ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τέσσερις λόγοι για να πάτε από το iOS στα Android ή και το αντίθετο

Τέσσερις λόγοι για να πάτε από το iOS στα Android ή και το αντίθετο
Πριν κανείς αποφασίσει να μεταβεί από το ένα λειτουργικό στο άλλο, καλό είναι να γνωρίζει κάποια πράγματα
Pixabay

Ο πόλεμος των λειτουργικών συστημάτων στα κινητά μας τηλέφωνα καλά κρατεί και οι περισσότεροι χρήστες έχουν καταλήξει με ποιο τα πάνε καλύτερα. Άλλωστε τα Android και τα iOS υπάρχουν ήδη και χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μια δεκαετία.

Όμως η Google και η Apple έχουν δανειστεί η μια από την άλλη τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια που πλέον τα δύο συστήματα μοιάζουν περισσότερο από ποτέ. Έχουν τις ίδιες εφαρμογές (σε μεγάλο βαθμό) και περιλαμβάνουν αρκετά όμοιες χρήσεις.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο. Είναι οι διαφορές εκείνες που μας επιτρέπουν ακόμα να τις ξεχωρίζουμε και που πιθανότατα στο μέλλον να μας οδηγήσουν στο να αλλάξουμε σύστημα.

Τα Android ανέκαθεν επέτρεπαν στους χρήστες περισσότερες παρεμβάσεις από ότι τα iOS ήδη από την κεντρική οθόνη. Στα κινητά με Android ο χρήστης μπορεί να προσθέσει από ημερολόγια έως τον καιρό ενώ τα iPhones δεν επιτρέπουν αλλαγές. Επιπλέον τα Android επιτρέπουν την χρήση εφαρμογών όπως το Nova και το Evie μέσω των οποίο αλλάζει εντελώς η εικόνα της οθόνης: μπορείς να βάλεις περισσότερα εικονίδια στη μπάρα εφαρμογών ή να χρησιμοποιήσεις ένα wallpaper που θα αλλάζει με το χρόνο.

Φυσικά οι δυνατότητες προσαρμογής είναι ακόμα περισσότερες. Σε αντίθεση με τα iPhone όπου κάθε φορά που θα πατάς ένα ενεργό λινκ θα ανοίγει το Safari και όχι για παράδειγμα το Chrome που ίσως να επιθυμείς. Και αν δεν σου αρέσει η εφαρμογή των μηνυμάτων δεν έχεις άλλη επιλογή. Αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείς. Στα Android πάλι έχεις να επιλέξεις μεταξύ δεκάδων εφαρμογών.

Γενικότερα η ευελιξία είναι μεγαλύτερη με τα Android. Και μπορεί όντως η Apple πλέον να επιτρέπει μια μεγαλύτερη ελευθερία αλλά είναι πολύ πίσω. Άλλωστε πολλοί χρήστες είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εμφανίζεται η κεντρική οθόνη αλλά και με τις εφαρμογές που έρχονται μαζί με την συσκευή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η ιδιωτικότητα είναι ένα καυτό θέμα για συζήτηση. Και οι δύο εταιρείες υπόσχονται ότι ενδιαφέρονται για την προστασία του χρήστη. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η Apple επεξεργάζεται πραγματικά πολύ λιγότερα στοιχεία σου οπότε γνωρίζει λιγότερα για τις συνήθειες σου ή τις προτιμήσεις τους από ότι η Google: Το αγαπημένο σου εστιατόριο είναι αποθηκευμένο μέσα στο iPhone σου και όχι στους σέρβερς της Google.

Φυσικά η Google υποστηρίζει πως όσα περισσότερα γνωρίζει για εσένα τόσο πιο εύκολη σου κάνει τη ζωή. Σου παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες μεταξύ των συσκευών σου.

Η Apple συγκεντρώνει πάλι πληροφορίες για την τοποθεσία που βρίσκεται το τηλέφωνό σου (για την υπηρεσία Find My iPhone) και για τις εγκατεστημένες εφαρμογές ώστε να μπορεί να σου προτείνει νέες. Επιπλέον οι εφαρμογές της είναι πιο ασφαλείς ενώ και το iMessage είναι κρυπτογραφημένο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σε θέματα ιδιωτικότητας η Αpple κερδίζει.

Η επιλογή της πλατφόρμας έχεις να κάνει και με τι γκάτζετ θέλει να έχει κανείς στο χώρο του. Αν για παράδειγμα στο σαλόνι σου έχει μια Apple TV εννοείται πως θα δουλέψει καλύτερα με το iPhone από ότι με το Android.

Πολλές από τις εφαρμογές της Google λειτουργούν στο διαδίκτυο οπότε μπορείς να τις χρησιμοποιήσει σε Android αλλά και Windows όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τα iOS και τα macOS. Aν μετακινείσαι πολύ μεταξύ συσκευών τότε ίσως η Google να είναι καλύτερη λύση. Αν όμως έχεις επενδύσει σε συσκευές Apple τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, τότε μάλλον μπορείς να κάνεις την δουλειά σου γρηγορότερα.

Καλό θα ήταν ακόμα πριν την επιλογή ο χρήστης να δει και κάποιες βασικές εφαρμογές. Τι του ταιριάζει περισσότερο; Το Gmail ή το Apple Mail; Οι χάρτες Google ή οι αντίστοιχοι της Apple; Οι περισσότερες επιλογές της Google είναι διαθέσιμες και για περιβάλλον iOS όμως λειτουργούν καλύτερα με τα Android.

Σε αυτό που υπερέχει η Apple ξεκάθαρα είναι οι ενημερώσεις των εφαρμογών: είναι σχεδόν βέβαιο ότι λειτουργείτε με την τελευταία έκδοση. Και αυτό είναι σημαντικό σε επίπεδο ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις