ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη να «εκραγεί» η Γάζα

Έτοιμη να «εκραγεί» η Γάζα

Με βραδυφλεγή βόμβα μοιάζει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις περισσότερες από είκοσι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε στην περιοχή το Ισραήλ, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε και ο 52χρονος επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς Άχμεντ αλ Τζααμπάρι.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απηύθυνε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Χαμάς και στις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι έτοιμο να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Με μία σκληρή ανακοίνωση για τη δολοφονία του Τζααμπάρι, η Χαμάς αναφέρει ότι η επιδρομή «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδικάζει τα ισραηλινά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας και καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας στην περιοχή, ενώ η αιγυπτιακή προεδρία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Κάιρο προσκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου και του επιδόθηκε «νότα» διαμαρτυρίας, ενώ έδωσε εντολή στον αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ να ζητήσει has έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανήσυχος για το τεταμένο κλίμα στην περιοχή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καλέσε μέσω του εκπροσώπου του σε αποκλιμάκωση της έντασης και σε προστασία της ζωής των αμάχων.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου με μόνο ζήτημα στην ατζέντα τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.