ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφή των χημικών όπλων αποφάσισαν ΗΠΑ και Συρία

Καταστροφή των χημικών όπλων αποφάσισαν ΗΠΑ και Συρία

Ανένδοτοι οι Σύροι αντάρτες απέρριψαν τη συμφωνία, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ


Μία ανάσα πριν την επέμβαση στη Συρία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν τελικά το Σάββατο επί της πρότασης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη συμφωνία των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.

Επιπλέον, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ωστόσο ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Κέρι δήλωσε εξάλλου ότι η συμφωνία του Σαββάτου «δεν αφήνει περιθώριο για παιχνίδια».

Οι αντάρτες απέρριψαν τη συμφωνία

Άμεση ήταν η απάντηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία. Συγκεκριμένα, οι Σύροι αντάρτες απέρριψαν τα όσα συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να επιλύσει την κρίση, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο ηγέτης του Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.

«Αδιαφορούμε πλήρως γι' αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες τη μεταφορά τμήματος του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ, προκειμένου να αποφύγουν τον πιθανό έλεγχό του από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Σελίμ Ιντρίς, οι Σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία πλήγμα για την εξέγερσή τους, που στοχεύει στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να δράσουν

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας που αποσκοπεί στην απόκτηση ελέγχου στα συριακά χημικά όπλα. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να δράσουν.

Εν μέσω ερωτημάτων για το πώς η συμφωνία θα επιβληθεί αν η Συρία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Ομπάμα είπε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Και αν η διπλωματία αποτύχει για τη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να δράσουν», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Απορρίπτουν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία οι αντάρτες

Συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο

Οι ΗΠΑ στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα στη Συρία