Παρθενώνας
Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, έρχονται στην Αθήνα για να δουν τον επιβλητικό Παρθενώνα
TRAVEL

Οι 5 αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς μία φορά στη ζωή σου

Κάθε μέρος της Ελλάδας διαθέτει έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που αξίζει να επισκεφθούμε για να αντιληφθούμε τη σημασία του πολιτισμού μας στον κόσμο.

Περισσότεροι από όσους φανταζόμαστε και υποθέτουμε, είναι οι Έλληνες που δεν έχουν επισκεφθεί ούτε μία φορά στη ζωή τους την Ακρόπολη και δεν έχουν δει από κοντά τον Παρθενώνα. Την ώρα που επισκέπτες από κάθε άκρη της Γης έρχονται στη χώρα μας για να δουν από κοντά το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, πολλοί συμπατριώτες μας δεν έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και με πολλούς ακόμα αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που διαθέτει αρκετούς και όλοι έχουν τεράστια σημασία, όχι μόνο για την ιστορία της πατρίδας μας, αλλά για την πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου.

Ας δούμε πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε επισκεφθεί από κοντά, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.

#1 Ακρόπολη της Αθήνας

Ο Παρθενώνας, ο ναός που δεσπόζει στην Ακρόπολη
Ο Παρθενώνας, ο ναός που δεσπόζει στην ΑκρόποληPixabay

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης των Αθηνών είναι ίσως ο σημαντικότερος στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας και καθημερινά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Ο Παρθενώνας, ο ναός που δεσπόζει στην Ακρόπολη, είναι το σύμβολο της δημοκρατίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, με τον τρόπο κατασκευής του, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τα έργα τέχνης που τον στόλιζαν, να δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό. Στην Ακρόπολη επίσης υπάρχει το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς Νίκης.

#2 Δελφοί

Δελφοί
Δελφοί

Ο Ομφαλός της Γης, για τους Αρχαίους Έλληνες, το κέντρο του κόσμου δηλαδή, έχει πάρα πολλά να δείξει στον επισκέπτη του. Ανεβαίνοντας την πλαγιά του βουνού, συναντάμε εντυπωσιακά ερείπια, με πιο εντυπωσιακό εκείνο του Θησαυρού των Αθηνών, ενώ πιο πάνω βλέπουμε τους κίονες του ναού του Απόλλωνα, από όπου η Πυθία έδινε τους περίφημους χρησμούς της. Το Γυμνάσιο, η Κασταλία Πηγή, ο ναός της Αθηνάς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως και το Κωρύκειον Άντρο, συνθέτουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Το Δελφικό Τοπίο άλλωστε υμνείται από περιηγητές όλων των εποχών, από όλο τον κόσμο και πραγματικά αξίζει να το θαυμάσουμε όλοι από κοντά.

#3 Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πάρα πολλά να δώσει στους επισκέπτες της: Το ολυμπιακό ιδεώδες αναβιώνει κάθε στιγμή σε έναν πολύ μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, που αξίζει να περπατήσουμε από άκρη σε άκρη. Οι μυρωδιές της φύσης θα μας κατακλύσουν και θα μεταφερθούμε νοερά αιώνες πίσω, τότε που η Αρχαία Ολυμπία γινόταν το κέντρο αθλητικών αγώνων, για τη διεξαγωγή των οποίων, σταματούσε κάθε σύρραξη και εχθροπραξία.

#4 Μυκήνες

Μυκήνες
Μυκήνες

Η αίσθηση που κατακλύζει τους επισκέπτες καθώς διαβαίνουν την Πύλη των Λεόντων στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και περνούν στο βασίλειο των Ατρειδών, προκαλεί δέος, κάθε φορά. Ένα βασίλειο που γνωρίζαμε από τα ομηρικά έπη και τις αρχαίες τραγωδίες, απλώνεται μπροστά μας έως σήμερα και μπορούμε να δούμε τους μυκηναϊκούς τάφους, τα τείχη και τα ερείπια των υποδομών του οικισμού που σηματοδότησε έναν ολόκληρο αρχαίο πολιτισμό.

#5 Κνωσσός

Κνωσσός
Κνωσσός

Το μινωικό παλάτι της Κνωσσού είναι το σημείο αναφοράς του μινωικού πολιτισμού, που άκμασε στην Κρήτη και ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος από τα πρωτοποριακά συστήματα που αξιοποίησε. Ο μύθος του Μινώταυρου «ζωντανεύει» ξανά, ενώ οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες με τα ταυροκαθάψια, τις Μινωίτισσες γυναίκες, τα δελφίνια, είναι δείγματα του υψηλού επιπέδου εκείνου του πολιτισμού που, πιθανότατα, καταστράφηκε με αφορμή την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, περί το 1650 π.Χ.


Διαβάστε επίσης

Διακοπές τον Μάιο: Οι 5 καλύτεροι προορισμοί για ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η Αθήνα και τέσσερα νησιά στους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως - Τα βραβεία

Αυτές οι 10+1 φωτογραφίες μας θυμίζουν γιατί η ομορφιά της Ελλάδας είναι μοναδική


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ