ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα διεθνή ΜΜΕ για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές

Τα διεθνή ΜΜΕ για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές

Στην προοπτική της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τονίζει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την πώληση ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, σημειώνοντας ότι αυτή θα σηματοδοτούσε την αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη μετά τον αποκλεισμό χωρών της από τις αγορές χρέους.

Οι Financial Times ανέφεραν σε χθεσινό δημοσίευμά τους ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι πιθανότητες να προσφύγει η Ελλάδα σύντομα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότησή της, μετά την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες για την αγορά ομολόγων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον αυτό ενισχύθηκε μετά την επιτυχή έκδοση 10ετών ιρλανδικών ομολόγων την Τρίτη, μέσω της οποίας το Δουβλίνο άντλησε 3,75 δισ. ευρώ με απόδοση μόλις 3,54%.

Η ζήτηση για αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοσή τους στο επίπεδο του 7,7% που είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 44% τον Μάρτιο του 2012. Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει ήδη σημαντικά κέρδη (από την αύξηση των αγοραίων τιμών τους). Όπως σημειώνεται, τα κέρδη έφθασαν το 47% το 2013, τα υψηλότερα όσον αφορά στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

061112215710 0996

Από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρηθεί το ευρώ, τα κέρδη που έδωσαν τα ελληνικά ομόλογα ανέρχονται σε 370% έναντι 42% των πορτογαλικών και 27% των ιρλανδικών τίτλων. Οι Financial Times σημειώνουν ότι η ισχυρή ζήτηση ομολόγων της Ευρωζώνης αντανακλά την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις καθώς και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους στο αξιόχρεο των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εντός του 2014