ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έφταιγαν οι κυπριακές τράπεζες που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα»

«Έφταιγαν οι κυπριακές τράπεζες που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα»

Τι και αν έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση στην Κύπρο. Ο κατά πολλούς άπειρος επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του.

Προτού καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος σχετικά με την λάθος, όπως εν τέλει αποδείχθηκε, απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο και το κούρεμα των καταθέσεων, ο Ολλανδός έσπευσε να δηλώσει πως έσφαλαν οι κυπριακές τράπεζες που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

"Ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εντάθηκε μετά το πάθημα της Κύπρου", παραδέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αιτίες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι κυπριακές τράπεζες, τόνισε: ''Το ελληνικό PSI έπληξε τις κυπριακές τράπεζες καθώς εκείνες είχαν προβεί σε "κακά στοιχήματα" στην Ελλάδα.''

Ο Ντάισελμπλουμ σε μια προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις πολιτικές του Eurogroup χαρακτήρισε ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη Λευκωσία το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

"H συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση", διεμήνυσε ο Ολλανδός αξιωματούχος, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εντός του Μαϊου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου προς τη Λευκωσία, από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον ESM.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ο Ολλανδός αξιωματούχος για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Κύπρου - τρόικας, σχολίασε: ''Λάβαμε επαρκείς πληροφορίες από τη Λευκωσία, αλλά πράγματι αποδείχθηκε δύσκολη η συγκέντρωση επαρκών στοιχείων για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων''.

"Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν για μαζική απόσυρση καταθέσεων (bank run) από τις τράπεζες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μετά το κυπριακό πακέτο διάσωσης, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη", πρόσθεσε.

Και ολοκληρώνοντας σημείωσε πως: ''Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή Συνθήκη''.