ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Δεν κάνουν πίσω οι διαδηλωτές-Ζητούν την παραίτηση Γιανουκόβιτς

Κίεβο: Δεν κάνουν πίσω οι διαδηλωτές-Ζητούν την παραίτηση Γιανουκόβιτς

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κίεβο της Ουκρανίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης στο θέμα της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό προς τη Ρωσία.

Οι διαδηλωτές από την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να μην συνεχίσει τις συζητήσεις για σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε., μαζεύονται καθημερινά στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, ζητώντας την παραίτησή του.

Κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες κατακλύζουν την Πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας «παραίτηση».

Χθες Παρασκευή ο Γιανουκόβιτς είχε συνομιλίες τόσο με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κράβτσουκ, όσο και με ηγέτες της αντιπολίτευσης και της Εκκλησίας.

Σε μία συμβολική κίνηση προς τη Μόσχα τριάντα διαδηλωτές γκρέμισαν και έσπασαν την περασμένη εβδομάδα το άγαλμα του Λένιν που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου και χρησίμευε ως σημείο αναφοράς των εγχώριων κομμουνιστών.

Η κατάσταση στη χώρα φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με την αστυνομία να πραγματοποιεί κάθε βράδυ «εφόδους εκκαθάρισης» της πλατείας από τους διαδηλωτές που όμως κάθε πρωί ανεξαρτήτως των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στην πόλη, ξαναδίνουν δυναμικά το «παρών».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την απογοήτευσή της μετά την ανακοίνωση από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αναστέλλεται η προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ. Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε: «είναι μια απογοήτευση, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά, πιστεύουμε, και για τον ουκρανικό λαό». Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε πριν τρεις ημέρες ότι εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στην διάθεσή του, περιλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων, έναντι της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης!

Βίντεο από την εφόδο της Berkut στο Κίεβο

Η Ουάσινγκτον «εξετάζει» ακόμη και επιβολή κυρώσεων κατά του Κιέβου

Ουκρανία: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Λένιν!(vid)