ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη παραγωγή πετρελαίου το Ιράν

Έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη παραγωγή πετρελαίου το Ιράν

Το Ιράν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δυναμική παραγωγής πετρελαίου, που είναι τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έναντι 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών που είναι η σημερινή παραγωγή «εντός τριών μηνών», δήλωσε την Τρίτη στη Βιέννη, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ Ναμαντάρ.

«Μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, σε λιγότερο από τρεις μήνες μπορούμε να παράγουμε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα» ανέφερε ο ιρανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Βιέννη για την 165η συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη.

Το Ιράν παράγει σήμερα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές που επικαλείται ο ΟΠΕΚ και εξάγει το 1,5 εκατομμύρια βαρέλια σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό πετρελαίου. Πριν από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων που αφορούν το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το Ιράν εξήγαγε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών για τα πυρηνικά με τις μεγάλες δυνάμεις, ο Ζανγκανέχ είπε ότι ήταν ένα «πολύπλοκο πρόβλημα» και οι «συζητήσεις δύσκολες». «Αν έχουμε καλές προθέσεις από την άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Το Ιράν και η ομάδα 5 +1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) έχουν συνάψει ενδιάμεση συμφωνία τον Νοέμβριο του 2013, και ελπίζουν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου για να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματος σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία. Σχετικά με τη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Τετάρτη ο υπουργός πετρελαίου της ιρανικής πλευράς δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει την ανανέωση του ανώτατου ορίου παραγωγής, που έχει οριστεί στα 30 εκατομμύρια βαρέλια από το 2011.

Διαβάστε επίσης:
Nέες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ