ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δημοσιογράφος

Αίγυπτος: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δημοσιογράφος

Αιγυπτιακό στρατοδικείο καταδίκασε την Πέμπτη σε ποινή φυλάκισης ενός έτους δημοσιογράφο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την αποκάλυψη απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών, όπως έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ.


Με την ίδια απόφαση, το στρατοδικείο αθώωσε δεύτερο δημοσιογράφο ο οποίος δικαζόταν για την ίδια υπόθεση, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν κατηγορηθεί ότι δημοσίευσαν το 2013 στο Διαδίκτυο δηλώσεις που είχαν διαρρεύσει και αποδίδονταν στον τότε αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι.

Ο κ. Σίσι είναι πλέον και επίσημα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την 26η και 27η Μαΐου.

Αναμένεται να κερδίσει εύκολα στις πρώτες προεδρικές εκλογές αφότου ο στρατός καθαίρεσε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.
Το τροποποιημένο Σύνταγμα της Αιγύπτου, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο, εξακολουθεί να επιτρέπει στα στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο καταστατικό χάρτη της Αιγύπτου, το νέο Σύνταγμα παρέχει στους κατηγορούμενους το δικαίωμα να εφεσιβάλουν αποφάσεις των στρατοδικείων.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να υπάρξει «πλήρης διακοπή» της παραπομπής πολιτών σε στρατοδικεία στην Αίγυπτο.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα τις αρχές της Αιγύπτου για τις δίκες αυτού του είδους.

Διαβάστε επίσης: Τρομοκρατική οργάνωση η αιγυπτιακή Ανσάρ αλ Μπαίτ Μακντίς για τις ΗΠΑ