ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: συναλλαγές μόνο σε ρούβλια από 1η Ιουνίου

Κριμαία: συναλλαγές μόνο σε ρούβλια από 1η Ιουνίου

Το ρωσικό ρούβλι έγινε το επίσημο νόμισμα της Κριμαίας αμέσως μετά την προσάρτησή της στην Ρωσική Ομοσπονδία , στις 21 Μαρτίου.

Η μεταβατική περίοδος λήγει αύριο, 1η Ιουνίου, και μαζί παύουν και παράλληλες τιμές των προϊόντων σε ρωσικό ρούβλι και σε χρίβνια Ουκρανίας.

«Από την 1η Ιουνίου παύουν να υπάρχουν σημειώματα τιμών σε δυο νομίσματα – σε ρούβλια και σε χρίβνια – και οι πληρωμές θα γίνονται αποδεκτές μόνο σε ρούβλια», ανακοινώνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Όλες οι συναλλαγές προσώπων και εταιρειών, με μετρητά ή χωρίς, στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη θα γίνονται σε ρούβλια και το ουκρανικό χρίβνια θα θεωρείται ξένο νόμισμα.
Σημειώνεται, ότι όλες οι χωρίς μετρητά συναλλαγές γίνονται σε ρούβλια ήδη από τις 6 Μαϊου και το ουκρανικο χρίβνια γίνεται αποδεκτό στην αγορά, μόνο σε μετρητά, έως αύριο.

Από την 1η Ιουνίου το ουκρανικό χρίβνια θα είναι διαθέσιμο για αγορά και πώληση στην Κριμαία σε μια συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς που θα καθορίσουν οι τράπεζες, με όμοιες διαδικασίες όπως και για άλλα ξένα νομίσματα. Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις σε χρίβνια, οι οποίες θα διασφαλιστούν με όρους ξένων καταθέσεων, όπως για παράδειγμα το ευρώ και το δολάριο.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ κατά Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας

Κριμαία: Κρατούνται τέσσερις Ουκρανοί για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων