ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: Τοπίο στην ομίχλη... (pics)

Φλώρινα: Τοπίο στην ομίχλη... (pics)
Η Φλώρινα ήταν η αγαπημένη του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου

Φλώρινα. Οι εικόνες της, έρχονται στο μυαλό, από τα πλάνα ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου. 

Όποιος την έχει επισκεφτεί, μιλάει για μία πόλη που εκπέμπει ρομαντισμό και σε μαγεύει με τις φυσικές της ομορφιές.

Η Φλώρινα βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων ανάμεσα σε λίμνες και βουνά. Είναι «πνιγμένη στο πράσινο», στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα. Συχνά είναι «βυθισμένη» στην ομίχλη αλλά και στα χιόνια. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Από πλευράς αρχιτεκτονικής, η Φλώρινα έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.

Κάνοντας μία βόλτα στα γραφικά δρομάκια της , θα δείτε κτίσματα- απομεινάρια άλλων εποχών που στέκονται αρμονικά δίπλα σε σύγχρονα κτήρια.

Περπατήστε μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη.

Κάντε μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στο νότιο τμήμα της σύγχρονης πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα καθώς και στα μουσεία της πόλης.

Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό τα οποία συστεγάζονται, το Λαογραφικό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επίσης λειτουργεί και η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.

Μην ξεχάστε να πάτε στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Ένα σημείο, που αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, διαθέτει πλούσια βλάστηση, μαγευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος και μια υπέροχη θέα από την κορυφή του.

Εκεί θα βρείτε εστιατόρια και αναψυκτήρια, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται ένας σταυρός ύψους τριάντα μέτρων ο οποίος φωτίζεται από προβολείς τη νύχτα.

Στις όχθες του ποταμού

Ο πολεοδομικός ιστός της Φλώρινας, απλώνεται και στις δύο όχθες του ποταμού Σακουλέβα, με τη μεγαλύτερη όμως ανάπτυξη προς την αριστερή όχθη, όπως τρέχουν τα νερά του.

Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»).

Σε απόσταση 19 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου που αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης, με επισκέπτες από όλη την χώρα.

Φλωρινιώτικα προϊόντα

Τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα της Φλώρινας είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα φασόλια Πρεσπών και τα περίφημα τοπικά κρασιά, ενώ στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε ντόπια γριβάδια και τσιρόνια των λιμνών, αλλά και πεντανόστιμες πίτες.

Πώς θα πάτε

Η Φλώρινα απέχει 159 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 571 χλμ. από την Αθήνα. Από την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης, φθάνοντας στη Λάρισα, κατευθύνεστε προς Ελασσόνα. Από εκεί ακολουθείτε τις πινακίδες για Κοζάνη και μετά για Φλώρινα.

ΠΗΓΕΣ cityoflorina.gr/florina.gr

Σχετικές ειδήσεις