ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Συρία: Σχέδια χερσαίας επέμβασης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκία-Συρία: Σχέδια χερσαίας επέμβασης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί σε συριακό έδαφος συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Σύροι στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης της Άγκυρας στη Συρία ανεβάζει το θερμόμετρο στο κόκκινο, με κίνδυνο ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο νυχτερινός βομβαρδισμός είχε στόχο στρατιωτική θέση κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών, σε αντίποινα για το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών από οβίδα, η οποία εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι «αυτές οι προκλήσεις ενάντια στην ασφάλεια της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες. Απαντήσαμε στην επίθεση και βομβαρδίσαμε στόχους στη Συρία».

Παράλληλα, η Άγκυρα προετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη γειτονική της χώρα. Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ψηφοφορία για την έγκριση της χερσαίας επέμβασης κατά της Συρίας, στην περίπτωση που αυτό καταστεί «απαραίτητο». Πρόταση που φέρει την υπογραφή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για αποστολή δύναμης στη Συρία κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Από τη μεριά της η Δαμασκός ανακοίνωσε πως ερευνά την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών.

Η επίθεση με οβίδα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από έδαφος της Συρίας, κατά κατοικημένης περιοχής στην πόλη Ακτσάκαλε, στοιχίζοντας τη ζωή σε μια γυναίκα και τέσσερα παιδιά, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας, και τραυματίζοντας άλλους 13 ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο λίγα λεπτά μετά την επίθεση:

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ζητά μέτρα κατά της Συρίας από το ΣΑ του ΟΗΕ

Την υποστήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ ανακοίνωσε η Τουρκία

Βομβαρδίζουν οι Τούρκοι τους Σύρους