Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη, μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις
Πηγή: Photo by: Daniele Orsi/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
TRAVEL

Επίσκεψη στα μουσεία της Κοπεγχάγης: Χώροι τέχνης και πολιτισμού

Η «παραμυθένια» πρωτεύουσα της Δανίας που κάποτε ήταν η πατρίδα των ατρόμητων Βίκινγκ, σήμερα αποτελεί μία ζωντανή μητρόπολη.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν στο παρελθόν την Κοπεγχάγη, γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, για έναν ξεχωριστό προορισμό που κρύβει μοναδικούς θησαυρούς για όσους ξέρουν να ψάχνουν.

Η «παραμυθένια» πρωτεύουσα της Δανίας που κάποτε ήταν η πατρίδα των ατρόμητων Βίκινγκ, σήμερα αποτελεί μία ζωντανή μητρόπολη, η οποία σφύζει από ζωή και συγκεντρώνει ανθρώπους από κάθε γωνία του πλανήτη. Μόνιμοι κάτοικοι και προσωρινοί επισκέπτες βρίσκουν σε αυτή ένα «καταφύγιο», ένα εύφορο περιβάλλον όπου η τέχνη, το design, η αρχιτεκτονική και το καλό φαγητό είναι στο απόγειό τους.

Όσοι απολαμβάνουμε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, όσοι επιθυμούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να καλλιεργήσουμε το γούστο μας μέσα από ένα σύντομο ταξίδι, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως η Κοπεγχάγη είναι ο προορισμός που θα μας εμπνεύσει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο της ημέρες της διαμονής μας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα μουσεία, τους χώρους τέχνης και πολιτισμού που θα μας προσφέρουν τροφή για σκέψη, πρωτόγνωρες εικόνες και εμπειρίες για να κρατήσουμε ως… σουβενίρ από την επίσκεψή μας.

Louisiana Museum of Modern Art

To μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana στην Κοπεγχάγη
To μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana στην ΚοπεγχάγηPhoto by Francis Dean/Corbis via Getty Images

To μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana στην Κοπεγχάγη, συγκαταλέγεται μέσα στα καλύτερα μουσεία τέχνης στον κόσμο και όχι άδικα, αφού βρίσκεται στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, δηλαδή στο βόρειο τμήμα της και πιο συγκεκριμένα, στον πορθμό Øresund που σχηματίζει η Δανία με τη Σουηδία.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς το μουσείο είναι ένα «κόσμημα» της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμπνέει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν κάθε γωνία του. Διαθέτει μία πλούσια συλλογή 4.500 έργων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πίνακες του Monet, του Sezane και του Miro, περιλαμβάνει ένα μεγάλο πάρκο από επιβλητικά γλυπτά και έναν χώρο αφιερωμένο στον καλλιτέχνη Giacometti.

Ωστόσο, το σημείο που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι η εντυπωσιακή εγκατάσταση φωτός της εκκεντρικής Yayoi Kusama, ένα δωμάτιο που μοιάζει με απέραντο ουρανό γεμάτο αστέρια.

Ny Carlsberg Glyptotek

glyptotek.jpg
H Νέα Γλυπτοθήκη ΚάρλσμπεργκKevin Angelso-Unsplash

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι το Ny Carlsberg Glyptotek, δηλαδή τη Νέα Γλυπτοθήκη Κάρλσμπεργκ, θα λέγαμε πως είναι μία όαση πρασίνου στην «καρδιά» του αστικού τοπίου.

Ο συγκεκριμένος χώρος ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον Carl Jacobsen, τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της γνωστής ζυθοποιίας Carlsberg, ο οποίος είχε την επιθυμία να φέρει σε επαφή το κοινό με την ιδιωτική συλλογή που διατηρούσε. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Νέα Γλυπτοθήκη Κάρλσμπεργκ διαθέτει στις εγκαταστάσεις της ό,τι περιμένει να βρει κάποιος σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, με τη διαφορά πως το προσφέρει στο πιο όμορφο περιβάλλον.

Καταπράσινοι κήποι, ένας εξωτερικός και ένας εσωτερικός, περίτεχνα σιντριβάνια, σπάνια γλυπτά του αιγυπτιακού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, διακοσμημένες οροφές, γυάλινοι θόλοι και χώροι ανάπαυσης, όπως το καφέ του μουσείου και η ταράτσα, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να προσθέσουμε το Ny Carlsberg Glyptotek στη bucket list του ταξιδιού μας.

Danish Architecture Center (DAC)

Danish Architecture Center
Danish Architecture CenterAdrien Aletti-Unsplash

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα ενθουσιαστούν πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στο δημοφιλές Danish Architecture Center, το οποίο φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια από την ίδρυσή του.

Είναι μία καινούργια εγκατάσταση με θέα στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, ένα αληθινό στολίδι για την πόλη, στο οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν περισσότερα για την τέχνη και την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, να μάθουν πως αυτός ο σπουδαίος κλάδος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και τον τρόπο ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για ένα μουσείο που μπορούν να επισκεφθούν μικροί και μεγάλοι, να χρησιμοποιήσουν τη εσωτερική, γιγάντια τσουλήθρα ή να «ταξιδέψουν» νοητά μέσω δράσεων εικονικής πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, τελευταία στάση σε αυτή τη βόλτα οφείλει να είναι η ταράτσα του μουσείου, το σημείο από όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα μοναδικό σκηνικό στο οποίο η θάλασσα «παντρεύεται» το αστικό τοπίο.

Nationalmuseet

Nationalmuseet
Μέσα στο Εθνικό Μουσείο της ΔανίαςPhoto by: Prisma/Universal Images Group via Getty Images

Όσοι επιδιώκουν να γνωρίζουν τον προορισμό του ταξιδιού τους μέσα από την ιστορία του, τότε το Nationalmuseet, δηλαδή το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, αξίζει να είναι η πρώτη στάση της επίσκεψής τους στην Κοπεγχάγη.

Μέσα από τα ευρήματα που φιλοξενούνται στις προθήκες του μουσείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της ιστορίας της χώρας, ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνοντας μέχρι τον 16ο αιώνα και τα χρόνια των 00s. Οι εποχές χωρίζονται σε τμήματα και εντυπωσιακές εκθέσεις, με την έκθεση που αφορά στους Βίκινγκς και την έκθεση για τους Ινουίτ, να είναι εκείνες που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού. Όσο για τα εκθέματα, το Άρμα του Ήλιου, δηλαδή μία κατασκευή που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, καθώς και η προϊστορική περιβολή μιας γυναίκας που θάφτηκε πριν από 3.500 χρόνια και βρέθηκε το 1921, είναι τα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να θαυμάσει κάποιος από κοντά.

Τα παραπάνω σημεία είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού που μπορεί να βιώσει κάποιος, πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στην Κοπεγχάγη, δηλαδή σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ξεχωρίζει για τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της.



Διαβάστε επίσης

Οι ιδανικότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους απολαμβάνουν φυσιολατρικές περιηγήσεις

Μία φωτογραφική περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της Ισπανίας

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές που συγκεντρώνουν πλήθος foodies από όλο τον κόσμο

Αυτοί είναι οι 17 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί για το 2023



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ