TRAVEL

Κότορ: Το διαμάντι της Αδριατικής με την ξεχωριστή καστροπολιτεία

Κότορ: Το διαμάντι της Αδριατικής με την ξεχωριστή καστροπολιτεία
travel-inspiration.gr

Στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής, εντός του κόλπου της Boka Kotorska του Μαυροβουνίου, υπάρχει ένα μοναδικό φυσικό λιμάνι, το οποίο λόγω της ιδιαιτερότητάς του πολλοί το αποκαλούν λανθασμένα φιόρδ.

Ο λόγος για το Κότορ, την πόλη που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα οχύρωσης της Αδριατικής και από τον 6ο αιώνα μ.Χ. θεωρείται ως η πρωτεύουσα μα και το διοικητικό και πολιτικό κέντρο της περιοχής της Μπόκα. Γεωλογικά ο κόλπος της Boka Kotorska ήταν κοιλάδα ποταμού που βυθίστηκε και κατακλύσθηκε ως αποτέλεσμα τεκτονικών δραστηριοτήτων.

Οι έντονες επιρροές των περιοχών της Μεσογείου, τόσο του Ανατολικού όσο και του Δυτικού, διαμόρφωσαν μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα, όπου σε συνδυασμό με την απίστευτη γεωγραφική τοποθεσία του, ανέδειξαν το Κότορ σε έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό που υπόσχεται πολλά στον επισκέπτη.

Η οχύρωση της πόλης, τα τείχη της οποίας φτάνουν τα 4,5 χιλιόμετρα μήκος, με πάχος που ξεκινάει στα 2 μέτρα και φθάνει ως τα 16, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας καθώς περιλαμβάνει Κάστρο, Πύργους, Ακροπόλεις, Πύλες, Προμαχώνες, Δεξαμενές αλλά και βοηθητικούς χώρους. Περισσότερες από 30 εκκλησίες έχουν διασωθεί ή καταγραφεί ότι υπήρχαν στην παλαιά πόλη η οποία έχει τρεις βασικές εισόδους, ενώ το σχήμα της είναι τριγωνικό.

Η κύρια πύλη των οχυρώσεων κατασκευάστηκε το 1555 και επιτρέπει την πρόσβαση στην πόλη από τον κόλπο, ενώ οι άλλες δύο πύλες είναι η Ποτάμια Πύλη (1540) και η Πύλη Γκούρντιτς (1470). Η μεσαιωνική πόλη που περικλείεται σε αυτό το τριγωνικό κομμάτι γης, είναι απίστευτου φυσικού κάλλους, με στενά δαιδαλώδη δρομάκια που συνδέουν πλατείες διαφορετικού μεγέθους, συνήθως ακανόνιστου σχήματος, μα και ξεχωριστού χαρακτήρα.

Ο πύργος του ρολογιού, ο καθεδρικός του Αγίου Τρύφωνα, μα και η πλατεία των όπλων, θα γίνουν κομμάτι της καρδιάς σας σαν περιδιαβείτε εντός της πόλης με αυτό το υπέροχο άρωμα του μεσαίωνα.

Μισή ώρα θεωρείται υπεραρκετή για να πει κανείς ότι έχει περπατήσει μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο της παλιάς πόλης και έχει γίνει κομμάτι του. Για όσους έχουν όμως το κουράγιο, 1355 σκαλιά ορθώνονται πάνω από την πόλη και οδηγούν μέχρι το τέλος των τειχών, ψηλά στο Φρούριο του Σαν Τζιοβάνι που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Κουραστικό, απερίγραπτα, μα η εκπληκτική θέα από την κορυφή απλά σου κόβει την ανάσα!

Η ίδια η πόλη του Κότορ, θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα θησαυροφυλάκιο τέχνης και πολιτισμού. Μέσα στην μικρή της μεσαιωνική κοινωνία θα συναντήσετε περίτεχνα διακοσμημένες μαρμάρινες Άγιες Τράπεζες, εικόνες, πολύτιμα έργα ζωγραφικής, έργα καλλιτεχνικής αργυροχοΐας, επάργυρα και διακοσμητικά αντικείμενα, κειμήλια, άμφια και κεντήματα, λιλιπούτεια καφέ, γραφικά θολωτά καταστήματα, εστιατόρια και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Πηγή: travel-inspiration.gr