ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα: Πώς οι μεγάλοι σεισμοί «αποκαλύπτουν» τα μυστικά του πυρήνα της Γης

Έρευνα: Πώς οι μεγάλοι σεισμοί «αποκαλύπτουν» τα μυστικά του πυρήνα της Γης
Unsplash

Οι μεγάλοι σεισμοί «αποκαλύπτουν» τα μυστικά του πυρήνα της Γης - Τι αναφέρει νέα έρευνα

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή του εσωτερικού πυρήνα του πλανήτη έχουν αποκαλύψει οι αντηχήσεις από τους σεισμούς στο κέντρο της Γης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο συμπαγής εσωτερικός πυρήνας του πλανήτη αποτελείται από διακριτά στρώματα, των οποίων οι ιδιότητες παρέμειναν μυστηριώδεις πληθαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ερευνητές, για να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή του εσωτερικού πυρήνα, χρησιμοποίησαν πολλαπλά σεισμόμετρα για να εξετάσουν πώς παραμορφώνονται τα σεισμική κύματα καθώς περνούν μέσα από τη συμπαγή σφαίρα σιδήρου νικελίου, στην καρδιά της Γης. Όπως λέει ο γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Hrvoje Tkalčić, «η Γη ταλαντεύεται σαν καμπάνα μετά από έναν μεγάλο σεισμό, και όχι μόνο για ώρες, αλλά για μέρες».

Για να ανιχνεύσουν αυτές τις ταλαντώσεις, οι ερευνητές κατέγραψαν τις κυματομορφές κοντά στην αρχική θέση του σεισμού και στον αντίποδα—την ακριβώς αντίθετη θέση στην επιφάνεια της Γης. «Είναι σαν μια μπάλα του πινγκ-πονγκ που αναπηδά μπρος-πίσω», λέει ο Thanh-Son Pham, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Κάθε αντήχηση διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά, για να περάσει από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη και τα σεισμόμετρα κατέγραψαν έως και πέντε αναπηδήσεις από ένα μεμονωμένο γεγονός.

Στοιβαγμένες μετρήσεις

Οι αρχικοί σεισμοί έφτασαν ο καθένας σε μέγεθος μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ, αλλά τα κύματα εξασθενούσαν προοδευτικά καθώς περνούσαν από τον πυρήνα της Γης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται «στοίβαξη», στην οποία συνδύασαν τις κυματομορφές από ένα μεμονωμένο γεγονός για να δημιουργήσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της παραμόρφωσης από τον πιο εσωτερικό πυρήνα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα κύματα ταξίδευαν με διαφορετικό τρόπο μέσω του πυρήνα – ο οποίος υπολογίζουν ότι έχει πάχος περίπου 650 χιλιόμετρα- παρά μέσω του εξωτερικού τμήματος. Τα κύματα που περνούσαν από το εσωτερικό μέρος του πυρήνα επιβραδύνθηκαν προς μία κατεύθυνση, ενώ τα κύματα που περνούσαν από το εξωτερικό στρώμα επιβραδύνθηκαν προς μία άλλη κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για την εξερεύνηση ορυκτών και όχι τόσο στη γεωφυσική.

Το πιο πρόσφατο εύρημα θα βοηθήσει στην κατανόηση του πώς σχηματίστηκε ο συμπαγής εσωτερικός πυρήνας της Γης - μια διαδικασία που πιστεύεται ότι ξεκίνησε κάπου μεταξύ 600 εκατομμυρίων και 1,5 δισεκατομμυρίων ετών πριν - και τι ρόλο θα μπορούσε να είχε στη διαμόρφωση του μαγνητικού πεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματοποιημένα οι δουλειές του σπιτιού σε ποσοστό 40% την επόμενη δεκαετία

Στον κόσμο του Viber εισέρχεται το gov.gr με όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες

To iPhone 15 Pro φέρνει τη μία και μεγάλη αλλαγή που περιμέναμε