιέχονται σε αυτό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την Αμφίπολη

Μυστήρια...

Η αποκάλυψη οστών στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είχε προκαλέσει το 2014 παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά πέρα από την ανθρωπολογική μελέτη των σκελετών που είχε πραγματοποιηθεί και ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2015, δεν υπήρξε τίποτα νεότερο.

Τα οστά που βρέθηκαν στην επίχωση του χώρου 4, αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου ταφικού μνημείου ανήκαν σε μία γυναίκα περίπου 60 ετών, σε δύο άνδρες περίπου 30 ετών, σε ένα βρέφος και σε έναν καμένο νεκρό.

Διαβάστε επίσης:

Βίος και πολιτεία η ζωή του πατροκτόνου του Ηρακλείου - Νέες αποκαλύψεις