Ιταλία
Οι καταρράκτες του Κορλεόνε στη Σικελία της Ιταλίας
Πηγή: Antonio Treccarichi/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
TRAVEL

Οι ιδανικότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους απολαμβάνουν φυσιολατρικές περιηγήσεις

Από την Πορτογαλία έως τη Νορβηγία: μοναδικές περιπλανήσεις στην ευρωπαϊκή φύση.

Το φθινόπωρο είναι μία εποχή που μας εμπνέει να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση. Ακριβώς επειδή ο καιρός είναι δροσερός αλλά όχι «απαγορευτικός», τις ημέρες που έχουμε τη λιακάδα «σύμμαχό» μας, δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε ατελείωτες περιηγήσεις σε κατάφυτες τοποθεσίες.

Ειδικότερα όσοι από εμάς επενδύουμε τον ελεύθερο χρόνο μας στην πεζοπορία και σχεδόν κάθε μήνα οργανώνουμε κάποια περιπλάνηση στη φύση, μόνοι ή με παρέα, γνωρίζουμε πως το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη περίοδος για να ανακαλύψουμε τα μέρη που θα μας παρασύρουν σε μία… περιπέτεια, με φόντο ένα ελατόδασος ή μία απόκρημνη πλαγιά και σάουντρακ τον ήχο του ποταμού και των πουλιών.

Ωστόσο, πόσο πιο συναρπαστική θα ήταν αυτή η εμπειρία, αν τη βιώναμε σε ένα μέρος πολύ μακριά από το σπίτι μας; Πόσο πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν μία πεζοπορία στην άγρια ακτή του Αλγκάρβε στην Πορτογαλία, στα δαντελωτά φιόρδ της Νορβηγίας, στις «παραμυθένιες» λίμνες της Μεγάλης Βρετανίας ή στο «γαλάζιο μονοπάτι» της Ιταλίας;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να μάθουμε την απάντηση, είναι να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι σε κάποιον από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που έχουμε συγκεντρώσει στην παρακάτω λίστα.

Πορτογαλία

Μπορεί η Πορτογαλία να είναι μία χώρα που φημίζεται για το ζεστό, αυθεντικό καλοκαίρι της, ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα από έναν καλοκαιρινό προορισμό που διαθέτει ήλιο, θάλασσα και παραδεισένιες αμμουδιές. Όπως και η χώρα μας, η Πορτογαλία έχει και μία λιγότερο γνωστή πλευρά, αυτή που οδηγεί τους επισκέπτες σε πρωτόγνωρες διαδρομές μέσα από τις βραχώδεις πλαγιές του ηφαιστειογενούς όρους Πίκο ή σε μία βόλτα κατά μήκος της ακτογραμμής της πλούσιας και πολύπλευρης, ακανθώδης ακτογραμμής του Αλγκάρβε. Ειδικότερα η τουριστική περιοχή Αλγκάρβε είναι ένα μέρους που αξίζει την προσοχή κάθε… επαγγελματία πεζοπόρου, καθώς είναι λοφώδης, με εντυπωσιακές κοιλάδες, κρυμμένα σπήλαια και δύσβατους καταγάλανους κόλπους του Ατλαντικού, που μας προσκαλούν να τους ανακαλύψουμε.

Portugal

Ιταλία

Λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα, πλούσια ιστορία, μνημειώδη, επιβλητικά αξιοθέατα και κοσμοπολίτικα μέρη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ιταλία διαθέτει μία πόλη, δηλαδή έναν προορισμό για κάθε τύπου ταξιδιώτη. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τους φυσιολάτρες, οι οποίοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν το πλήθος των τουριστών στο Κολοσσαίο, τα εμπορικά κέντρα του Μιλάνου ή τα κανάλια της Βενετίας, αλλά αποζητούν να γευτούν μία εναλλακτική πλευρά της γειτονικής χώρας. Πιο αναλυτικά, μία ανάβαση στην περιοχή του Βεζούβιου ή στους πρόποδες των Δολομιτικών Άλπεων, μία εξερεύνηση στο Γαλάζιο Μονοπάτι (Sentiero Azzurro), τους πέντε πολύχρωμους οικισμούς του Cinque Terre στη Λιγγουρία που ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι μόνο μερικές από τις φυσιολατρικές περιηγήσεις που μας προσφέρει η Ιταλία.

Italy

Μεγάλη Βρετανία

Τι κι αν η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει απότομες πλαγιές, να ανοίγουν την όρεξη των επισκεπτών για ατελείωτη εξερεύνηση; Οι μαγευτικές και ιδιόμορφες τοποθεσίες της, οι απέραντες καταπράσινες κοιλάδες και ο καθαρός αέρας της αγγλικής επαρχίας, είναι τα χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν πως μία πεζοπορία στην «καρδιά» της Μεγάλης Βρετανίας είναι μία εμπειρία ζωής που θα μας συστήσει μία άλλη όψη της χώρας. Η καταπράσινη, ατμοσφαιρική περιοχή όπου στέκεται από το 122 μ.Χ. το επιβλητικό Τείχος του Αδριανού (Hadrian’s Wall) κοντά στην πόλη Γουολτάουν, η εντυπωσιακή ακτογραμμή της νοτιοδυτικής ακτής που βρέχεται από τον Ατλαντικό και ονομάζεται «The lizard» στην Κορνουάλη, καθώς και η διαδρομή South Downs Way στο ανατολικό Sussex, που ξεκινά από το Γουίντσεστερ και φτάνει στο παραθαλάσσιο Ίστμπουρν, αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους που αξίζει να οργανώσουμε ένα ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία.

Europe

Νορβηγία

Οι Νορβηγοί το αποκαλούν «friluftsliv» και είναι η λέξη που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την απόδραση από την καθημερινότητα με σκοπό την επανασύνδεση με τη φύση, καθώς και τα οφέλη που επιφέρει αυτή η σύνδεση στη συνολική ευεξία των ανθρώπων. Όχι, δεν πρόκειται για ένα ακόμη trend, αλλά για μία παλιά παράδοση που προέρχεται από τον 19ο αιώνα και πλέον, έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Εντυπωσιακά και σπάνια μέρη όπως το Pulpit Rock ή αλλιώς, Preikestolen, οι απόμερες, παραθαλάσσιες περιοχές, Horseid και Βunes που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο το βουνό με τη θάλασσα, τα νησιά Lofoten, τα φημισμένα φιόρδ, η πανύψηλη κορυφή του βράχου Trolltunga, αποτελούν μονοπάτια-προκλήσεις για κάθε τολμηρό, θαρραλέο αναβάτη ή πεζοπόρο, ο οποίος επιθυμεί να ανακαλύψει την ακατέργαστη και «πλούσια» ομορφιά της βόρειας Ευρώπης.

taxidi Europe

Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να προσθέσουμε τους παραπάνω προορισμούς στη λίστα με τα ταξίδια που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον; Επιλέγοντας μία από τις χώρες που αναφέρθηκαν και ακολουθώντας τις συγκεκριμένες διαδρομές, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το μεγαλείο της φύσης και να δεχθούμε ερεθίσματα και εικόνες που θα μας πείσουν να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα ταξίδια μας.


Διαβάστε επίσης

Μία φωτογραφική περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της Ισπανίας

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές που συγκεντρώνουν πλήθος foodies από όλο τον κόσμο

Απόδραση στο Φαράγγι της Νέδας: Ένα μυθικό μέρος που θα μας συναρπάσει

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ