TRAVEL

Η Ιαπωνία απαγορεύει στους τουρίστες να... τρώνε όταν περπατάνε!

Η Ιαπωνία απαγορεύει στους τουρίστες να... τρώνε όταν περπατάνε!
Τι συνέβη
pixabay

Το «φαγητό στο δρόμο» (street food) αποτελεί βασικό προϊόν για πολλές χώρες. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι εκτός από το να αγοράζεις, μπορείς να το τρως και στο δρόμο; 

Η Ιαπωνία παλεύει να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Η Kamakura στο νομό Kanagawa, είναι μία από αυτές. Τον Απρίλιο οι Αρχές εξέδωσαν μία επίσημη διάταξη, ζητώντας από τους επισκέπτες να μην τρώνε ενώ περπατάνε.

Μία βασική ανησυχία είναι τα σκουπίδια που προκαλούνται από τα περιτυλίγματα και τα αποφάγια, τα οποία προσελκύουν ζώα και δημιουργούν ένα χάος, που πρέπει να καθαρίσουν οι ντόπιοι.

Η Kamakura, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Yokohama, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο γνωστούς ναούς της χώρας, καθώς και πανέμορφες παραλίες.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πόλης στο CNN, η διάταξη – η οποία είναι αναρτημένη σε όλους τους δημόσιους χώρους- δημιουργήθηκε για να συνειδητοποιήσουν οι ταξιδιώτες το ζήτημα και όχι για να τους τιμωρήσουν. Δεν υπάρχουν πρόστιμα ή αναφορές για εκείνους που παραβιάζουν το αίτημα.

Πιο συγκεκριμένα, η Komachi-dori, ένας πολυσύχναστος δρόμος με πολλά μαγαζιά, είναι συνήθως στο επίκεντρο όταν πρόκειται για φαγητό στο δρόμο, αφού αποτελεί στάση σε αρκετές τοπικές γαστρονομικές ξεναγήσεις.

Σύμφωνα με την Japan Today, περίπου 50.000 με 60.000 επισκέπτονται τον εν λόγω δρόμο καθημερινά, κάτι που είναι ακόμα πιο συνταρακτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει μήκος μόλις 350 μέτρα.

Η ανησυχία για φαγητό κατά το περπάτημα, δεν σχετίζεται μόνο με τα πιθανά απορρίμματα. Πολλοί Ιάπωνες θεωρούν ότι είναι κακοί τρόποι να περπατάς ή να κάνεις άλλες δραστηριότητες ενώ τρως, επειδή σημαίνει ότι δεν εκτιμάς σωστά το φαγητό σου. Αυτή η πεποίθηση για μερικούς, έχει τις ρίζες της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το φαγητό ήταν σπάνιο και κάτι που αντιμετωπιζόταν με εκτίμηση και όχι αδιάφορα.

Το εν λόγω ζήτημα, βέβαια, δεν έχει απασχολήσει μόνο την Ιαπωνία. Στη Φλωρεντία της Ιταλίας, απαγορεύεται σε ένα τμήμα του κέντρου της πόλης να μασάς στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα κατώφλια των μαγαζιών και των σπιτιών, όχι μόνο για λόγους υγιεινής, αλλά επειδή πολλές φορές όσοι στέκονται, εμποδίζουν τους υπόλοιπους να περπατήσουν. Στην περίπτωση της Φλωρεντίας, η απαγόρευση συνοδεύεται από τσουχτερά πρόστιμα.

Αλλά και στην Μπανγκόνγκ, την πόλη που θεωρείται αυτή με το καλύτερο street food στον κόσμο, γίνονται εδώ και καιρό σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει με τις υπαίθριες αγορές και πάγκους φαγητού.

Μερικοί ντόπιοι ζητούν να τεθούν περιορισμοί εξαιτίας του τεράστιου πλήθους επισκεπτών, ενώ άλλοι επιθυμούν να βρεθεί μια πιο κατάλληλη μέση λύση, ώστε να μην παρεμποδίζεται η καθημερινότητα.

Σχετικές ειδήσεις