ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μπαράζ εκρήξεων και επιθέσεων από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Μπαράζ εκρήξεων και επιθέσεων από τους Ταλιμπάν

Χάος επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε πολλές επαρχίες, κατά δυτικών πρεσβειών και του αρχηγείου του ΝΑΤΟ.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι οι συντονισμένες επιθέσεις αποτελούν την έναρξη των εαρινών επιχειρήσεων, που σχεδιάστηκαν εδώ και μήνες.

«Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν την έναρξη των εαρινών μας επιχειρήσεων και τις σχεδιάζαμε για μήνες» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ στο Ρόιτερς.

Οι στόχοι στην Καμπούλ

Στο κέντρο της Καμπούλ και κοντά στην αμερικανική πρεσβεία όπου ήχησε ο συναγερμός, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούστηκαν τουλάχιστον επτά δυνατές εκρήξεις και πυρά από αυτόματα όπλα, τα οποία προήλθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται επίσης η βρετανική πρεσβεία αλλά και το προεδρικό μέγαρο.

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ σήμανε συναγερμός, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι υπάλληλοι έλαβαν εντολή να καταφύγουν σε ασφαλές σημείο.

Οι Ταλιμάν ανακοίνωσαν ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, εξελίσσονται επιχειρήσεις στις επαρχίες Λόγκαρ και Πάκτια.

Τουλάχιστον ένας από τους δράστες των επιθέσεων στην Καμπούλ σκοτώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ η Isaf ανέβασε τον αριθμό των επιθέσεων σε επτά.

«Κοντά στο κοινοβούλιο, η αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πρώτο όροφο ενός κτιρίου και ένας τρομοκράτης σκοτώθηκε», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αγιούμπι Σαλάντζι, προσθέτοντας ότι οι δράστες πυροβολούν από ψηλά κτίρια της Καμπούλ, όπου προσέφυγαν. Μέχρι στιγμής, η Isaf δεν έχει αναφορές για θύματα των επιθέσεων στην πρωτεύουσα.

Ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν το ξενοδοχείο Star στο κέντρο της Καμπούλ, που βρίσκεται δίπλα στις πρεσβείες και ρίχνουν ρουκέτες, ορισμένες εκ των οποίων έπληξαν κατοικία μελών της πρεσβείας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρουκέτες έπληξαν την πρεσβεία της Ρωσίας και το Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, σημειώθηκε και μια επίθεση αυτοκτονίας, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, στην επαρχία Λόγκαρ, γειτονική της Καμπούλ.

Επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης

Επίσης, ένοπλοι Ταλιμπάν επιτέθηκαν κατά κέντρου εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας στη Γκαρντέζ, στην Πάκτια τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.