ΚΟΣΜΟΣ

Μέσω υπολογιστή στο πιλοτήριο κάποιος άλλαξε την πορεία του Boeing

Μέσω υπολογιστή στο πιλοτήριο κάποιος άλλαξε την πορεία του Boeing

Πολλά σενάρια για το εξαφανισμένο Boeing 777, τη στιγμή που οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν οι ειδικοί που αναζητούν τα αίτια της εξαφάνισης έχουν στραφεί στο πιλοτήριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times πως η πτήση MH370 έκανε την πρώτη αιφνιδιαστική στροφή προς τα δυτικά, «μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος» στο πιλοτήριο.

Αυτό το στοιχείο θεωρείται αρκετά σημαντικό, καθώς η αλλαγή της πορείας του αεροπλάνου μέσω του υπολογιστή πτήσης απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις για το Boeing 777 και τα συστήματά του, από εκείνες που θα έπρεπε να έχει κάποιος που απλά θα άλλαζε την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας το χειριστήριο.

b96d2ce870d79bc77fd4fd3ae6fae56e XL

Από αυτό προκύπτει ότι είτε οι κυβερνήτες, είτε κάποιος που βρέθηκε στο πιλοτήριο, εξαφάνισε εσκεμμένα το αεροσκάφος από τα ραντάρ.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα μεγάλα αεροσκάφη συνήθως ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σημείων, το κάθε ένα από τα οποία ορίζεται με έναν πενταψήφιο κωδικό. Αυτά τα σημεία εισάγονται χειροκίνητα στον υπολογιστή πτήσης του αεροπλάνου, έτσι ώστε ο αυτόματος πιλότος να ακολουθήσει την επιθυμητή πορεία. Οι πιλότοι μπορούν να εισάγουν νέα σημεία στον υπολογιστή και να αλλάξουν την πορεία εν μέσω πτήσης, αν αυτό τους ζητηθεί από ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, ή για άλλους λόγους.

Οι New York Times αναφέρουν ότι κάποιος από το αεροσκάφος εισήγαγε ένα νέο σημείο στον υπολογιστή πτήσης του Boeing. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν αυτή η αλλαγή έγινε πριν ή μετά την απογείωση.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Το αεροπλάνο της Malaysia δεν εξερράγη, ούτε συνετρίβη

Αυστραλία: Σε ζώνη 600.000 χλμ. οι έρευνες για το χαμένο αεροπλάνο

Επεκτείνονται οι έρευνες για το χαμένο Boeing