ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισλανδοί «τιμώρησαν» την πολιτική λιτότητας

Οι Ισλανδοί «τιμώρησαν» την πολιτική λιτότητας

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση προηγείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δείχνουν μια τάση τιμωρίας του κεντροαριστερού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.

Μια προβολή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RUV μετά την καταμέτρηση του 45% των ψήφων δίνει στο δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας την πρώτη θέση με 21 έδρες, έναντι του κεντρώου-αγροτικού Προοδευτικού Κόμματος που φέρεται να λαμβάνει 18 έδρες. Τα ποσοστά αυτά επιτρέπουν στους δύο πολιτικούς σχηματισμούς να διαπραγματευτούν έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ανεξαρτησίας, ο συντηρητικός Μπιάρνι Μπενεντίκτσον, 43 ετών, διεκδίκησε σήμερα τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ ο 38χρονος κεντρώος Σίγμουντουρ Ντέιβιντ Γκιούνλαγκσον δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του.

«Το Κόμμα Ανεξαρτησίας καλείται να αναλάβει ευθύνες. Η κατάσταση σήμερα απαιτεί αλλαγή», είπε ο Μπενεντίκτσον ενώπιον υποστηρικτών του δηλώνοντας έτοιμος να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Η νίκη της κεντροδεξιάς τερματίζει πιθανώς τη διαδικασία της ενταξιακής υποψηφιότητας της Ισλανδίας στην Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε το 2009 και στην οποία τα δύο κόμματα ήταν αντίθετα.

Τα δύο κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης υπέστησαν μεγάλη ήττα. Η Συμμαχία (σοσιαλδημοκράτες) φέρεται να χάνει το ήμισυ της εκπροσώπησής της στο κοινοβούλιο λαμβάνοντας 10 έδρες, ενώ το Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων φέρεται να λαμβάνει εννέα έδρες.

Στην Ισλανδία τα δύο πρώτα κόμματα συνήθως κυβερνούν μαζί και θα πρέπει να επιδιώξουν το σχηματισμό ενός συνασπισμού, κατ' αναλογία, ο οποίος θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 63 εδρών.