ΚΟΣΜΟΣ

Η Δύση καταγγέλει τη νέα σφαγή στη Τρέμσεχ

Η Δύση καταγγέλει τη νέα σφαγή στη Τρέμσεχ

Τον αποτροπιασμό της Δύσης προκάλεσε η νέα σφαγή των Σύρων πολιτών από τον στρατό του Άσαντ.

Η διεθνής κοινότητα πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ για την εισβολή των δυνάμεων του τακτικού στρατού με άρματα μάχης στην Τρέμσεχ, επαρχία της Χάμα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 150 νεκρούς.

Το καθεστώς Άσαντ εδώ και ένα χρόνο παρουσιάζει τους επαναστατημένους για τρομοκράτες από άλλες χώρες, και τους νεκρούς για αντάρτες. Η Δύση από την πλευρά της παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στο να κάνει σκληρές δηλώσεις χωρίς όμως καμία περεταίρω ουσιαστική κίνηση που να μπορέσει να αποτρέψει νέα μελλοντική αιματοχυσία.

Η κυβέρνηση Άσαντ δεν θέλει να συμμορφωθεί με όσα έχουν ψηφισθεί στα διεθνή όργανα και το χάσμα απόψεων που υπάρχει στους Δυτικούς δεν επιτρέπει την εξεύρεση λύσης. Με τη Ρωσία όμως να στηρίζει τον Σύρο δικτάτορα και τις κινήσεις του, οι ΗΠΑ λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον μίλησε για «αδιαμφισβήτητα τεκμήρια πως το καθεστώς δολοφονεί σκόπιμα αθώους πολίτες» και ζήτησε ξανά άμεση κατάπαυση πυρός μέσα και γύρω από τη Χάμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ να εισέλθουν στην πόλη.

Πάντως αυτή τη φορά και η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε έρευνα για όσα συνέβησαν στη Τρέμσεχ, δηλώνοντας όμως πως αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν μια διαθρησκευτική σύγκρουση.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε διά επιστολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ότι οι νέες πληροφορίες για τη σφαγή από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έδειξαν ότι τα ψηφίσματα του Οργανισμού αγνοούνται, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη το να τονιστεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Στην επιστολή προσθέτει ότι η χρήση πυροβολικού, αρμάτων και ελικοπτέρων εναντίον του χωριού Τρέμσιχ παραβιάζει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο ενός εγκεκριμένου (αλλά από κάθε άποψη προ πολλού νεκρού) από τον ΟΗΕ ειρηνευτικού σχεδίου. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων διεθνών παραγόντων.

Το κλίμα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα φορτισμένο με την Γαλλία να εξοπλίζει αντάρτες και τη Ρωσία να πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας. Σε αυτό το σκηνικό η ιδέα εξεύρεσης καθοριστικής λύσης για τον εμφύλιο που ήδη μετράει 17.000 θύματα μοιάζει να απομακρύνεται…