ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων

Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων

«Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών με βάση την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ, σχετικα με τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε «πολύπλοκο νομικό θέμα» το ζήτημα.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για ένα πολύπλοκο νομικό θέμα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτή του ΣτΕ, με βάση την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές.

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του. Επανέλαβε δε, ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και για αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να ασκήσει έφεση.

Μάλιστα, εξήγησε ότι ο νέος νόμος ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το ζήτημα της περικοπής στους ένστολους είναι διαφορετικό ζήτημα.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις εργατολόγων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών πως τα αναδρομικά ανέρχονται στο υπέρογκο ποσό των 8 δισ., ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να σχολιάσει, κάνοντας μάλιστα λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» 8 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Συνταξιούχοι πήραν με τη βούλα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναδρομικά από περικοπές συντάξεων