ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Φανατικός ισλαμιστής ο ύποπτος της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

Βέλγιο: Φανατικός ισλαμιστής ο ύποπτος της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

Για περισσότερο από ένα χρόνο στη Συρία είχε παραμείνει ο 29χρονος Γάλλος που συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση με 4 νεκρούς της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, υπογραμμίζοντας πως είχε φανατιστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου - από τους πέντε συνολικά - εγκλεισμούς του σε φυλακή της Γαλλίας.

Όταν συνελήφθη στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, ο Μεχντί Νεμούς μετέφερε στις αποσκευές του όπλα και ρούχα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολένς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας «μεγάλος όγκος στοιχείων» που τον συνδέει με τους φόνους.

Ο Νεμούς φανατίστηκε κατά τη διάρκεια διαδοχικών εγκλεισμών του στη φυλακή, πρόσθεσε ο Μολένς.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας παραμονής του στη φυλακή είχε αναφερθεί για εξτρεμιστικό (ισλαμιστικό) προσηλυτισμό», πρόσθεσε ο Μολένς, σημειώνοντας ότι «στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του, μετέβη στη Συρία».

«Έμεινε πάνω από ένα χρόνο στη Συρία, όπου φαίνεται ότι εντάχθηκε στις τάξεις οργανώσεων μαχητών, τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές βρήκαν εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο Μολένς, στη φωτογραφική μηχανή του Νεμούς ένα μικρό βίντεο, στο οποίο αναφέρεται στην επίθεση παρουσιάζοντας τα όπλα που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν.

Ο συλληφθείς είχε επίσης στις αποσκευές του ένα ύφασμα πάνω στο οποίο εγγράφεται το όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια τζιχαντιστική οργάνωση που δρα κυρίως στη Συρία.

Ο Νεμούς κρατείται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της κατοχής όπλων, στο πλαίσιο τρομοκρατικής δραστηριότητας, κατέληξε ο Μολένς, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν ο Νεμούς δεν έχει κάνει καμία ομολογία.

Ο ύποπτος έχει ήδη καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, κυρίως για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας, αποκάλυψε παράλληλα η δικηγόρος του Σουλιφά Μπανταουΐ.

Το Μάιο του 2009 είχε καταδικαστεί μαζί με δύο άλλους κατηγορούμενους για μια ένοπλη ληστεία, στις 13 Αυγούστου του 2006, σε ένα μικρό σουπερμάρκετ στη βόρεια Γαλλία, πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε ακόμα:

Βέλγιο: Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη του υπόπτου για την επίθεση στο εβραϊκό μουσείο