καστρο δρακουλας ρουμανία
TRAVEL

Από την άγνωστη Βουλγαρία έως το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα: Ένα road trip σαν παραμύθι

Βουλγαρία και Ρουμανία είναι δύο χώρες που αξίζουν την τουριστική μας προσοχή και το φετινό φθινόπωρο είναι η εποχή για να τις εξερευνήσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε.

Η γειτονική μας Βουλγαρία και η Ρουμανία πιο βόρεια, είναι δύο πανέμορφες χώρες με πολύ πλούσια ιστορία. Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, ένα road trip προς τα μέρη αυτά αξίζει, για να γνωρίσετε από κοντά την ιδιαίτερη ταυτότητα και τις ομορφιές των χωρών αυτών.

Γραφικές πόλεις και χωριά, περιοχές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εθνική αλλά και γενικότερα στην ιστορία των Βαλκανίων, ειδυλλιακά φυσικά τοπία, άγρια ορεινή ομορφιά και σημεία ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, μπορούν να μας δείξουν την άλλη πλευρά των γειτόνων μας, να μας γοητεύσουν και να μας πείσουν πως ένα ταξίδι στα Βαλκάνια είναι, σήμερα, πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Βουλγαρία

Φιλιππούπολη
Φιλιππούπολη

Το ταξίδι προς τη Βουλγαρία έχει ως πρώτο σταθμό τη Φιλιππούπολη, που στα βουλγαρικά σήμερα ονομάζεται Plovdiv. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Σόφια, που είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου (Μαρίτσα στα βουλγαρικά), θαυμάζουμε μνημεία πολιτισμού αιώνων. Το Τζαμί Τζουμαγιά, τα παλιά αρχοντικά της πόλης, το επιβλητικό ξενοδοχείο Princess Victoria, και τα αρχαιολογικά μνημεία της, κάνουν την περιήγηση πολύ εντυπωσιακή. Η Παλιά Πόλη της Φιλιππούπολης είναι ιστορική διατηρητέα περιοχή και χαρακτηρίζεται από το αρχιτεκτονικό ύφος της Βουλγαρικής Αναγέννησης.

Koprivshtitsa
Koprivshtitsa

Δεύτερος σταθμός στο ταξίδι μας είναι η ιστορική πόλη Koprivshtitsa, που είναι χρισμένη στις όχθες του ποταμού Topolnitsa Gora ανάμεσα στα βουνά Sred. Η μικρή αυτή πόλη αποτέλεσε ένα από τα κέντρα της βουλγαρικής εξέγερσης του 1876 και είναι γνωστή για την αυθεντική βουλγαρική αρχιτεκτονική των κτηρίων του. Επίσης, στην πόλη διοργανώνεται φεστιβάλ λαϊκής μουσικής

Vidin
Vidin

Συνεχίζοντας βορειότερα, κάνουμε στάση στο Vidin, το Βιδίνιο όπως ήταν η ονομασία της πόλης κατά τη Βυζαντινή Εποχή. Πρόκειται για το πιο βορειοδυτικό σημείο της Βουλγαρίας και είναι χτισμένο στις όχθες του Δούναβη. Το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αξίζει την προσοχή μας και μας εντυπωσιάζει, καθώς χτίστηκε από τον 10ο έως τον 14ο αιώνα! Στην πόλη βλέπουμε επίσης το Καλέτο και πολλές παλιές εκκλησίες όπως τον Άγιο Παντελεήμονα, την Αγία Πέτκα αλλά και μια εβραϊκή συναγωγή, ένα τζαμί και τη βιβλιοθήκη του Osman Pazvantoğlu, από τα τέλη 18ου αιώνα.

Ρουμανία

Το Κάστρο του Δράκουλα στη Ρουμανία
Το Κάστρο του Δράκουλα στη ΡουμανίαGiovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Ήρθε η ώρα να περάσουμε τα σύνορα προς Ρουμανία και πρώτος μας σταθμός στη χώρα αυτή είναι το Μπρασόβ, μια ορεινή ρουμανική μεγάλη πόλη, με το σύγχρονο και το παλιό κομμάτι της. Ειδικά η παλιά πόλη του Brasov είναι εξαιρετικά όμορφη και στα αξιοθέατά της συγκαταλέγονται η «Μαύρη Εκκλησία», διάσημο γοτθικό μνημείο που χρονολογείται από το 1477 και πήρε ο όνομά της όταν οι τοίχοι της μαύρισαν από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς του 1689, το Παλιό Δημαρχείο, η Εκκλησία Αγίου Νικολάου, το Πρώτο Ρουμανικό σχολείο, ο Δρόμος του Σχοινιού, ο στενότερος δρόμος στη Ρουμανία και το Σέι, η ιστορική Βουλγαρική αλλά στη συνέχεια Ρουμανική συνοικία, έξω από την παλιά τοιχισμένη πόλη. Η μόνη πύλη που σώζεται από τον Μεσαίωνα είναι η Πύλη Αικατερίνης, ενώ ακριβώς δίπλα, η Πύλη Σέι, είναι χτισμένη το 1827.

Brasov
Brasov

Με την κεντρική του θέση, το Μπρασόβ αποτελεί κατάλληλη αφορμή για την εξερεύνηση της Ρουμανίας και οι αποστάσεις προς αρκετούς τουριστικούς προορισμούς (μεταξύ αυτών οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα μοναστήρια στη βόρεια Μολδαβία και οι ξύλινες εκκλησίες του Μαραμούρες) είναι παρόμοιες. Είναι επίσης η πόλη που βρίσκεται κοντά στο κάστρο του Βλαντ Τσέπες στο Bran, από όπου ο Μπραμ Στόκερ εμπνεύστηκε την ιστορία του Κόμη Δράκουλα.

Tryavna
Tryavna

Στην επιστροφή από τη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας οδικώς, αξίζει μία στάση και στο Tryavna, μια πολύ γραφική κωμόπολη της Βουλγαρίας. Στην κεντρική πλατεία Capitan Diado Nikola, θαυμάζουμε τον πύργο του ρολογιού, που χρονολογείται από το 1814, ενώ την προσοχή μας αξίζει και η γέφυρα «kivgireniyat», αλλά και η εκκλησία του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης

Ταξίδι ζωής στις ΗΠΑ: Από το «Μεγάλο Μήλο» και τη λάμψη του Χόλιγουντ στο «αμαρτωλό» Λας Βέγκας

Πέντε εκδρομές στη φύση για να νιώσουμε και να δούμε το φθινόπωρο

Περιπέτεια και μπάτζετ - Οι 6 τάσεις στα φθινοπωρινά ταξίδια του 2023

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις για διακοπές τον Σεπτέμβριο


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ