ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σύνταξη στα 67 κρίνει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα

Η σύνταξη στα 67 κρίνει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα

Η τρόικα εμμένει στο συγκεκριμένο μέτρο, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα, που προσδίδει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο μέτρο.

Η υιοθέτηση ή όχι του συγκεκριμένου μέτρου από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται ότι θα κρίνει τόσο την έκβαση όσο και τα χρονοδιαγράμματα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η τρόικα υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί «κλειδί» για τις εξελίξεις καθώς αφενός θα επιφέρει μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη (1 δισ. ευρώ για κάθε έτος παράτασης για τη διετία 2013-2014) ενώ αφετέρου θα αποτελέσει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς, που με τον τρόπο αυτό θα δώσει την αίσθηση ότι μπορεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, έστω κι αν είναι ιδιαίτερα επώδυνα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η αποδοχή της αύξησης των ορίων ηλικίας θα συμβάλλει ούτως ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους για άλλα μέτρα, την ώρα που εκκρεμούν παρεμβάσεις 4 δισ. ευρώ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του άτυπου Eurogroup στη Λευκωσία.

Η τελική συμφωνία με τους δανειστές, που αναμένεται ότι θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει, πέραν του πακέτου μέτρων και την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, δηλαδή μέχρι το 2016.

Βέβαια, για να ανάψει το «πράσινο φως» των δανειστών, θα πρέπει να βρεθεί λύση για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δισ. ευρώ που θα προκύψει καθώς και για το δημόσιο χρέος, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα υπερβεί το 120% το 2020.