Ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό στις ομορφότερες ερήμους του κόσμου
Ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό στις ομορφότερες ερήμους του κόσμου
TRAVEL

Ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό στις ομορφότερες ερήμους του κόσμου

Από τις ψηλές αμμουδερές οροσειρές της Αφρικής, μέχρι τα απρόσιτα, ξερά τοπία της Νότιας Αμερικής και από τους σεληνιακούς αμμόλοφους της Κεντρικής Ασίας μέχρι την ισπανική Tabernas, οι έρημοι του πλανήτη μας έχουν έναν παράξενο τρόπο να γοητεύουν τους ανθρώπους από καταβολής κόσμου. Η παράξενη ομορφιά τους, οι καιρικές ιδιομορφίες που μεταβάλλουν την όψη τους, η απόκοσμη σιωπή που επικρατεί, οι δοξασίες με τις οποίες τις έχουν αναδείξει οι ντόπιοι κάτοικοι, καθώς και το γεγονός πως καλύπτουν το 1/3 της Γης, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οι έρημοι διεγείρουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον μας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ένα «πλούσιο» φωτογραφικό υλικό, μέσα από το οποίο θα πραγματοποιήσουμε ένα οδοιπορικό στις πιο όμορφες και εντυπωσιακές ερήμου του κόσμου. Θα περάσουμε από το Μαρόκο και τη Μογγολία, από την Αλγερία και τη Βραζιλία, από τη Βολιβία και τη Χιλή, ώστε μέσα από τον φωτογραφικό φακό να μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τα «μυστικά» αυτών των απέραντων, άγονων εκτάσεων που μας προσκαλούν να τις εξερευνήσουμε.

Hoggar Mountains, Αλγερία

Νότια της Αλγερίας υπάρχει μία απέραντη έρημος με πετρώδη επιφάνεια, απότομες κορυφές και ψηλούς βράχους, η οποία φτάνει σε ένα υψόμετρο 2,908 μέτρων και έχει έκταση 550,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για μία οροσειρά ηφαιστειακής προέλευσης, η οποία κατοικείται από άγρια ζώα, όπως ο αφρικανικός σκύλος Λυκάων και ο γατοπόδαρος.

Lencois Maranhenses, Βραζιλία

Αυτό που καθιστά την έρημο Lencois Maranhenses ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βραζιλίας, είναι το γεγονός πως διαθέτει ένα παραμυθένιο τοπίο από κρυστάλλινες λιμνοθάλασσες, οι οποίες έχουν μία μοναδική σμαραγδί απόχρωση και περιτριγυρίζονται από ψηλούς αμμόλοφους. Είναι ένα μέρος αλλόκοτο όμως όμορφο, το οποίο δέχεται αναρίθμητους επισκέπτες κάθε χρόνο, ανθρώπους που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.

Sahara, Μαρόκο

Από τη λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Σαχάρα, η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου, μία απέραντη αμμουδερή έκταση που φτάνει τα 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Διαθέτει ένα ποικίλο έδαφος με ψηλούς αμμόλοφους, πεδιάδες άμμου, πετρώδεις εκτάσεις, βραχώδη όρη και ελάχιστες εναπομείναντες κοιλάδες.

Gobi, Μογγολία

Η έρημος Gobi έχει μήκος 1.600 χιλιόμετρα και πλάτος 800 χιλιόμετρα, συνολικά καλύπτει 1.3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που την κατατάσσει στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων ερήμων στη Γη. Είναι ένα μέρος άγριας ομορφιάς, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες ξηρές εκτάσεις και κοιλάδες από άμμο. Ανακαλύφθηκε από τον εξερευνητή Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα.

Atacama, Χιλή

Η έρημος Atacama καλύπτει μία έκταση 181.300 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στη βόρεια Χιλή, ξεκινώντας από τις Άνδεις και φτάνοντας μέχρι τις όχθες του Ειρηνικού Ωκεανού. Η δημιουργία της χρονολογείται πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, ενώ σήμερα, το έδαφός της παρουσιάζει έντονη ποικιλομορφία και διαθέτει λεκάνες άμμου και αλάτων, καθώς και μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από ξερή λάβα.

Sur Lípez, Βολιβία

Η έρημος Sur Lípez μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, όμως είναι αυτή που ξεχωρίζει για την ομορφιά, την ποικιλομορφία, τα μοναδικά χρώματα και τις εντυπωσιακές εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες της. Βρίσκεται στην πόλη Ποτοσί και συνορεύει με το ηφαίστειο Licancabur. Στην έκτασή της περιλαμβάνει άγονες επιφάνειες, λίμνες και «πλούσιες» αλυκές, με μεγαλύτερη από αυτές τη Laguna Colorada.

Danakil, Αιθιοπία

Η έρημος Danakil βρίσκεται στη βορειοανατολική Αιθιοπία και είναι ένα από τα πιο παράξενα και απόκοσμα μέρη στον πλανήτη. Αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50°C, το ηφαιστειογενές υπόστρωμα και τους απρόβλεπτους κλιματικούς κύκλους, αφού όλα μαζί έχουν συντελέσει στη δημιουργία ενός πολύπλευρου εδάφους από λίμνες, αλυκές με πάχος 800 μέτρων και επιβλητικούς ηφαιστειακούς κώνους.

Namib, Ναμίμπια

Η έρημος Namib βρίσκεται στη Ναμίμπια, σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Νότιας Αφρικής. Είναι μία από τις παλαιότερες ερήμους και εκείνη που διαθέτει τους ψηλότερους αμμόλοφους. Το γεγονός πως συνορεύει με τον Ατλαντικό Ωκεανό, μετατρέπει το άγονο και άνυδρο έδαφός της σε έναν τεράστιο, «πλούσιο» φυσικό βιότοπο, ο οποίος φιλοξενεί αμέτρητα είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.