ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Ευκαιρία στη διπλωματία διατηρώντας την πίεση στη Συρία

Ομπάμα: Ευκαιρία στη διπλωματία διατηρώντας την πίεση στη Συρία

Διατεθειμένος να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματική οδό για τη Συρία δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό.


Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης μπορεί να απομακρύνθηκε, ωστόσο δεν εξαλείφθηκε ως ενδεχόμενο. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Ομπάμα διατήρησε τη στρατιωτική απειλή κατά της Συρίας, ως μέσο άσκησης πίεσης και διέταξε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε «ετοιμότητα απάντησης» αν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν.

«Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Άσαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

«Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας», δήλωσε από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, από όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου αποτελεί ένα «ενθαρρυντικό» μήνυμα. Είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα 48 ωρών μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και ΟΗΕ, καθώς και η αποδοχή από τη Δαμασκό να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

«Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Άσαντ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτό το σχέδιο θα επιτύχει.

Την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Κέρι και Λαβρόφ συναντιούνται στη Γενεύη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου. Ήδη πάντως έχει διαφανεί μία πρώτη διαφωνία όσο αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η Ουάσινγκτον ζητά ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να υιοθετεί τη ρωσική πρόταση για τα χημικά όπλα της Δαμασκού, ενώ η Μόσχα μόνο μία απλή δήλωση του προέδρου του Σ.Α.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Οι επιθέσεις με χημικά άλλαξαν την κατάσταση στη Συρία

Συρία: Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ την Πέμπτη

Συρία: Καθυστέρηση των ψηφοφοριών ζήτησε ο Ομπάμα