ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μέγας Αλέξανδρος: Πού βρίσκεται ο τάφος του; Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαντά

Μέγας Αλέξανδρος: Πού βρίσκεται ο τάφος του; Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαντά

Ακόμη και σήμερα, η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα τεράστιο μυστήριο...

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και συγκεκριμένα η αναζήτηση και ο εντοπισμός της τοποθεσίας του, αποτελεί ένα διαρκές αρχαιολογικό και ιστορικό αίνιγμα, με τις έρευνες να είναι συνεχείς από την ύστερη αρχαιότητα όταν και τα ίχνη του χάθηκαν.

Σύντομα μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., η κατοχή του σώματος του έγινε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαδόχων της αυτοκρατορίας.

Ενώ η Βαβυλώνα θα μπορούσε αρχικά να θεωρηθεί ως μια λογική τοποθεσία για τη ταφή του Αλέξανδρου, μια και την είχε αναγάγει σε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του, υπήρξε μερίδα των αξιωματικών του οι οποίοι υποστήριξαν πως θα έπρεπε να ταφεί στο βασιλικό νεκροταφείο του οίκου των Αργεαδών, στις Αιγές -σημερινή Βεργίνα-,όπως και ο πατέρας του Φίλιππος Β΄ καθώς και όλοι οι προκάτοχοι της συγκεκριμένης βασιλικής δυναστείας. Οι Αιγές εμφανίζεται να ήταν η μία από τις δύο αρχικές εναλλακτικές τοποθεσίας που προτάθηκαν έναντι της Βαβυλώνας, με την άλλη να είναι η Όαση του Άμμωνα, και το 321 π.Χ. όταν ήρθε η στιγμή της μετακίνησης της σορού, ο Περδίκκας -ο οποίος είχε πλέον καθήκοντα αντιβασιλέα στην αυτοκρατορία- επέλεξε τις Αιγές.

Το σώμα όμως, αρπάχτηκε κατά την πορεία της πομπής προς την Μακεδονία, με παρέμβαση του Πτολεμαίου, ο οποίος απέκτησε και μετέφερε το σώμα στην Πτολεμαϊκή πλέον Αίγυπτο την οποία διοικούσε.

Πού είναι όμως ο τάφος του;

Σε αυτό το σημείο και με βάση τα όσα μας έχει προσφέρει η τεχνολογία αποφασίσαμε να ρωτήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη διάσημη μηχανή Chat GPT. Φυσικά οι απαντήσεις που δίνει απέχουν παρασάγγας από όσα έχουν αναφέρει έγκριτοι ιστορικοί, όπως η κυρία Αρβελέρ, ωστόσο δοκιμάσαμε την τύχη μας και πήραμε την παρακάτω απάντηση αναφορικά με την τελευταία κατοικία του μεγαλύτερου στρατηλάτη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

«Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί θέμα συζήτησης και ίντριγκας εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ο Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά η συγκεκριμένη τοποθεσία του τάφου του μέσα στην πόλη είναι άγνωστη. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο τάφος του θα μπορούσε να βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Αλεξάνδρειας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρισκόταν σε ένα χαμένο πλέον μαυσωλείο.

Έχουν αναφερθεί αρκετές ανακαλύψεις αυτού που πιστεύεται ότι ήταν ο τάφος του Αλέξανδρου, αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί οριστικά ότι είναι αυθεντική. Η αναζήτηση του τάφου του συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των αρχαιολόγων και των ιστορικών και παραμένει ένα από τα μεγάλα άλυτα μυστήρια της αρχαίας ιστορίας.

Σε όλη την ιστορία, πολυάριθμες αφηγήσεις και θρύλοι έχουν περικυκλώσει τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μερικές ιστορίες υποδηλώνουν ότι το σώμα του μεταφέρθηκε στην πόλη Μέμφις της Αιγύπτου, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι ο τάφος του βρισκόταν στην Περσία, όπου κατέκτησε περίφημα μεγάλο μέρος του γνωστού κόσμου.

Μια από τις πιο διάσημες θεωρίες σχετικά με τον τάφο του Αλέξανδρου είναι ότι βρισκόταν στην αρχαία πόλη Σίβα, όπου ταξίδεψε για να συμβουλευτεί το Μαντείο του Αμούν μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ο Αλέξανδρος εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στη Σίβα, αλλά η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παραμένει μυστήριο.

Παρά τους αιώνες εικασιών και εξερευνήσεων, η πραγματική τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί οριστικά. Η αναζήτηση για την τελική ανάπαυσή του συνεχίζει να συναρπάζει ιστορικούς, αρχαιολόγους και ενθουσιώδεις, προσθέτοντας στον διαρκή μυστήριο που περιβάλλει μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αρχαίας ιστορίας.

Η Βεργίνα, που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, είναι μια άλλη τοποθεσία που έχει συνδεθεί με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, αυτή η τοποθεσία συνδέεται πιο εμφανώς με τον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, του βασιλιά Φιλίππου Β' της Μακεδονίας.

Το 1977, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε έναν βασιλικό τάφο στη Βεργίνα που πιστεύεται ότι ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τάφος περιείχε πληθώρα τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας χρυσής λάρνακας (ταφικό φέρετρο) που περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός ενήλικου αρσενικού, ένα διάδημα με σχέδιο έκρηξης αστεριών και άλλα βασιλικά αντικείμενα.

Η ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Φιλίππου Β' στη Βεργίνα ήταν ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα και παρείχε πολύτιμες γνώσεις για τις βασιλικές ταφικές πρακτικές της αρχαίας Μακεδονίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στη Βεργίνα.

Ενώ η Βεργίνα παραμένει σημαντικός τόπος όσον αφορά την ιστορία και την αρχαιολογία της Μακεδονίας, η έρευνα για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνεχίζει να αιχμαλωτίζει ερευνητές και ιστορικούς σε όλο τον κόσμο, με διάφορες θεωρίες και εικασίες να τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη αναζήτηση για την εξιχνίαση του μυστηρίου της τελικής ανάπαυσής του».