ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας:Ελάφρυνση φόρων μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Στουρνάρας:Ελάφρυνση φόρων μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο υπουργός Οικονομικών για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ελάφρυνση φόρων.

«Είμαστε σε καλό δρόμο στο επτάμηνο, αλλά ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για αυτό θα ήθελα να συγκρατηθούμε», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να στερήσουμε όπλα από την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα να γίνει σημαντική διαπραγμάτευση μετά από λίγους μήνες».

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε μείωση του φόρου είναι θετική, από την άλλη μεριά όμως η κυβέρνηση χάνει έσοδα».

Όπως είπε, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή εν όψει κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Αντικρούοντας την κριτική που δέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένης της αδυναμίας των πολιτών να διαθέσουν χρήματα για την αγορά του πετρελαίου, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ελάφρυνση των κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί πέρυσι για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.

Όσον αφορά το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται μια «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Χαρακτήρισε τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ μη βιώσιμες εταιρείες που στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150 εκατ .ευρώ ετησίως, ωστόσο τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα που ζητά να κλείσουν και να μην αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, θα είναι σκληρή προκειμένου να πειστεί ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά (για εκκαθάριση εν λειτουργία) θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο δημόσιο σε βάθος χρόνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι θα προκύψει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η χώρα είναι απόλυτα καλυμμένη έως τον Ιούνιο του 2014.