ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία όπως…Βόρεια Κορέα

Τουρκία όπως…Βόρεια Κορέα

Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία "μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα".

Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.

"Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

"Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση", γράφει η Cumhuriyet.

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

"Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα", σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν έκλεισε το Twitter

Νέες απειλές Ερντογάν για το διαδίκτυο

Νέο σκάνδαλο για Ερντογάν! Έστελνε όπλα στη Νιγηρία

Αγωγή κατά του Ερντογάν για το twitter