TRAVEL

Ιταλία: Η πόλη που πληρώνει 30.000 ευρώ για να μείνει κανείς - Υπό έναν όρο όμως

Ιταλία: Η πόλη που πληρώνει 30.000 ευρώ για να μείνει κανείς - Υπό έναν όρο όμως

Ιταλία: Οι Αρχές της Καλαβρίας είδαν και... απόειδαν και πήραν δραστικά μέτρα για να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έδιναν 30.000 ευρώ και την ευκαιρία να μετακομίσετε σε μια παραθαλάσσια περιοχή, κάτω από τον λαμπερό ήλιο της Καλαβρίας;

Προφανώς είναι μια ονειρική προσφορά, η οποία απευθύνεται, ωστόσο, μόνο σε άτομα κάτω των 40 ετών, με τις Αρχές της Καλαβρίας να προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ανανεώσουν τον πληθυσμό στις γερασμένες περιοχές.

Ωστόσο, αυτή η δελεαστική ευκαιρία προφανώς δεν είναι και τόσο... δελεαστική. Γιατί, οι υποψήφιοι κάτοικοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν εντός 90 ημερών και να έχουν ένα βιώσιμο σχέδιο για την έναρξη μιας επιχείρησης ή την κάλυψη σημαντικών κενών θέσεων εργασίας στα χωριά της περιοχής.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, που αποτελεί μέρος του σχεδίου «ενεργό εισόδημα από τη διαμονή», απευθύνεται σε άτομα κάτω των 40 ετών, με επιχειρηματικές φιλοδοξίες ή δεξιότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας της χώρας τους. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες να ιδρύσουν επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καταστήματα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια – βασικές εγκαταστάσεις που μπορούν να δώσουν νέα πνοή σε αυτά τα χωριά.

Πώς γίνεται η πληρωμή

Η χρηματοδοτική ενίσχυση, συνολικού ύψους σχεδόν 30.000 ευρώ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μηνιαία δόση έως 1.100 ευρώ σε διάστημα τριών ετών είτε ως εφάπαξ ποσό για την εκκίνηση ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος. Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από προϋπολογισμό περίπου 540.000 ευρώ, δεν αφορά μόνο την προσέλκυση ατόμων σε μια εκπληκτική παραθαλάσσια τοποθεσία, αλλά και τη δημιουργία βιώσιμων, ζωντανών κοινοτήτων.

Καθώς οι αιτήσεις για αυτή τη μοναδική ευκαιρία πρόκειται να ανοίξουν σύντομα, η δελεαστική προσφορά της Καλαβρίας αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία για νέους καινοτόμους και επαγγελματίες να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής, απολαμβάνοντας παράλληλα την ομορφιά της ιταλικής ακτογραμμής.

Το παράδειγμα του χωριού Bormida

H οικονομική ενίσχυση για μετοίκιση δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική στην Ιταλία καθώς και άλλες επαρχίες έχουν σκεφτεί το ίδιο κόλπο.

Το γραφικό αλλά λίγο απομακρυσμένο χωριό Bormida, έδινε 1.900 ευρώ σε όποιον πήγαινε να μείνει εκεί, μηνιαίως.

Ο πληθυσμός του χωριού συνεχώς μειώνεται αφού οι κάτοικοί της μετακομίζουν στην πόλη και οι γεννήσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στο χωριό μένουν μόνιμα μόλις 394 άτομα.

Για αυτούς τους λόγους, η πολιτεία ανέλαβε δράση και προσφέρει λεφτά σε όσους μετακομίσουν στο πανέμορφο αυτό χωριό. Μάλιστα, το χωριό ανακοινώνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις στα ενοίκια των νέων κατοίκων της που θα ξεκινούν από 50 ευρώ τον μήνα.

Το χωριό βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Liguria, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή πόλη, την Γένοβα. Το χωριό έχει έναν κεντρικό δρόμο, 4 εστιατόρια και ένα ταχυδρομείο. Η αρχιτεκτονική του χρονολογείται γύρω στο 1.200 και η θέα από το πιο ψηλό κτήριο κόβει την ανάσα.