Λειψοί: Ένας εναλλακτικός προορισμός ανόθευτης ομορφιάς για αυτόν τον Σεπτέμβρη
TRAVEL

Λειψοί: Ένας εναλλακτικός προορισμός ανόθευτης ομορφιάς για αυτόν τον Σεπτέμβρη

Για εμάς που ανήκουμε στους φυσιολάτρες, εκείνους που έχουν άμεσα συνδεδεμένη στο μυαλό τους τη θάλασσα και τη φύση, τότε οι ιδανικοί μήνες για τις καλοκαιρινές μας διακοπές σίγουρα δεν είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Αυτόν τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, υπάρχει μία μοναδική επιλογή, ένας προορισμός που «υπόσχεται» να μας μαγέψει.

Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βρίσκονται οι Λειψοί, ένα πανέμορφο νησάκι που πολλοί ταυτίζουν με τη μυθολογική γη της Καλυψώς που σαγήνευσε τον Οδυσσέα στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη. Πρόκειται για έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό, για όσους αναζητούν ανεξερεύνητα μέρη. Ναι, αυτή η πλωτή κουκίδα γης χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη τοπία ανόθευτης ομορφιάς, μέσα από δαντελωτές ακρογιαλιές, μικρά κεδροδάση, καταπράσινους αμπελώνες και μαγικά ξωκλήσια.

Οι Λειψοί είναι κάτι περισσότερο από ένας παράδεισος χαλάρωσης και διαλογισμού. Είναι μια μαγική πύλη σ’ ένα υδάτινο υπερθέαμα ανεκτίμητης οικολογικής αξίας (NATURA 2000). Ένας τόπος που αποθεώνει το μεγαλείο της φύσης, φιλόξενο καταφύγιο για άγρια θαλασσοπούλια, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.

Το «κομφετί» του Αιγαίου

Ως το «κομφετί» του Αιγαίου χαρακτηρίζει η γαλλική «Le Figaro» τους Λειψούς, λόγω των δεκάδων μικρών εξωτικών νησιών που είναι και το σήμα κατατεθέν τους. Οι Λειψοί αποτελούν μια διακριτική και μυστική παρουσία στα Δωδεκάνησα όπου τα beach bar, οι οργανωμένες ξαπλώστρες και τα all inclusive ξενοδοχεία δεν έχουν καμία θέση, όπως τονίζεται στο σχετικό ταξιδιωτικό άρθρο του δημοφιλούς γαλλικού μέσου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Το αφιέρωμα «υμνεί» τις εξωτικές ομορφιές των Λειψών, τη φιλοσοφία του προορισμού γύρω από την οικολογία και τις δραστηριότητες στη φύση, ενώ δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στη ξεχωριστή εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου και τις παραδοσιακές εκδηλώσεις της.

«Το πρόσφατο κάλεσμα μας που λέει ‘όχι’ σε ξαπλώστρες και τεχνητές πολυτέλειες, όχι μόνο δεν αποθάρρυνε κάποιους, αλλά αντιθέτως ενίσχυσε το ενδιαφέρον του κόσμου για να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες μακριά από υπερβολές», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα μία νέα τάση κάνει την εμφάνιση της με ολιγομελείς γάμους σε εξωτικά σημεία να τελούνται στο νησί της νύμφης Καλυψούς, χωρίς δαπανηρές δεξιώσεις.

Οι μοναδικές παραλίες του νησιού

Ομολογουμένως, όλες οι παραλίες στους Λειψούς είναι μαγευτικές, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, που συνήθως είναι ρηχά. Για εμάς που αναζητάμε την άμεση επαφή με τη φύση, τότε σίγουρα εκεί θα βρούμε τη δική μας αγαπημένη επιλογή, μιας και πολλές από αυτές τις παραλίες δεν έχουν φυσική σκιά ή ομπρέλες, οπότε καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς παραλίες συγκαταλέγονται οι:

Κατσαδιά: Είναι απάνεμη, με γαλαζοπράσινα νερά, ταβερνάκι και μεγάλα δέντρα που προσφέρουν σκιά

Κάμπος: Όμορφη, στενόμακρη παραλία με πολλά αρμυρίκια και διάφανα νερά

Τουρκόμνημα: Μικρός, απομονωμένος όρμος με λίγα δέντρα και υπέροχα κρυστάλλινα νερά

Πλατύς Γιαλός: Πανέμορφος και ιδιαίτερα δημοφιλής απάνεμος κολπίσκος με τιρκουάζ νερά, αρμυρίκια και ταβέρνα

Χοχλακούρα: Γαλαζοπράσινα νερά και κατάλευκα βότσαλα συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό

Ξηρόκαμπος: Ήσυχη παραλία με κρυστάλλινα νερά, που δεν διαθέτει σκιά

Παρόλο που οι Λειψοί είναι μικρό νησί, διαθέτουν αξιοθέατα που μαρτυρούν τη μακρά ιστορία τους. Αν θέλουμε, αυτόν τον Σεπτέμβριο, να κάνουμε ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, το νησί προσφέρει, επίσης, δραστηριότητες για να περάσουμε όμορφα τον χρόνο μας και να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Η Κατερίνη μέσα από το φακό της ομάδας Greek Instagram Events

Τρία νησιά για διακοπές με ηρεμία και χαλάρωση – Γραφικότητα, μυστήριο και ελληνική ομορφιά

Καλοκαίρι στη Στοκχόλμη: Ο ευρωπαϊκός Βορράς στα καλύτερά του

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ