ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για το ευρώ

Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για το ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί για το επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ και δεν έχει κάποιο στόχο γι' αυτή, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιέργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Σε μεσοσταθμικούς ονομαστικούς και πραγματικούς όρους, που είναι αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία, είμαστε σε ένα εύρος που έχουμε δει στα τελευταία 10 χρόνια», είπεν. «(Η ισοτιμία του ευρώ) με απασχολεί μόνο στο βαθμό που αποτελεί ένα από τα στοιχεία για την πρόβλεψη του πληθωρισμού», σημείωσε και προσέθεσε ότι «δεν έχουμε ρητό στόχο για την ισοτιμία».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό δανεισμό στις επιχειρήσεις, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε ότι ο έλεγχος του ενεργητικού και οι ασκήσεις αντοχής των τραπεζών από την ΕΚΤ θα είναι πολύ σημαντικές.

«Η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ... Πιστεύω ότι η χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα που θέλουμε, μόνο όταν θα έχουμε καθαρούς τραπεζικούς ισολογισμούς», είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου μηχανισμού αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία που θα επιβληθεί στα πιστωτικά ιδρύματα.

Παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να πάρει καιρό -«ας πούμε 10 χρόνια»- ώστε το ταμείο αυτό να συγκεντρώνει επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους.

«Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες», ανέφερε, εκτιμώντας ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ - ESM) μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο.