TRAVEL

Πέντε γαστρονομικοί προορισμοί που κάθε καλοφαγάς αξίζει να επισκεφθεί έστω μία φορά

Πέντε γαστρονομικοί προορισμοί που κάθε καλοφαγάς αξίζει να επισκεφθεί έστω μία φορά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποφασίζουμε να εγκαταλείψουμε την άνεση του σπιτιού μας και να ανακαλύψουμε ένα καινούργιο μέρος.

Και ένας από αυτούς είναι σίγουρα η περιέργειά μας. Η ακόρεστη ανάγκη μας να εξερευνήσουμε νέους τόπους, διαφορετικούς πολιτισμούς, ανθρώπους, μουσεία και αξιοθέατα, είναι οι αφορμές για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, οι αιτίες που μερικές φορές μας κάνουν να αναθεωρούμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα.

Ακόμη και αν υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που συνιστούν περιζήτητους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ακριβώς επειδή προσφέρουν μία πληθώρα νέων εμπειριών στους επισκέπτες τους, υπάρχουν και κάποια άλλα που απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό: Στους καλοφαγάδες, δηλαδή τους αθεράπευτους foodies που για ένα πραγματικά καλό πιάτο θα μπορούσαν να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο.

Μπολόνια, Ιταλία

Πίτσα ή σπαγκέτι; Δεν έχει σημασία, αφού ό,τι και αν λαχταράμε θα το βρούμε στη Μπολόνια, την «πρωτεύουσα» της γαστρονομίας για τους Ιταλούς γείτονές μας. Μπορεί ο κόσμος να έχει συνδέσει τη συγκεκριμένη πόλη με τη γνωστή σάλτσα που επιλέγουμε για τα ζυμαρικά μας, όμως οι κάτοικοι του νομού Emilia-Romagna και οι αυθεντικοί foodies, γνωρίζουν πως έχει πολλά να προσφέρει στους ουρανίσκους μας. Ποια είναι αυτά; Οι παραδοσιακές, χειροποίητες ταλιατέλες al ragù, τα γεμιστά ζυμαρικά, οι εκλεκτές ντόπιες ποικιλίες αλλαντικών, τυριών και ποτών, που μπορούν να συγκινήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι ίδιοι οι κάτοικοί της συνηθίζουν να της αποκαλούν «La Grassa», δηλαδή «η χοντρή», λόγω της εξαιρετικής της κουζίνας.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Είναι αλήθεια πως η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, μόνο στην Μπανγκόκ μπορούμε να γευτούμε την αυθεντική πανδαισία γεύσεων που μας προσφέρουν τα ταϊλανδέζικα πιάτα. Μία βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι αρκετή για να μας παρασύρει σε ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων, αφού η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης και συγκεκριμένα η περιοχή Chinatown, αποτελεί την «πατρίδα» του street food. Πρόκειται για ένα μέρος όπου οι καντίνες μας προσφέρουν μία απερίγραπτη εμπειρία γευσιγνωσίας, από νόστιμο som tam μέχρι πρωτότυπους συνδυασμούς τυλιγμένους σε spring rolls και τηγανητό khao pad και pad thai γαρνιρισμένο με γαρίδες.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Κωνσταντινούπολη, είναι μία πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλό φαγητό, αφού προσφέρει στους επισκέπτες της μία πληθώρα γαστρονομικών εμπειριών και δη, σε πολύ καλές τιμές. Νόστιμα μαγειρευτά, ποιοτικά ζωικά προϊόντα, αμέτρητα μπαχαρικά και λαχταριστά γλυκά, συνθέτουν μία «πλούσια» κουζίνα που δεν αφήνει τον επισκέπτη ασυγκίνητο. Φυσικά, από αυτήν την κουζίνα ξεχωρίζει το παραδοσιακό σις κεμπάπ, το döner και το «βρόμικο» balik ekmek, καθώς αποτελούν τις πιο δημοφιλείς, γρήγορες και οικονομικές επιλογές φαγητού στην Πόλη. Όσο για τα γλύκα, εδώ η λίστα είναι κυριολεκτικά ατελείωτη και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε, ωστόσο, ο μπακλαβάς, το κιουνεφέ με τυρί και τα παραδοσιακά λουκούμια σε διάφορες γεύσεις, είναι μερικές αφορμές που θα μας κάνουν να θέλουμε να επιστρέψουμε στην Κωνσταντινούπολη.

Λυών, Γαλλία

Τι κι αν το Παρίσι είναι η πιο γνωστή πόλη της Γαλλίας και εκείνη που συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες στους πολυσύχναστους δρόμους της; Όσοι ξέρουν από καλό φαγητό και αναζητούν πάντα αυτό το «κάτι» καλύτερο, γνωρίζουν πως στη Γαλλία, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λυών! Αρκεί να σκεφτούμε πως η Λυών συγκαταλέγεται στη λίστα της UNESCO με τις πόλεις γαστρονομίας και διαθέτει 21 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, για να καταλάβουμε για ποιον λόγο θεωρείται η «καρδιά» της καλής γαλλικής κουζίνας. Οι δημοφιλείς τάρτες πραλίνας, το σπάνιο και ακριβό τυρί Saint-Marcellin, καθώς και το κρασί Beaujolais, είναι μόνο μερικές από τις γαστρονομικές εμπειρίες που μας παρακινούν να κλείσουμε εισιτήρια για Λυών!

Τόκιο, Ιαπωνία

Οι λάτρεις του sushi και της ασιατικής κουζίνας εν γένει, θεωρούν το Τόκιο τη «Μέκκα» του καλού φαγητού και όχι άδικα. Το Τόκιο φημίζεται για τα μικρά, cozy sushi bar, τα δημοφιλή izakaya που έχουν αρχίσει να «ξεφυτρώνουν» και σε άλλα μέρη του κόσμου και φυσικά, για τη μεγάλη υπαίθρια αγορά Tsukiji, όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σπάνια θαλασσινά υψηλής ποιότητας. Μερικές από τις επιλογές που αξίζουν την προσοχή μας είναι το χορταστικό μπολ ramen, το λαχταριστό yakitori, δηλαδή το ψητό σουβλάκι κοτόπουλου, το ιαπωνικό μοσχάρι wagyu και το δημοφιλές okonomiyaki, μία αλμυρή τηγανίτα σε μορφή pancake, φτιαγμένη από αβγά και κουρκούτι αλευριού, η οποία συνοδεύεται από χοιρινό, καλαμάρι, γαρίδες, αποξηραμένες νιφάδες φυκιών ή λαχανικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ακόμη και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε σύντομα μία από τις παραπάνω πόλεις, μπορούμε πάντα να πραγματοποιήσουμε ένα απολαυστικό «ταξίδι» τολμώντας ένα διαφορετικό πιάτο στην κουζίνα του σπιτιού μας. Ίσως αυτή η γαστρονομική εμπειρία να γίνει η αφορμή να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε το επόμενο ταξίδι μας.