ΚΟΣΜΟΣ

Στη Τουρκία ο διευθυντής της CIA

Στη Τουρκία ο διευθυντής της CIA

Ο διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει με τις τουρκικές αρχές περιφερειακά ζητήματα όπως η σύγκρουση στη Συρία, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη πηγή των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

«Ο Ντέιβιντ Πετρέους επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιφέρεια», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για να συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους κυρίως για τη συριακή κρίση και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πριν από δέκα ημέρες στην Άγκυρα μια πρώτη συνάντηση προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ένα «επιχειρησιακό μηχανισμό» για την προετοιμασία της μετά τον Μπασάρ αλ Άσαντ εποχής στη Συρία.

Η αρχή ενός τέτοιου μηχανισμού αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, στις 11 Αυγούστου, της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, διπλωμάτες, στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση συζήτησαν το συντονισμό των αντιδράσεων τους στην κρίση της Συρίας σε θέματα στρατιωτικά, πολιτικά και πληροφοριών.

Συζήτησαν επίσης σχετικά με την απειλή που δημιουργείται από το χημικό οπλοστάσιο που διαθέτει το καθεστώς του Σύρου προέδρου και τον κίνδυνο η Συρία θα γίνει ένα καταφύγιο για ένοπλα κινήματα, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ντέιβιντ Πετρέους στην Τουρκία από τον Μάρτιο, τότε συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν.